La líder de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, reunida amb Pedro Sánchez i Santos Cerdán, en una imatge d'arxiu

Junts pressiona el PSOE i anuncia que votarà en contra dels primers decrets de Sánchez

El secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, i el secretari general de Junts, Jordi Turull, es van reunir dijous a Barcelona per mirar d'acostar posicions

Junts amenaça de tombar el decret òmnibus i el paquet de mesures anticrisi que el govern espanyol vol convalidar la setmana que ve al Congrés perquè inclouen un canvi que, segons Junts, podria afectar la llei d'amnistia.

Tot apunta que, quan la llei d'amnistia s'aprovi, els jutges faran una consulta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Doncs bé, en un dels articles del decret òmnibus del govern espanyol es deixa per escrit que aquestes consultes aturaran tot el procediment judicial fins que el tribunal europeu resolgui. Junts sospita que amb aquest mecanisme la llei podria quedar paralitzada i tardar mesos a fer-se efectiva, i vol que el PSOE elimini aquest punt de l'articulat.

El PSOE, en canvi, defensa que només ha aplicat el que ja diu la jurisprudència europea i assegura que és un dels requisits que Brussel·les ha posat per poder cobrar els fons europeus.

Hi ha un altre punt que els de Puigdemont tampoc veuen clar. Es tracta del decret de Treball i el paquet anticrisi que s'ha de votar dimecres vinent al Congrés. Sostenen que retallen competències a la Generalitat i agreugen l'infrafinançament de Catalunya.

Si no canvia res, els set diputats de Junts votaran, doncs, en contra dels decrets relatius a les mesures contra la inflació, la Justícia i la pujada del subsidi per desocupació.

Les dues formacions estan en contacte per intentar acostar posicions, de moment sense èxit. El secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, i el secretari general de Junts, Jordi Turull, es van reunir dijous a Barcelona. Fonts de l'executiu de Sánchez defensen que encara hi ha marge per a la negociació.

 

ARXIVAT A:
JuntsPSOECongrés dels DiputatsAmnistia
Anar al contingut