Julian Assange, en llibertat després d'arribar a un acord amb la justícia dels Estats Units

El fundador de Wikileaks s'ha passat més d'una dècada reclòs a la presó i a l'ambaixada de l'Equador

RedaccióActualitzat

Julian Assange ha sortit de la presó britànica on ha estat reclòs els últims cinc anys, que se sumen als prop de set tancat a l'ambaixada de l'Equador, també a Londres. 

Ha arribat a un acord amb el Departament de Justícia nord-americà per declarar-se culpable d'un únic càrrec dels prop de vint de què se l'acusa als Estats Units, el d'espionatge. I la pena que li comporta aquest càrrec, seran 5 anys i dos mesos, ja l'ha complert en una presó d'alta seguretat. 

Aquest pacte, que es va signar fa sis dies, li permetrà tornar al seu país, Austràlia, en llibertat. 

La notícia ha saltat de matinada i s'ha mantingut en secret durant hores. L'acord està previst que s'oficialitzi aquesta nit en un jutjat federal nord-americà a les illes Marianes, al mig del Pacífic, i posarà fi a l'episodi de filtració d'informació classificada més polèmic dels últims anys.

Aquestes illes se situen en un territori remot nord-americà de l'oceà i a prop d'Austràlia. Assange ha triat aquest lloc perquè es negava a viatjar a territori continental nord-americà i perquè és a prop d'Austràlia, on preveu traslladar-se.

El fundador de Wikileaks ja està en llibertat (Reuters) (Reuters)

 

L'avió ha fet una parada a l'aeroport internacional Don Mueang de Bangkok per carregar combustible, abans de volar a les illes.

Assange també té previst demanar un indult perquè la condemna no pugui afectar a altres periodistes de tot el món i el seu equip ja ha llançat una campanya per recollir el mig milió d'euros que val l'avió privat i que aquest dimarts ha finançat el govern d'Austràlia.

Fa unes setmanes, el president dels Estats Units, Joe Biden, ja va dir que estaven considerant arribar a un acord amb Assange que n'evités l'extradició als Estats Units. Concretament, va dir que estaven "estudiant" la petició, que també es dirigia al Regne Unit.
 

"Julian is free"

Des de Wikileaks han informat quan Julian Assange ha sortit de la presó de Belmarsh aquest dilluns al matí i ha abandonat el Regne Unit a bord d'un avió, ja a la tarda, des de l'aeroport de Standsted. 

"Després de més de cinc anys en una cel·la de 2x3 metres, aïllat les 23 hores del dia, aviat es retrobarà amb la seva dona, Stella Assange, i els seus fills, que només han conegut el seu pare entre reixes", diu el comunicat de Wikileaks.

Moment de la conversa entre Julian Assange i la seva dona Stella Assange poc després d'haver estat alliberat (Reuters)

La dona d'Assange, que també ha estat la seva advocada durant el procés, ha publicat un missatge a les xarxes en què agraïa el suport mostrat per les persones que s'han mobilitzat per fer possible aquest final. 

L'encapçala amb les paraules "Julian is free" i hi inclou un vídeo de les primeres hores de llibertat d'Assange:

Stella Assange, en declaracions aquest dimarts a la BBC, ha assegurat que els dies previs a tancar aquest acord han estat un no parar i un "remolí d'emocions". "Fins a les últimes 24 hores no estàvem segurs que realment estava passant", ha dit.

Afirma que està molt contenta: "Francament, és increïble. Sembla que no és real". I ho serà del tot un cop Assange comparegui al tribunal a les illes Marianes i el jutge signi el document. Per això, ha afegit que només s'ho creurà quan pugui abraçar-lo. 

Seu del tribunal dels EUA a les illes Marianes
L'acord que permetrà Assange tornar a Austràlia s'ha de signar en el jutjat dels EUA a les illes Marianes (Reuters/Kim Hong-Ji)


 

L'acusació dels EUA

Els Estats Units reclamen Assange des que l'any 2010 Wikileaks va filtrar més de 720.000 documents secrets que revelaven crims de guerra comesos per l'exèrcit nord-americà a l'Iraq i l'Afganistan.

Estava acusat de cometre 18 delictes relacionats amb l'espionatge i crims informàtics que li podrien arribar a comportar 175 anys de presó.

Entre aquests, el tribunal de Virgínia l'acusava de difusió de secrets oficials, agafant-se a la llei d'espionatge del 1917, de la Primera Guerra Mundial. 

S'engega des d'aquest estat nord-americà perquè, segons ha apuntat la defensa d'Assange, és on hi ha les seus de les principals agències d'intel·ligència, com la CIA.

Segons els fiscals, Assange no es va limitar a difondre filtracions, sinó que també va ajudar l'exmilitar Chelsea Manning a dur-les a terme, cometent presumptament un delicte informàtic.

Ara, reconeixent un únic delicte, afronta una condemna de 62 mesos que, de fet, ja ha complert a la presó britànica on ha estat tancat des del 2019.

Assange assegut en una butaca, parlant, aquest dilluns
Assange ha sortit de la presó aquest dilluns al matí, segons Wikileaks (Reuters)

Abans, havia estat set anys a l'ambaixada equatoriana a Londres. Assange va demanar formalment asil diplomàtic al president Rafael Correa, arran d'una altra acusació. 

La de la Fiscalia de Suècia, que va obrir l'agost del 2010 una investigació per violació i abús a dues dones. Dos anys més tard, la justícia sueca en va demanar l'extradició i la investigació es va tancar el 2019 per falta de proves.

Assange va perdre l'asil diplomàtic a l'ambaixada quan Lenín Moreno substitueix Rafael Correa a la presidència de l'Equador i, l'11 d'abril del 2019, el tanquen a la presó de màxima seguretat de Belmarsh, d'on ara ha sortit en llibertat sota fiança.

 

 

ARXIVAT A:
Julian Assange
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut