Els mitjans de comunicació tenen prohibit publicar imatges del jurat popular per tal de preservar la seva identitat (ACN/Marina López)

Jurat popular: Què has de fer si reps una carta per formar-ne part i quines obligacions tens

Les audiències provincials trien per sorteig les persones que podran formar part d'un jurat popular els anys 2025 i 2026
TEMA:
Judicial

Les audiències provincials catalanes trien cada dos anys els ciutadans que podrien formar part d'un jurat popular, el tribunal que s'ocupa d'emetre el veredicte en algunes tipologies de judici, com ara els d'homicidi o assassinat. 

Aquest mes de setembre s'ha fet el sorteig dels candidats per als anys 2025 i 2026 a les oficines del jurat de les quatre demarcacions. Només a la de Barcelona s'han elegit 8.000 persones d'entre el cens electoral, format per poc més de 4 milions de ciutadans.

El sorteig aleatori es fa a través d'un programa informàtic que té en compte el nombre de judicis amb jurat popular que es fan cada any i el fet que fan falta una quarantena de candidats cada vegada que cal constituir-ne un.
 

Quins requisits s'estableixen per formar part d'un jurat popular?

Segons la llei del jurat popular, no fa falta tenir experiència per jutjar un fet concret i n'hi ha prou amb complir els següents requisits:

► Ser espanyol i major d'edat.

► Estar en el ple exercici dels drets polítics.

► Saber llegir i escriure.

► Tenir el domicili a la província on s'ha comès el delicte.

Cal tenir en compte que ser jurat és un dret i un deure i, per tant, és obligatori.
 

Com es fa pública la tria de candidats?

Durant les pròximes dues setmanes els ciutadans inclosos a les llistes rebran una carta a casa per informar-los que són susceptibles de formar part d'un jurat popular. També se'ls detallaran les causes d'incapacitat, incompatibilitat i excusa previstes, i com poden al·legar.

Mentrestant, els ajuntaments també penjaran un llistat amb la relació de persones seleccionades. I, a més, la llista completa de cada demarcació també es publicarà al butlletí oficial de cada província.

Durant la primera quinzena de novembre, els candidats a jurat que considerin que han de ser exclosos de la llista poden presentar una reclamació davant el jutge degà del seu partit judicial perquè ho valori.

Els judicis s'han de fer en sales grans per tal d'encabir-hi els onze membres del jurat popular (ACN/Mar Rovira)

Com puc excusar-me de ser jurat?

Les persones seleccionades poden excusar-se d'actuar com a jurat al·legant alguna d'aquestes circumstàncies:

► Tenir més de 65 anys.

► Tenir una discapacitat.

► Haver desenvolupat efectivament funcions de jurat dins dels 4 anys precedents al dia de la nova designació.

► Patir un trastorn greu per raó de càrregues familiars.

► Desenvolupar una feina de rellevant interès general, a la qual la substitució de la persona originaria importants perjudicis.

► Tenir la residència a l'estranger.

► Ser militar professional en actiu quan concorrin raons de servei.

► Al·legar i acreditar qualsevol altra causa que dificulti en greu mesura desenvolupar la funció de jurat. Per exemple, una malaltia.

El jutge resoldrà les al·legacions abans del 30 de novembre i notificarà la seva decisió, contra la qual no pot interposar-se cap recurs. 
 

Causes d'incapacitació i d'incompatibilitat

A més, la llei determina que estan incapacitats per ser jurats els condemnats per delicte fraudulent que no hagin obtingut la rehabilitació, els processats, els acusats respecte dels quals s'hagi obert judici oral, els qui estiguin detinguts, en presó provisional o compleixin pena per un delicte, o els que tinguin vigent una suspensió de feina o càrrec públic per un procediment penal.

També s'estableixen diverses incompatibilitats per a l'exercici de la funció de jurat. No poden formar-ne part el rei i altres membres de la família reial, polítics en actiu, jutges o fiscals, advocats o procuradors en exercici, policies o funcionaris de presons, entre altres.
 

Què he de fer si soc a la llista? 

Els membres que formin part de la llista podran ser elegits per formar part d'un jurat popular a partir del 2 de gener del 2025 i fins al final del 2026. Se'ls pot avisar en qualsevol moment, en funció dels judicis assenyalats. 

Durant els dos anys de vigència del llistat, han de comunicar a l'Audiència Provincial qualsevol circumstància personal que influeixi en els requisits o la capacitat, o que determini incompatibilitat. Per exemple, estan obligats a informar d'un canvi d'adreça.
 

Què passa si em truquen? Puc faltar a la feina?

Si rebeu una citació, és obligatori que acudiu al lloc que s'hi indiqui --normalment, a la seu de l'Audiència Provincial on es farà el judici--. La incompareixença sense causa justificada és susceptible de sanció.

L'exercici de la funció de jurat té la consideració de compliment d'un deure inexcusable de caràcter públic i personal, i això suposa el dret d'absentar-se de la feina amb avís i justificació previs.

En cas que arribeu a ser seleccionat, tindreu dret a percebre una remuneració i una indemnització. L'import ronda els 80 euros al dia i va a càrrec del Departament de Justícia.

A més, l'administració també assumeix el cost dels àpats si el judici es fa en sessions de matí i tarda, i les despeses de desplaçament. I és que, mentre se celebra el judici, els integrants del jurat poden dormir a casa.

