Junts comença a caminar sota el lideratge de Puigdemont però sense Mas ni el PDeCAT

El president del Partit Demòcrata, David Bonvehí, retreu als de Carles Puigdemont que no hagin permès integrar-los com a partit
Redacció/ACN Actualitzat
TEMA:
JxCat

El projecte de Junts per Catalunya com a nou partit independentista comença a caminar. La formació, impulsada per Carles Puigdemont, fa aquest dissabte el seu congrés fundacional com a partit polític amb les relacions amb la direcció del PDeCAT tensades al màxim. El procés fundacional s'allargarà fins al 3 d'octubre, quan s'aprovaran les ponències en què es definiran l'estructura, la ideologia i els objectius polítics de Junts.

Aquest dissabte, la formació ha fet un acte polític en format presencial i per via telemàtica amb la participació de Carles Puigdemont i del president de la Generalitat, Quim Torra.

Puigdemont ha defensat que el nou partit sigui "el corrent central del país", i no una "eina sectària ni excloent". El líder de JxCat ha situat la república com a única manera de "sobreviure", ha apostat per construir-la "entre tothom", i ha carregat contra la monarquia espanyola.

"Tos volem posar per damunt de tot un interès que ens depassa com a individus: contribuir a protegir i fer possible el futur del nostre país. Aquesta tasca no la podem ni la volem fer sols. No ens sobra ningú"

També han participat telemàticament en l'acte els consellers a l'exili del govern Puigdemont, Lluís Puig i Toni Comín. L'exconseller de Salut ha defensat que Junts és "l'espai dels qui creuen que la unitat convé que també sigui electoral, i des de la pluralitat ideològica".

"Cadascú amb la seva motxilla i tradició. Des de l'esquerra crítica al centre liberal, des de la socialdemocràcia al pensament social cristià"

Els presos polítics de JxCat: Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn i Jordi Sànchez, eren físicament al plató des d'on s'ha fet l'acte. Tots ells han apel·lat a la unitat de l'independentisme i ha demanat aparcar picabaralles internes. Un dels més contudents ha estat Jordi Turull que ha demanat deixar de "barallar-se per les engrunes":

"Vull que deixem de barallar-nos separats per les engrunes i anem junts per aconseguir el pa sencer"

Entre el 7 i el 9 d'agost, els associats, que ara són més de 2.200, triaran l'executiva de la nova formació, amb una presidència a la qual és de preveure que optarà Carles Puigdemont.

Sense Mas ni el PDeCAT

La gran incògnita és el desenllaç de les negociacions amb el PDeCAT, encara encallades. En el congrés fundacional hi ha una absència destacada, la d'Artur Mas, que fins ara s'ha mantingut al marge de les negociacions perquè el PDeCAT s'integri al nou partit. Tampoc hi ha l'actual direcció del Partit Demòcrata, que ha lamentat les dificultats, fins ara, per arribar a un acord amb el nou partit de Carles Puigdemont.

El president del Partit Demòcrata, David Bonvehí, retreu als de Carles Puigdemont que no hagin permès integrar-los com a partit i Elsa Artadi replica que Junts per Catalunya no pot ser una suma de sigles.

La doble militància és un dels punts de fricció amb la formació que presideix Bonvehí. De moment, Junts no posa obstacle per pertànyer als dos partits i fins al 3 d'octubre, amb la ponència organitzativa aprovada, no quedarà fixat si es permet tenir els dos carnets. El PDeCAT ja ha instat els seus associats a deixar el partit si volen entrar a JxCat, perquè els estatuts del partit no permeten la doble militància.

Un altre punt de tensió són les cadires a la cúpula del partit. JxCat escollirà la direcció el 9 d'agost i, si no hi ha acord entre les parts, l'entorn del president del PDeCAT, David Bonvehí, es quedarà sense opcions d'entrar a l'executiva.

Marta Madrenas i Elsa Artadi en la presentació de la nova imatge de Junts per Catalunya


Una fundació que durarà més de dos mesos

Aquest cap de setmana, Junts ja començarà a decidir com és el nou partit, però el procés s'allargarà en realitat gairebé tres mesos. Les primeres votacions del congrés fundacional de JxCat seran per aprovar el reglament del Congrés i com es redactaran, es votaran si s'aprovaran les dues ponències, l'organitzativa i la política.

L'equip de la ponència políticoestratègica la lideraran Comín i Rull, al costat de Sànchez, Elsa Artadi i Madrenas, entre d'altres. La ponència organitzativa la pilotarà un equip encapçalat per Damià Calvet, Gemma Geis i Toni Morral. Les dues ponències s'aprovaran el 3 d'octubre, després d'un període d'esmenes durant el setembre.

La segona votació d'aquest congrés de 10 setmanes arribarà els dies 7, 8 i 9 d'agost, quan es decidiran els càrrecs a la presidència, la secretaria –general, organitzativa i de finances- i les vicepresidències -quatre com a màxim-, amb llistes tancades. També es triarà la resta de l'executiva, que comptarà amb un total de 21 persones, en una votació amb llistes obertes i paritàries.

Tot apunta que Puigdemont ocuparà la presidència del partit, i que Sànchez n'ostentaria la secretaria general. També hi aspiren altres dirigents de JxCat, com el conseller Miquel Buch, que fa mesos ha mostrat la seva voluntat de tenir un alt càrrec en la nova organització, o la consellera Meritxell Budó.


Primàries i pendents de les eleccions

Per altra banda, els consellers Jordi Puigneró, Damià Calvet i la líder a Madrid, Laura Borràs, però també Madrenas, es mantenen a la travessa per ser el número dos a la llista electoral. El cap de llista es reserva per a Puigdemont, que encara no ha confirmat si vol ser el número u de la candidatura.

Sense data per a les eleccions, si es fan abans del 3 d'octubre -quan acaba el congrés de JxCat-, la direcció del nou partit pilotarà el procés de primàries per escollir la llista i el programa electoral.

 

ARXIVAT A:
JxCat Carles Puigdemont PDeCAT
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut