
Juristes reproven la ministra Montero per qüestionar la sentència que absol Alves
Fins a set organitzacions de juristes i fiscals demanen "respecte a la independència judicial", mentre que el PP carrega en bloc contra Montero
L'absolució del futbolista Dani Alves per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha generat, de nou, un acalorat debat entorn del tractament de la violència masclista per part del poder judicial. Qui s'hi ha afegit amb contundència ha estat la vicepresidenta primera del Govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que ha qualificat el contingut de la sentència de "vergonya", unes paraules que ja li han suposat la reprovació en bloc del Partit Popular i part del món judicial.
Durant l'acte d'inauguració del 16è congrés provincial del PSOE de dissabte, Montero va desaprovar el qüestionament que l'escrit del TSJC fa sobre el testimoni de la denunciant:
"Quina vergonya que encara es digui que la presumpció d'innocència està davant el testimoni de dones joves."
Montero ha fet un discurs de defensa de la dona presumptament agredida després de la revocació de la sentència condemnatòria cap a Alves, que canvia el sentit de la decisió judicial inicial:
"Des d'aquí volem dir a aquesta dona que estem amb tu, que estem amb ella, que estem totes aquelles que s'enfronten a gegants per poder reclamar la dignitat."
Indignació del món judicial
Les paraules de la ministra han generat indignació en un ampli sector del món judicial. De fet, el mateix Consell General del Poder Judicial ha emès una declaració institucional per respondre al debat que ha suscitat la sentència de Dani Alves.
En el comunicat donen suport als membres dels diferents tribunals implicats i recorden que la revisió de sentències, encara que passin de condemnatòries a absolutòries, forma part de la normalitat en l'estat de dret.
El Consell afegeix que protegir a les víctimes no pot implicar renunciar a la presumpció d'innocència de l'acusat. I recorden als polítics que les crítiques a resolucions judicials no han de fer trontollar la confiança de la ciutadania amb les institucions.
El PP demana la dimissió de Montero
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat la dimissió de Montero davant el que considera "un atac a la justícia". Ha qualificat les paraules de la vicepresidenta d"inadmissibles en un estat de dret" i "incompatibles amb l'exercici de la funció pública".
Feijóo també s'havia fet ressò a les seves xarxes socials del comunicat emès per set associacions judicials i fiscals on demanen "respecte a la independència judicial".
El manifest, signat per organitzacions de diferent signe polític, com ara la Unió Progressista de Fiscals o l'Associació Professional de la Magistratura, també fa "una crida a la responsabilitat institucional: "Les crítiques a resolucions judicials són legítimes, però han de ser fonamentades i contextualitzades, ja que d'una altra manera poden erosionar la confiança de la ciutadania en les institucions".
Al bloc popular contra Montero s'hi ha afegit la secretària general del PP, Cuca Gamarra, que ha afirmat que el que és "una vergonya" són "els atacs als jutges", o l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, que ha qualificat la ministra d'"analfabeta":
Montero s'ha volgut defensar al seu perfil d'X i ha reafirmat les seves paraules al congrés socialista amb alguns matisos:
"El PP és el menys apropiat per parlar quan ha dit que el Constitucional és el 'càncer de l'estat de dret', es vanagloriava de controlar la sala segona del Suprem per la porta del darrere o assegurava que la Gürtel era una trama contra el PP", ha afegit.
Distància per part del govern espanyol
Montero no ha estat l'única ministra que ha criticat la decisió del TSJC, tot i que tant el govern espanyol com el PSOE han mantingut una posició prudent respecte a les paraules de la ministra.
El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha manifestat que no comparteix la sentència i ha demanat una justícia que acompanyi les víctimes:
"No comparteixo la sentència. No la comparteixo, a més, perquè crec que hi ha un risc de revictimització de la víctima"
En declaracions a mitjans durant una visita institucional a Toledo, Urtasun ha valorat que a Espanya hi ha un problema perquè "la majoria de les violacions i les agressions sexuals no es denuncien", en part, perquè hi ha una desconfiança cap al poder judicial, afirmava.
El ministre, però, s'ha mantingut al marge de les crítiques contra Montero: "Sobre les altres polèmiques, no hi entraré".
Per la seva banda, la portaveu del PSOE, Esther Peña, ha assenyalat que les sentències "s'acaten i es respecten", però considera inevitable opinar sobre elles. De nou, Peña ha evitat posicionar-se sobre les crítiques cap a Montero, i ha apel·lat a la "llibertat d'expressió" de la ministra.
La portaveu també s'ha fet seves les declaracions de la secretària d'Igualtat, Pilar Bernabé, que ha dit que la sentència és "difícil de pair".
200 persones protesten contra l'absolució d'Alves
Unes 200 persones s'han concentrat a la plaça Sant Jaume de Barcelona aquest dilluns a la tarda per rebutjar la decisió judicial del TSJC d'absoldre Alves.
A la protesta, convocada per Novembre Feminista de Ca la Dona, s'hi han adherit diversos col·lectius feministes.
L'advocada i portaveu del col·lectiu Marisa Fernández ha lamentat que la sentència "emmascarada sota rigor científic el que fa és un perjudici de fons contra les dones": "És posar la norma de la bona dona, de com s'ha de comportar, ha de manifestar que no està còmoda".

Durant la marxa, s'han sentit proclames contra el poder judicial com "prou agressió institucional", "jo sí que et crec" o "revocació de la sentència".
En un comunicat, l'organització Novembre Feminista ha valorat que la sentència "és un greu precedent que reforça la impunitat dels agressors i desprotegeix les dones": "Aquesta sentència, basada en la desconfiança cap al testimoni de la víctima, ens mostra un cop més com el sistema judicial reprodueix patrons patriarcals i perpetua la cultura de la violació", afegeix.