Natalie (esquerra) i Judith Raanan amb Gal Hirsch, coordinador israelià dels ostatges i desapareguts (Reuters)

Judith i Natalie Raanan, mare i filla, les primeres ostatges alliberades per Hamas

"És el millor regal", diu des dels Estats Units l'exmarit i pare de les segrestades

RedaccióActualitzat

Judith Tai Raanan, de 59 anys, i Natalie Shoshana Raanan, de 17 anys, mare i filla, havien de tornar als Estats Units, on resideixen, abans del dissabte 7 d'octubre. 

Al final, però, van canviar els bitllets per poder quedar-se uns dies més a Israel. Hi havien anat a celebrar el 85è aniversari de la mare de la Judith, Tamar Raanan, i la graduació de la Natalie, que ha acabat l'institut.

Eren al quibuts Nahal Oz, a tocar de la Franja de Gaza, on van ser capturades durant la sagnant incursió en territori israelià que va desencadenar la guerra Hamas-Israel, una acció armada insòlita, planificada durant més d'un any, en què van morir 1.400 persones, la majoria civils, i 200 més van ser segrestades i conduïdes a la Franja de Gaza.

Tamar també va sobreviure a l'atac de Hamas, perquè va aconseguir tancar-se amb la seva parella en una habitació segura fins que va arribar l'exèrcit israelià. 

Judith i Natalie Raanan en una imatge d'arxiu (Reuters)

Judith i Natalie són les primeres ostatges alliberades. En un comunicat, Hamas assegura que les ha deixat anar "per raons humanitàries" i com a resposta als esforços mediadors de Qatar.

"Dues de les segrestades són a casa. No ens rendirem en l'esforç de retornar totes les persones segrestades i desaparegudes", ha declarat el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu.

Des dels Estats Units, l'exmarit i pare de les alliberades ha expressat la seva alegria per la notícia. En declaracions per telèfon a l'agència Reuters des de Bannockburn, a l'estat d'Illinois, Uri Raanan ha explicat que ha pogut parlar amb la seva filla.

"Té bon aspecte i se sent bé, així que la vida està bé", ha dit, després de mostrar-se "molt feliç" per la notícia, que li permetrà dormir bé per primera vegada en dues setmanes.

També que la posada en llibertat és "el millor regal" perquè la Natalie fa 18 anys la setmana que ve, quan el seu pare espera poder "fer-li un petó i abraçar-la".

Natalie (esquerra) i Judith Raanan parlant per telèfon (Reuters/US Embassy Jerusalem)

El president dels Estats Units, Joe Biden, també ha pogut conversar amb les dues ciutadanes, i s'ha mostrat "encantat" amb la notícia del seu alliberament.

En un missatge a les xarxes socials en què ha publicat la foto de mare i filla parlant per telèfon, l'ambaixada nord-americana a Jerusalem ha dit que continuaran "fent tot el possible per reunir tots els ostatges amb els seus éssers estimats".

ARXIVAT A:
Guerra Hamas-Israel
Anar al contingut