Els judicis amb jurat popular es fan a les seus de les audiències provincials (ACN)

Com es fa la tria del jurat popular?

L'oficina del jurat popular convoca inicialment 25 candidats, els quals perceben una remuneració de 35 euros. D'aquests, se n'acabaran triant 11 --9 titulars i 2 substituts-- que hauran d'assistir a totes les sessions del judici.

Un a un, els candidats es reuneixen amb el magistrat i amb els representants de les parts --el fiscal i els advocats-- i se'ls fan preguntes que ajuden a fer la tria final. 

En aquestes trobades no se'ls pot preguntar directament sobre qüestions de sexualitat, creences religioses o afinitats polítiques. Amb tot, les acusacions poden descartar dos candidats i, les defenses, dos més, segons quina sigui la seva estratègia de cara al judici.

El procés de selecció del jurat popular es fa a porta tancada i els acusats o acusades no hi són presents. Un cop completat aquest tràmit, pot començar el judici amb els 11 integrants seleccionats
 

Què fa un membre del jurat durant el judici?

La funció del jurat popular és emetre un veredicte sobre uns fets i, per tant, la seva obligació és seguir atentament el judici. Això inclou les declaracions de l'acusat, dels testimonis i pèrits, i l'anàlisi dels informes i de qualsevol altra documentació que s'exposi durant la vista.

Tot i que se'ls proporciona paper i bolígraf per prendre notes si així ho volen, els membres del jurat popular tindran accés a l'acta del judici i podran revisar qualsevol declaració o document a posteriori. 

Quan s'acaba el judici, el magistrat que ha dirigit la vista fa entrega al jurat popular de l'objecte del veredicte. Un document que prèviament han supervisat els fiscals i advocats, i que consta d'un qüestionari amb unes 20 o 30 preguntes que hauran de respondre i que conformarà el seu veredicte.

Tan bon punt el magistrat lliura l'objecte del veredicte, el jurat queda incomunicat i ha de triar un portaveu. Per norma general, es calcula que prendran la decisió en un màxim de 72 hores, tot i que aquest termini es pot anar prorrogant.

Mentre deliberen, els membres del jurat popular no poden disposar de telèfons mòbils ni comunicar-se amb l'exterior. Es reuneixen a les dependències judicials i passen la nit en un hotel, on continuen incomunicats i on estan custodiats per la policia.
 

Com es delibera i es vota?

D'entrada, el seu encàrrec és posicionar-se sobre una sèrie de fets i determinar --amb tots els arguments que considerin oportuns-- si han quedat demostrats o no durant el judici. Jurídicament, es parla de fets provats i fets no provats.

Per tal d'estimar provat un fet qualificat com a desfavorable o contrari a la persona acusada fan falta un mínim de 7 vots a favor. En canvi, per tal d'estimar-lo no provat, n'hi ha prou amb menys de 7 vots a favor. 

Finalment, d'acord amb els fets provats o no provats, el jurat popular ha de votar sobre la culpabilitat o no culpabilitat de la persona acusada. Fan falta un mínim de 7 vots per establir la culpabilitat, però només en calen 5 per declarar-lo no culpable.

El portaveu haurà de redactar l'acta que conté el veredicte i tothom l'haurà de signar. També és una funció del portaveu llegir aquesta acta davant l'acusat i la resta de persones que hi ha a la sala de vistes.

L'absolució o la condemna --i la pena aplicable-- de l'acusat l'estableix i pronuncia en la sentència el magistrat president del tribunal del jurat i no pas el jurat.

El crim de la Guàrdia Urbana és un dels més mediàtics que s'han fet amb jurat popular els últims anys a Barcelona

Quins tipus de judicis es fan amb jurat popular?

Tot i que es podria pensar que el jurat popular només jutja casos d'assassinat, això no és ben bé així. I és que, a banda dels judicis per delictes contra les persones, el jurat popular també té com a funció emetre el veredicte en judicis per:

► Delictes comesos pels funcionaris públics en l'exercici dels seus càrrecs.

► Delictes contra l'honor.

► Delictes contra la llibertat i la seguretat.

► Delictes d'incendis.


Quant costa celebrar un judici amb jurat popular?

Aquesta modalitat de judici és una de les més cares i s'estima que el seu cost mitjà ronda els 5.000 o els 6.000 euros. Aquí s'hi inclouen els diners que es paguen als membres del jurat i les despeses que se'n deriven, però no els costos ordinaris que té qualsevol judici.

La celebració de judicis amb jurat popular ha crescut des que un canvi legal el 2017 hi va incloure delictes com ara un suborn per part d'un funcionari o càrrec públic, violacions de domicili o l'omissió de socors en un accident de trànsit. 

La planificació d'un judici amb jurat popular es fa amb mesos d'antelació perquè solen ser procediments als quals han d'assistir desenes de persones, entre advocats, testimonis i pèrits. A més, els espais són limitats i exigeixen disposar de sales prou grans per encabir a tothom. 

Per tal de minimitzar el nombre de vistes amb jurat popular i estalviar recursos, cada cop més s'aposta perquè les parts arribin abans a un pacte, fet es coneix com a acord de conformitat. Un supòsit, però, que està limitat a penes que no superin els 6 anys de presó.

 

ARXIVAT A:
Judicial
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut