Juntes a la platja per combatre la grassofòbia: "Ja ens han robat massa estius"

A l'estiu, la violència sobre els cossos grassos és més gran i, per això, un grup de dones del Maresme s'ha organitzat per gaudir plegades de la platja

Actualitzat

"Hola! Quin bon dia de platja!". "Us he agafat lloc allà". És un diàleg del més habitual durant l'estiu a peu de platja. El d'unes amigues que es troben per passar el dia banyant-se i prenent el sol, en aquest cas a Ocata, al Masnou.

Però, per a aquest grup en particular, es tracta d'una activitat que no sempre ha estat fàcil.

"Per a mi, anar a la platja era un moment de mal tràngol, quan era la meva activitat preferida del món", explica la Jèssica Canyeró. "Jo he estat estius sense trepitjar ni platja ni piscina. Sempre poses excuses per no anar-hi", confessa la Lucía Rodríguez.

Són dones amb cossos grassos, que moltes vegades s'han trobat amb comentaris o mirades incòmodes pel fet de mostrar el seu cos.

"Mai m'ha paralitzat per venir. A mi m'és igual que em mirin. Era com, jo vull anar a la platja, encara que em moro de vergonya, però jo vull venir", diu l'Andrea Garcia. "A mi ara ja m'és igual", respon la Jèssica, "però sí que hi ha moltes persones o que no hi van o que van tot el dia amb una samarreta posada, i no per un tema de protecció solar".

L'estiu, un agreujant

La Sandra Gonfaus, professora del Màster en Gènere i Comunicació a la UAB, explica que, com elles, hi ha moltes persones grasses que pateixen rebuig a causa de la seva corporalitat. I que això s'incrementa a l'estiu: "Nosaltres som la diana de les burles, dels comentaris. Són situacions hostils que no volem viure. Per això hi ha moltes persones grasses que no volem anar amb samarreta sense mànigues, amb pantaló curt. I això és el que ens genera l'estiu, a moltíssimes persones que tenim cossos grassos".

És per això que la Naïma Busquets va crear un grup d'Instagram - @fat.squad.maresme - per organitzar trobades per anar a la platja en grup, i fer juntes aquest tipus d'activitats. "Si hi anem entre totes acompanyades, ens sentim menys violentades a l'hora d'estar en un entorn on tradicionalment s'ha considerat que els nostres cossos no hi tenien cabuda".

"Anant amb les noies sí que ens ha reforçat el fet de poder viure tranquil·les i sentir-nos segures. I que aquesta mirada que veus, que no t'importi tant." (Jèssica)

"Tens la sensació que, primera, ningú s'hi atrevirà, i, si algú s'hi atreveix, tens el teu equip. No estaràs sola."

Les noies reivindiquen poder anar a la platja sense sentir mirades incòmodes (3Cat)

I així, mostrant-se en banyador, també reivindiquen la diversitat de cossos.

"Crec que és una oportunitat de visibilitzar que existim i que hem d'ocupar l'espai que mereixem", diu la Jèssica. "Realment, si et pares a mirar, l'estereotip, el cos normatiu, no existeix a la platja. La que no té un all té una ceba. A ser feliç, és igual", comenta la Lucía.

"Ja ens han robat massa estius. I hem de parar això, no podem continuar sense viure. Aquest tipus de grups són sanadors."

Ho resumeix molt clarament l'Andrea: "Si tens un cos i vols anar a la platja, tens la platja, tens el cos i tens la platja, ves a la platja amb el teu cos".  

 

ARXIVAT A:
SalutSalut Mental
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut