El partit recorda que Pedro Sánchez no té majoria al Congrés i està obligat a negociar (Europa Press/Fernando Sánchez)

Junts frena els pressupostos de Sánchez per al 2025: vota en contra del sostre de despesa

La formació independentista llença un advertiment als socialistes en plenes negociacions per a la investidura catalana

Redacció/AgènciesActualitzat

Junts amenaça de complicar la legislatura a Pedro Sánchez. Aquest dimarts, el partit ha votat en contra del sostre de despesa per al 2025 i els objectius d'estabilitat, que són el pas previ als pressupostos de l'Estat.

La formació ho ha justificat per la baixa execució dels pressupostos a Catalunya.

La decisió endarrereix el calendari al govern espanyol, perquè suposa la devolució dels objectius de dèficit i deute i que l'executiu de Sánchez hagi de presentar un nou acord en el termini màxim d'un mes.

La notícia arriba el dia abans de la reunió de Pere Aragonès amb Pedro Sánchez, i enmig de la negociació d'Esquerra i els socialistes per investir Salvador Illa com a president de la Generalitat.

El portaveu adjunt de Junts al Congrés, Josep Maria Cruset, ha explicat que la seva formació demanava que en aquests objectius d'estabilitat pressupostària es dotés d'una dècima més de dèficit les comunitats autònomes, de tal manera que aquestes tinguessin més capacitat i més recursos econòmics.

"Però no hi ha hagut absolutament cap canvi", ha lamentat el portaveu adjunt de Junts, després de criticar que el govern espanyol no entén que no té majoria absoluta a l'hemicicle i que, per tant, necessita altres grups, en aquest cas els 7 vots de Junts, per tirar endavant iniciatives.

"És evident que mentre no canviï aquesta realitat que hem exposat en aquest dèficit d'execució de pressupostos que tant perjudica Catalunya, el govern espanyol no pot comptar amb els set vots de Junts per a la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat de l'exercici 2025", ha dit Cruset.

Junts fa referència a les últimes dades d'inversió de l'estat a les comunitats autònomes durant el 2023. D'acord amb la informació enviada pel ministeri d'Hisenda al Congrés, l'any passat la inversió real a Catalunya va superar lleugerament els 1.000 milions d'euros; això és un 45% del que estava pressupostat.

La diferència s'explica, sobretot, en el capítol d'inversions d'Adif en la xarxa convencional, que ha quedat per sota de l'esperat.

En alta velocitat, s'ha executat el 75% del previst. Són números que contrasten amb la inversió feta a Madrid, gairebé un 212 % més del que estava pressupostat. 

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'EstatJuntsCongrés dels Diputats
Anar al contingut