El líder d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dimecres a Prada

Junqueras vol avançar el congrés d'ERC: tindria prou suport per intentar-ho

Mentre va prenent forma una candidatura rival, l'expresident del partit anunciarà la setmana que ve si es presenta per continuar liderant-lo

RedaccióActualitzat

El sector d'ERC pròxim a Oriol Junqueras està decidit a avançar el congrés que ha de renovar la direcció, previst al 30 de novembre. Fonts pròximes a l'expresident dels republicans asseguren que tenen prou suports per fer-ho. En concret, diuen que un terç dels consellers nacionals del partit --això és al voltant d'un centenar-- serien partidaris de convocar un Consell Nacional extraordinari que forci l'avançament, la via que s'hauria de seguir.

L'argument és que els estatuts del partit fixen que, quan el president dimiteix, el congrés per substituir-lo s'ha de fer en els 3 mesos següents, i que per això s'hauria d'haver fet a tot estirar el 10 de setembre.

El motiu és que Junqueras va anunciar el 15 de maig que renunciaria al càrrec després de les eleccions al Parlament Europeu, que es van celebrar el 9 de juny, i els tres mesos es compleixen aquell dia.

Aquest termini, segons el mateix entorn de Junqueras, va ser interromput per la possibilitat de repetir les eleccions al Parlament. Una possibilitat que ara diuen que ja ha quedat esvaïda.

Amb tot, com que calen un mínim de setmanes per organitzar un congrés i ja és inviable fer-lo el dia 10 de setembre, reclamen fer-lo com més aviat millor. I això és el que volen exigir en el Consell Nacional, el màxim òrgan de decisió d'Esquerra. 

En tot cas, si se segueixen els terminis establerts en els seus estatuts --entre altres, exigeixen 50 dies d'antelació per convocar el congrés--, la data podria avançar-se només unes setmanes, a finals d'octubre o principis de novembre.
 

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dimecres a Prada (Universitat Catalana d'Estiu)

El 30 d'agost aclarirà si es torna a presentar

Ara bé, si s'avança, Junqueras --que ha d'aclarir si es presenta per ser reelegit president d'ERC la setmana que ve, podria comptar amb l'avantatge que ell ja fa temps que està recorrent el territori per captar possibles suports, mentre que la llista alternativa, encara està prenent forma. 

Junqueras té previst fer una compareixença el 30 d'agost al seu poble, Sant Vicenç dels Horts, després de setmanes de recórrer la geografia catalana per reunir-se amb militants del partit, i valorar si té prou suports per guanyar el congrés.

Mentrestant va prenent forma la candidatura rival a la junquerista i pròxima a Marta Rovira, i s'hi van incorporant més membres: entre d'altres de moment hi ha confirmades Laura Vilagrà i Marta Vilaret.

 

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dimecres a Prada (Universitat Catalana d'Estiu)
ARXIVAT A:
ERCOriol Junqueras
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut