Oriol Junqueras i la seva aposta com a secretària general del partit, Elisenda Alamany (EFE/Quique García)

Junqueras promet "fer net" a ERC amb Elisenda Alamany com a secretària general

L'expresident d'ERC aposta per Elisenda Alamany com a secretària general del partit

RedaccióActualitzat

Militància Decidim és el nom de la candidatura que encapçala l'expresident d'ERC Oriol Junqueras i que s'ha presentat aquest dissabte en un acte al Teatre La Passió d'Olesa de Montserrat.

Entre aplaudiments i crits de "president", Junqueras ha començat la intervenció agraint la feina de la militància, malgrat els mals resultats electorals que arrossega el partit.

L'exvicepresident ha desafiat els que "s'apressaven a enterrar-nos" i ha estat molt dur amb l'actual direcció d'Esquerra, pilotada per Marta Rovira. L'ha acusat de fer un grup B per prendre decisions "al marge del president del partit", en aquell moment Junqueras, empresonat pel referèndum de l'1-O.

També els retreu haver "avergonyit" els candidats i militants republicans amb la polèmica dels cartells que vinculaven els germans Maragall amb l'Alzheimer --campanya de la que s'ha desmarcat--. "No cosirem cap ferida que no hàgim netejat abans. Hem de fer net", ha avisat Junqueras, davant d'un miler d'assistents.

Per tot això, Junqueras confia a guanyar el congrés republicà del 30 de novembre. "Ens conjurem a dignificar els òrgans de decisió, l'executiva nacional i acabar amb tots els òrgans paral·lels que ens han portat on som", ha clamat.

Per fer-ho, l'expresident d'ERC aposta per l'exdiputada i regidora a Barcelona Elisenda Alamany com a secretària general. "Cal tornar a liderar el discurs nacional del nostre país. Volem un partit més gran, independentista, fort, obert i guanyador. Tornem-hi perquè l'independentisme guanyi de nou", ha dit la futurible successora de Rovira a la direcció del partit.

L'exvicepresident del govern, Oriol Junqueras, a la presentació de la llista que encapçala per liderar ERC, Militància Decidim (EFE/Quique Garcia)

En l'acte de presentació, també hi han intervingut pesos pesants de la llista, com l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva; l'eurodiputada Diana Riba, i l'exconseller i exalcalde d'Agramunt, Bernat Solé, entre d'altres.

També donen suport a la candidatura Militància Decidim noms com el diputat Jordi Albert o afins a Junqueras com el líder d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, i l'exconseller d'Interior Joan Ignasi Elena.

Fa mesos que Junqueras visita agrupacions locals d'Esquerra per explicar el seu projecte i convèncer la militància de votar la seva llista. L'entorn de l'expresident és optimista, defensa que el seu lideratge és "inqüestionable" i que té a favor la majoria de les bases republicanes.

Tot i això, la seva figura també desperta recels dins de l'organització. El distanciament per la presó de Junqueras i l'exili a Suïssa de Marta Rovira va iniciar la trencadissa amb la direcció.

Rovira admet errors ètics

Precisament aquest matí Esquerra ha celebrat un consell nacional en què la secretaria general del partit, Marta Rovira, ha reconegut errors ètics i morals per les campanyes de l'estructura B del partit.

En la seva primera compareixença després de setmanes de polèmiques internes, Rovira ha fet una crida a l'autocrítica, però també ha demanat evitar guerres internes.

"Cal repensar ERC des del reconeixement dels èxits aconseguits i de la feina ben feta. Però també davant dels errors garrafals, les fallades ètiques i morals, i els protocols interns que no han funcionat", ha reconegut la secretària general.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, al consell nacional del partit aquest dissabte (ACN/Jordi Bataller)

Tot i no citar directament la polèmica dels cartells contra Maragall, la secretària general d'ERC ha apostat per acabar de "depurar responsabilitats" fins al final. "La direcció d'avui hi contribuirà", ha volgut deixar clar.

Rovira també ha adreçat una advertència als socialistes: si no hi ha avenços en sobirania fiscal, no donaran suport als pressupostos. "Cal fer un advertiment al PSC: si no es compleix el pacte, arribarem al final del camí", ha dit la líder republicana.

Per això, Rovira ha demanat als socialistes que treballin "amb moltes ganes" perquè Catalunya avanci cap al "concert econòmic, la sobirania fiscal i tots els altres acords de la investidura".

I ha avisat a Illa que aplicaran "la mateixa lògica" que amb el govern de Pedro Sánchez. "Podrem avançar en la mesura que el compliment del pacte també avanci", ha dit.

Qui és qui al congrés d'ERC?

Amb tot, l'exvicepresident de la Generalitat té l'esperança, si guanya la cita congressual, de ser el pròxim cap de llista d'ERC a les eleccions al Parlament.

Això xoca amb la proposta de Nova Esquerra Nacional, que aposta per l'exalcalde de Vilassar de Dalt Xavier Godàs com a president d'ERC.

La candidatura vol deslligar la figura de la presidència del partit i la persona que sigui cap de llista a les eleccions al Parlament.

"Volem que la presidència se centri en el desenvolupament del partit", va subratllar Godàs, que defensa que l'objectiu de la seva candidatura és "enfortir ERC" i esdevenir una "alternativa de govern amb l'horitzó del 2027".

En l'òrbita de la candidatura s'hi situen noms com Laura Vilagrà, portaveu adjunta d'ERC al Parlament, o Marta Vilalta, portaveu del partit, que deixarà la direcció a partir del congrés.

El mateix Pere Aragonès, així com Marta Rovira, hi donen suport, encara que de manera implícita. Nova Esquerra Nacional no és l'única llista que es disputarà la direcció del partit el 30 de novembre.

Raquel Sans, Xavier Godàs, Teresa Jordà i Alba Camps, de la candidatura de Nova Esquerra Nacional
Raquel Sans, Xavier Godàs, Teresa Jordà i Alba Camps, de la candidatura de Nova Esquerra Nacional (ACN/Bernat Vilaró)

Alfred Bosch, que va ser conseller d'Acció Exterior i regidor a Barcelona, és un dels promotors de la tercera candidatura, anomenada Foc Nou. Es presenten com a llista "realment regeneradora" que vol fer un "cop de timó" al partit.

A més, deixen clar que estan en contra d'anar "pactant sistemàticament amb l'espanyolisme", en referència a les aliances dels republicans amb els governs de Salvador Illa, a la Generalitat, i de Pedro Sánchez, a l'Estat.

El Col·lectiu Primer d'Octubre, corrent crític intern d'ERC, també presentarà candidatura al congrés que celebrarà el partit el 30 de novembre.

Amb el nom Recuperem ERC, la llista vol renovar la direcció --actualment comandada per Marta Rovira-- i aspira a seduir el 44% de militants que van votar "no" a l'acord d'investidura de Salvador Illa.  

Encapçalen la llista l'economista Xavier Martínez, com a president ,i Àngel Ruiz, de l'agrupació local de Sant Martí, com a secretari general.

ARXIVAT A:
ERC
Anar al contingut