Alex Salmond arribant al tribunal on l'han jutjat per delictes sexuals contra 9 dones (Reuters/Russell Cheyne)
Alex Salmond arribant al tribunal on l'han jutjat per delictes sexuals contra 9 dones (Reuters/Russell Cheyne)
Edimburg

Jutgen l'exprimer ministre d'Escòcia Alex Salmond per 14 delictes sexuals

L'acusen d'agressions sexuals contra 10 dones i dos intents de violació durant el seu mandat al capdavant del govern

RedaccióActualitzat

Alex Salmond s'asseu aquest dilluns al banc dels acusats per 14 delictes sexuals. L'exprimer ministre d'Escòcia i líder independentista l'acusen, concretament, per agressions sexuals contra deu dones i dues temptatives de violació. Va passar durant el seu mandat al capdavant del govern escocès, entre el 2007 i el 2014.

Salmond, de 65 anys, va declarar que era innocent en una audiència preliminar el novembre passat. Va prometre defensar-se de manera "vigorosa" durant el seu procés, que comença aquest dilluns i que està previst que durarà quatre setmanes al tribunal d'Edimburg.

L'exprimer ministre el van detenir fa justament un any i, tot seguit, el van deixar en llibertat sota fiança. Uns mesos abans, Salmond havia deixat el Partit Nacional Escocès (SNP), per no perjudicar -va dir- aquesta formació que va encapçalar durant set anys.

Les autoritats investiguen Salmond per denúncies d'assetjament sexual, presentades per dues dones que van treballar per a ell durant el seu mandat.

Jutgen l'exprimer ministre d'Escòcia Alex Salmond per 14 delictes sexuals
Els càrrecs contra Salmond haurien passat durant el seu mandat (Reuters/Russell Cheyne)


A l'exlíder independentista l'acusen, segons fonts judicials, d'intentar violar una dona a Bute House, a Edimburg, la residència oficial del primer ministre escocès, durant la campanya del referèndum d'independència el 2014. Una altra dona també l'acusa d'una temptativa de violació el desembre del 2013.

Els càrrecs van des del 29 de juny del 2008 fins a l'11 de novembre del 2014, dos mesos després que Alex Salmond va dimitir com a primer ministre i líder de l'SPN. Va ser després del referèndum sobre la independència, en què els partidaris de continuar al Regne Unit es van imposar amb un 55% dels vots. El va substituir la seva vicepresidenta, la cap actual del govern d'Escòcia, Nicola Sturgeon.

ARXIVAT A:
Assetjament sexual
Anar al contingut