Junqueras en 10 frases: "Suspendre'ns com a diputats és un escàndol democràtic"

El cap de llista d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha parlat des de la presó de Soto del Real sobre les eleccions europees de diumenge en una entrevista al programa "Més 324" que s'emetrà aquest divendres a les 10 de la nit

Quim BalaguerActualitzat

En l'entrevista al programa "Més 324" que s'emetrà aquest divendres a la nit, Junqueras ha criticat la decisió de la mesa del Congrés de suspendre els presos del procés com a diputats:

 

"És una alteració de la representació política i es deixarà sense veu centenars de milers de persones. És una alteració judicial de les majories parlamentàries. És un escàndol democràtic."

 

El líder d'ERC ha acusat els socialistes de ser corresponsables d'aquesta decisió:

 

"Com tantes altres vegades, els socialistes s'alineen sense cap mena d'escrúpol amb el PP i Ciutadans. Entra dins la normalitat del que passa a l'estat espanyol."

 

En aquest sentit, Junqueras ha afirmat que amb les eleccions europees tenen una altra gran oportunitat de guanyar:

 

"No han pogut evitar que recollíssim l'acta de diputats i que participéssim a la sessió constituent del Congrés. I ara tampoc podran evitar que recollim l'acta d'eurodiputats i que participem a la sessió de constitució del nou Parlament Europeu. I això és una oportunitat fantàstica per veure antics companys i amics i que puguin constatar que hi ha un eurodiputat electe que va i ve d'una presó al Parlament Europeu."

 

Presó preventiva abusiva

Junqueras també ha parlat de la seva situació processal, en presó preventiva des de fa un any i mig:

"Som innocents, i res del que hem fet forma part del Codi Penal. Mantenir persones a la presó és una decisió política i ningú ens podrà convèncer del contrari."

 

I ha afegit aquest comentari des del punt de vista personal:

"En l'últim any i mig he pogut veure el meu fill unes 50 hores. Algú pot pensar que això és just perquè estic a la presó, però segur que no és just per al nen. El concepte de presó provisional a Espanya és clarament abusiu, sense comparació amb cap altre país."

 

La salutació amb Sánchez

El candidat d'ERC ha explicat durant l'entrevista com va anar la salutació amb Pedro Sánchez durant la sessió de constitució del Congrés dels Diputats:

"En Gabriel Rufián i jo vam anar a saludar la nova presidenta del Congrés, la Meritxell Batet, com a signe d'educació i cordialitat. En aquest recorregut cap a Batet havíem de passar forçosament pel costat de Pedro Sánchez i per això em vaig aturar al seu costat. Li vaig comentar que en altres circumstàncies el saludaria i li encaixaria la mà, però que entenia que allò l'incomodés i pogués rebre crítiques. Aleshores va ser ell qui em va dir 'no et preocupis' i em va allargar la mà".

 

 

I sobre el soroll d'aquella sessió que va impedir sentir els parlaments dels diputats independentistes, ha reblat:

 

"El Parlament és per parlar, i quan hi ha diputats o partits que només saben fer soroll és evident que estan pervertint el que és un Parlament."

 

El repte de Barcelona

Diumenge també hi ha eleccions municipals i ERC afronta la lluita per l'alcaldia de Barcelona amb unes enquestes que marquen un frec a frec entre l'actual alcaldessa, Ada Colau, i el candidat republicà, Ernest Maragall. Junqueras és optimista:

 

"Ara tenim el repte de fer Ernest Maragall alcalde de Barcelona. És el millor candidat i el que coneix més bé la ciutat. I encara que obtinguéssim 21 regidors i majoria absoluta, ens esforçaríem per arribar a acords. I si algú és capaç de fer-ho és l'Ernest Maragall."

 

Grup dels verds

Si ERC aconsegueix eurodiputats a les eleccions europees de diumenge, s'integraran al grup dels Verds del Parlament Europeu.

 

"És el grup més europeista i més federalista. Nosaltres som independentistes respecte al regne d'Espanya, però estem més a favor que ningú d'una Europa cada vegada més unida i eficient."

 

Judici a la recta final

Després de la declaració de més de 400 testimonis, el judici contra Oriol Junqueras i els altres presos del procés al Tribunal Suprem entra en la fase final. El president dels republicans ho veu així:

 

"Estem més a prop del final que del principi. La fase pericial ha anat molt bé. La principal pericial de l'acusació va caure tota sencera. Un agent no va ni començar a declarar perquè ja ho havia fet com a testimoni, i l'interrogatori a l'altre el van deixar córrer en dos o tres minuts perquè van veure que no s'aguantava per enlloc. Nosaltres defensem la raó de la nostra causa de la millor manera possible, i estic convençut que ho estem fent molt bé i en molts àmbits."

 

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26MProcés catalàOriol Junqueras
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut