Turull, Puigdemont i Borràs en un acte a la Catalunya Nord el 27 de juliol del 2024
Junts ha trencat el silenci després d'haver mantingut un perfil baix els últims dies (EFE/David Borrat)

Junts critica que el preacord d'ERC i el PSC deixa el finançament en mans d'Illa i Sánchez

Els de Puigdemont lamenten que els republicans no optin per condicionar el govern espanyol amb els vots de l'independentisme a Madrid

Redacció/AgènciesActualitzat

Junts considera que el preacord entre Esquerra i el PSC, tant de finançament com de reconeixement nacional, ja va quedar fixat en el pacte per la investidura de Pedro Sánchez.

En un comunicat fet públic aquest dimarts a la tarda, el partit de Carles Puigdemont reivindica que aquestes qüestions es podrien aconseguir sense necessitat d'investir Illa president de la Generalitat, mitjançant les negociacions bilaterals per donar estabilitat al govern espanyol a Madrid

Junts lamenta que els republicans no optin per fer valdre els vots "decisius" de l'independentisme a Madrid i deixin aquests acords en mans de Sánchez i Illa, que "mantenen posicions idèntiques i allunyades de les reclamacions històriques del catalanisme independentista".
 

Junts dubta de la voluntarietat del PSC i les reformes legislatives

En un comunicat de dues pàgines, en el qual deixa clar que no vol interferir en el debat intern d'ERC, Junts avisa que "tot queda fiat a la voluntarietat de compliment del PSC".

"La decisió de fer Salvador Illa president de la Generalitat no es podrà revertir atesa l'aritmètica parlamentària. Sense la capacitat de moció de censura, tot queda fiat a la voluntarietat de compliment del PSC, que disposarà de quatre anys per aplicar la seva agenda de 'girar full' i de desnacionalització de Catalunya."

 

Pel que fa a la reforma financera, Junts alerta que el preacord preveu "futures reformes legislatives incertes, sense consens i sense assegurar l'objectiu fonamental del concert econòmic". A més, troba a faltar "mesures immediates en els pressupostos generals de l'Estat per al 2025 que tinguin efectes directes per a Catalunya".

Els de Puigdemont acusen Salvador Illa de no denunciar mai l'incompliment de les inversions a Catalunya i critiquen que "ha estat sempre el més favorable a la repressió a l'independentisme" i "el menys compromès amb la llengua catalana".

Davant la proposta de Departament de Política Lingüística, Junts replica que "el problema de la llengua catalana no és d'estructura administrativa", sinó "d'aplicació de la legislació que la determina com a llengua vehicular".

Junts adverteix que el preacord dels republicans assoleix, a la pràctica, "el marc polític" del PSC segons el qual hi ha "un conflicte entre catalans" que cal resoldre en una "taula catalana, anomenada ara convenció", en lloc de "negociar amb l'Estat la celebració d'un referèndum d'autodeterminació".

Junts s'oposa a investir Salvador Illa president de la Generalitat (ACN/Mariona Puig)

Mà estesa a Esquerra

Per aconseguir tots els avenços que reivindica l'independentisme, afegeix el comunicat, cal construir una "estratègia comuna per esprémer tota la potencialitat de les negociacions amb els socialistes, a partir de la posició determinant d'ERC i Junts a Madrid". 

En aquest sentit, Junts s'ofereix a Esquerra per refer confiances de cara al futur "per poder defensar molt millor els interessos dels catalans". Mentrestant, el partit insisteix en el seu "absolut respecte" per la decisió que prenguin les bases republicanes a la consulta de divendres.

 

 

ARXIVAT A:
JuntsERCPSCInvestidura
Anar al contingut