Mar Besses, al centre de la imatge, és la diputada que representa Jovent Republicà a la cambra catalana (ACN/Jordi Borràs)

Jovent Republicà avala el preacord amb el PSC i garanteix a Illa els 68 vots per ser president

La diputada Mar Besses donarà un "sí crític" al candidat socialista, que serà investit probablement dijous, després de la ronda de consultes amb els grups parlamentaris

Actualitzat

El socialista Salvador Illa té via lliure per ser investit president de la Generalitat. Les Joventuts d'Esquerra Republicana han aclarit la incògnita i han confirmat que la seva diputada, Mar Besses, votarà un "sí crític" al candidat del PSC en el ple d'investidura que es farà previsiblement dijous.

L'entitat ho ha confirmat aquest dilluns al vespre després d'una reunió extraordinària del seu consell nacional per valorar el preacord assolit entre ERC i el PSC, i que va quedar ratificat divendres en la consulta a la militància dels republicans.

La decisió de Jovent Republicà és determinant perquè d'ells depenia, en última instància, facilitar la investidura d'Illa o fer-la descarrilar amb un vot en contra o amb una abstenció. El seu suport garanteix a Illa els 68 vots que necessita per ser investit: els del PSC, ERC i Comuns.

 

Jovent Republicà desconfia del compliment de l'acord

El comunicat fet públic per Jovent Republicà destaca que el preacord conté "alguns elements positius" com ara "l'aposta per la resolució del conflicte polític a través de la votació de la ciutadania de Catalunya, i mitjançant una convenció nacional", o "l'avenç significatiu cap a la sobirania fiscal de Catalunya".

Amb tot l'entitat remarca que té "una clara desconfiança" cap al compliment de l'acord "a causa de la falta de diligència en els compliments d'acords anteriors per part del PSOE" i, afegeix, per "la poca credibilitat de Salvador Illa", a qui acusen d'anteposar els interessos de La Moncloa i de Sánchez als de Catalunya.

Les Joventuts d'Esquerra Republicana avancen que faran "una oposició dura, clara i contundent" i que seran "absolutament fiscalitzadors" amb aquest acord.

"El Partit Socialista ha de tenir molt clar que no complir tindrà conseqüències immediates, com la pèrdua absoluta de confiança cap a les propostes del govern i els grups que hi donin suport."

"Jovent Republicà signem un compromís amb els i les joves d'aquest país, no amb l'estabilitat del seu govern i, per tant, arribarem fins al final per tal de fer-lo complir."


Jovent Republicà justifica el seu vot afirmatiu a Salvador Illa per mantenir la unitat del seu espai polític, erigir-se "en la veritable garantia" del compliment de l'acord amb el PSC i fer valer "l'oportunitat històrica de condicionar una majoria parlamentària".
 

L'entitat havia afirmat que rebutjaria un govern del PSC

L'aval de Jovent Republicà arriba després que el 12 de juny --un mes després dels comicis-- l'entitat rebutgés que "l'unionisme s'apoderi del govern de Catalunya" i critiqués el PSC per compartir "el model de país amb la dreta més sucursalista".

En un comunicat fet públic aleshores, l'entitat exigia un referèndum d'autodeterminació i un compromís amb la justícia social per continuar avançant en clau nacional. El preacord d'ERC i el PSC no inclou aquestes demandes, però l'entitat avala qüestions clau com la convenció nacional per resoldre el conflicte polític i el finançament singular.

ERC ha defensat que el preacord permet desencallar qüestions reivindicades durant anys per la seva formació política, i per això l'executiva s'ha mostrat confiada que els 20 diputats anirien a l'una, inclosa la representant de Jovent Republicà, Mar Besses.

Pere Aragonès i Salvador Illa encaixen en una reunió al Palau de la Generalitat
Pere Aragonès i Salvador Illa, en una reunió al Palau de la Generalitat (ACN/Norma Vidal)

Quina és la relació entre ERC i Jovent Republicà?

El Jovent Republicà és una organització amb personalitat jurídica pròpia que es vincula a ERC mitjançant un protocol de relacions. Els seus gairebé 1.000 militants tenen entre 14 i 28 anys. Una part també estan afiliats a ERC, pagant una quota reduïda.

Jovent Republicà és per ERC "l'organització política referent en l'àmbit juvenil", però el protocol de relacions entre totes dues entitats no determina que el representant d'aquests joves a la cambra catalana hagi de votar el mateix que la resta del grup parlamentari.

Això sí, el text que defineix la seva vinculació precisa que Jovent Republicà haurà d'actuar "sota la línia política general i la dinàmica electoral empresa per Esquerra Republicana".

Amb tot, la seva independència ha quedat demostrada en votacions sobre l'ampliació de l'aeroport o els correbous, on Jovent Republicà va trencar la disciplina de vot respecte d'ERC. 

Els seus estatuts fixen com a guia el "treballar des del socialisme, el feminisme, l'ecologisme i el republicanisme per a la consecució d'una societat justa, igualitària i democràtica en uns Països Catalans lliures, sobirans i federats en l'Europa dels pobles".
 

El calendari fins a la investidura

Està previst que el president del Parlament, Josep Rull, comenci aquest dimarts la ronda de consultes amb els líders dels grups parlamentaris, començant pels que han confirmat el seu suport a la investidura del candidat socialista.

La roda arrencarà a les 9.30 i s'allargarà, en principi, durant tot el matí. Rull es trobarà primer amb el PSC, Esquerra Republicana i Comuns, i posteriorment amb la resta de formacions polítiques.

Dimecres el president de la cambra reunirà la Diputació Permanent per fixar la data oficial de la sessió d'investidura. Només dos dies després de la ronda de contactes, i escurçant al màxim els terminis, l'hemicicle es podria reunir per votar un nou president de la Generalitat.

 
ARXIVAT A:
ERCPSCInvestiduraSalvador Illa
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut