El secretari general de Junts, Jordi Turull, durant l'entrevista al 324

Junts demanarà suspendre el ple d'investidura si Puigdemont és detingut

En una entrevista al canal 324, Jordi Turull anuncia que els diputats de Junts no seran a l'hemicicle si l'expresident no hi pot assistir

RedaccióActualitzat

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha avançat que el seu grup parlamentari demanarà que se suspengui el ple d'investidura de Salvador Illa, previst per a aquest dijous, en cas que l'expresident Puigdemont sigui detingut en tornar a Catalunya. 

En una entrevista al canal 324, Turull ha dit que Junts sol·licitarà al president de la cambra, Josep Rull, que no se celebri el ple perquè "no es pot produir en condicions de normalitat" si Puigdemont no hi és present.

Tot i que ha recordat que la decisió dependrà de Rull i la Diputació Permanent, ha avisat que "en tot cas, els que no seran al ple seran els diputats de Junts".

I respecte a Illa, ha dit que el candidat socialista "empatitzarà amb Pablo Llarena i no amb un diputat que ha estat detingut", perquè "no ha tingut mai ni un gest amb els exiliats ni els empresonats".

En paral·lel, el president del Parlament ha posat en marxa aquest dimarts al matí la ronda de consultes amb els partits i compareixerà cap a les dues del migdia.


Sobre el retorn de Puigdemont

"El president Puigdemont no ve aquí a deixar-se detenir, ve a exercir els seus drets polítics", ha reiterat el secretari general de Junts, en resposta a les paraules de Marta Rovira a Catalunya Ràdio fa una setmana.

Així, ha recordat que tornarà a Catalunya com a "persona beneficiària de la llei d'amnistia" i que la intenció és que pugui participar en la sessió d'investidura de dijous.

Carles Puigdemont en una roda de premsa a Brussel·les
Carles Puigdemont, en una roda de premsa a Brussel·les (Europa Press)

Tot i que no ha donat detalls sobre com, quan i on es produirà l'arribada de l'expresident, ha afirmat que si aconsegueix ser al Parlament suposarà "una gran victòria de l'independentisme i serà un dia històric". 

"No hi hauria de ser ni un minut (a la presó). No hauria de trepitjar ni una comissaria."

Preguntat per si els Mossos d'Esquadra han parlat amb l'entorn de l'expresident sobre l'arrest, Turull ho ha negat en rodó: "No, home, no, per l'amor de Déu."

Sobre el temps que pot estar detingut, ha afegit que s'haurà de veure "fins on vol portar Llarena la venjança i l'escarni".


Atacs al pacte entre el PSC i ERC

"Per primera vegada hi haurà un govern netament espanyolista a la Generalitat", ha assegurat el secretari general de Junts en l'entrevista al canal 324. 

En aquest sentit, ha criticat que ERC hagi decidit "aplanar-se" i arribar a un preacord per a la investidura de Salvador Illa, que ha qualificat de "greu error històric".

Dilluns, els republicans van exigir una disculpa a Puigdemont per culpar-los de la seva eventual detenció. Turull ha descartat que en facin responsable ERC: "Si tenen un problema de comprensió lectora, no és un problema de Junts."

Aquí pots veure l'entrevista íntegra a Jordi Turull: 


Vilalta i Aragonès expliquen la posició d'ERC

La portaveu parlamentària dels republicans, Marta Vilalta, ha dit aquest dimarts que, en cas que Puigdemont sigui detingut, "una opció és suspendre el ple" i ha admès que hi pot haver un "ajornament".

Tot i això, Vilalta ha reafirmat que la sessió d'investidura s'ha de celebrar "al més aviat possible". 

Responent a les declaracions de Turull sobre la carta de Puigdemont, la portaveu d'ERC al Parlament ha insistit que els posa "com a culpables" d'un eventual arrest i ha criticat el "clima de crispació".

Per la seva banda, el president Aragonès, preguntat pel retorn de l'expresident, ha dit que ell s'ha centrat a "garantir un bon traspàs de poder" al següent executiu per assegurar la "continuïtat institucional". 

Aragonès ha defensat que Puigdemont pugui tornar "en plena llibertat" en aplicació de la llei d'amnistia. "Sabent que aquí hi ha un Tribunal Suprem que és qui pren les decisions", ha matisat.

ARXIVAT A:
JuntsERCPSCCarles PuigdemontJordi TurullMarta RoviraParlament de CatalunyaSalvador Illa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut