Joves extutelats denuncien ser una "arma electoral" de tots els partits polítics

L'associació ExMenas s'ofereix per mediar a Rubí i parlar amb l'alcaldessa, que rebutja el nou centre de menors a la ciutat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Migracions

L'associació de joves extutelats per la Generalitat ExMenas recrimina a tots els partits polítics utilitzar el tema dels menors estrangers no acompanyats en campanya electoral. A l'abril, tots els partits es van comprometre a no esmentar-los amb finalitats polítiques, però en un comunicat l'associació denuncia que el pacte firmat al Parlament s'incompleix de forma generalitzada:

 

"Tots els partits polítics han trencat l'acord en el qual es comprometien a no utilitzar la migració com a arma electoral en campanya."

 

L'1 d'abril tots els partits van comprometre's a no utilitzar la migració com a arma electoral

 

La polèmica ha saltat arran de les manifestacions a Rubí en contra d'ubicar a la ciutat un nou centre d'acollida de menors. L'alcaldessa socialista, Ana María Martínez, s'ha posicionat al costat dels veïns contraris al centre sense embuts:

"És una barbaritat posar un centre així aquí, és una barbaritat i no tindran l'acompanyament de l'ajuntament. Mentre depengui de mi, no la tindran."

 

L'alcaldessa socialista es nega a acollir el centre de menors a Rubí

 

Som nens, no criminals

Els joves extutelats han puntualitzat que "el 82% dels menors no acompanyats a Catalunya no cometem delictes". S'han ofert per mediar en aquest cas concret i explicar als veïns de Rubí qui són i per què han vingut a Catalunya. Des de l'associació ExMenas, consideren que el discurs de l'alcaldessa Martínez és "irresponsable, racista i ple d'odi". Segons la jove Iman, l'actitud de l'alcaldessa ha generat divisió entre els veïns i els joves migrants a la ciutat.

 

"Som persones, no som criminals, som nens."

 

Ridouan és un dels fundadors de l'associació ExMenas

 

Els membres d'ExMenas considera que només "teixint ponts" es podrà viure "entre iguals" i la Lamiae estén la mà:

 

"Hem pensat a organitzar algunes reunions amb els veïns per mediar, també directament amb l'alcaldessa. En comptes de facilitar la integració dels nois que porten temps a Catalunya i que han demostrat que no són problemàtics, genera un ambient hostil. Ens oferim per parlar amb ella."

 

 

 

 

Ús electoralista de la immigració

El tema dels menors migrants també s'ha fet servir en el discurs del candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, Josep Bou, que va assegurar que en faria un cens:

 

"Amb els que tenim a casa ja en tenim prou. Si hi ha delicte, expulsat automàticament, si no delinqueixen anem a intentar solucionar-ho sense fer més polítiques de crida."

 

Bou vol fer un cens de menors no acompanyats

 

L'associació ExMenas el titlla de populista i li demana directament:

 

"Per què no intenta buscar solucions en comptes d'expulsar-nos?"

 

Els joves també han criticat actes com el d'Ernest Maragall, el candidat d'Esquerra, que ha aparegut en campanya jugant amb ells "espontàniament" a futbol en un acte de presentació de propostes en matèria d'immigració:

 

"Encara que no ha estat per criminalitzar-nos, també ha fet servir els menors per fer campanya. Els nois no sabien qui era ell ni què estava passant. No sabien que estaven fent el partit de futbol per aconseguir una imatge de campanya. Si de veritat vol jugar amb ells, que vingui després de la campanya i ens ajudi que se sentin igual d'importants."

 

Els joves també rebutgen l'electoralisme d'Ernest Maragall

         

L'actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha estat criticada per haver intensificat els dispositius de la Guàrdia Urbana a Ciutat Vella i han qüestionat l'objectiu de les batudes.

 

L'associació ExMenas vol ser un pont entre els menors i els veïns

 

Menors desprotegits

En tot cas, els membres de l'associació ExMenas es mostren comprensius amb les dificultats de la situació perquè les administracions estan saturades, però reclamen que es compleixi la promesa d'obrir més centres, més educadors i més recursos. En cas contrari, adverteixen, els menors continuaran "abandonats i desprotegits". Els joves recorden, a més, que la condició de "nens" passa al davant de la religió, la raça o la procedència.
ARXIVAT A:
Migracions Menors
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut