El refugi de Josu Ternera als Alps francesos

Josu Ternera vivia sol en un precari refugi de muntanya als Alps francesos

L'ex-número 1 d'ETA detingut aquest dijous es feia passar per un escriptor veneçolà entre els veïns de la zona
Quim Balaguer Actualitzat
TEMA:
ETA

José Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, Josu Ternera, vivia sol en un refugi de muntanya situat entre pistes d'esquí en una zona pròxima al poble de Saint-Gervais-les-Bains, als Alps francesos, i a pocs quilòmetres de les fronteres d'Itàlia i Suïssa.

És una cabana precària, de fusta i amb planxes metàl·liques per teulada, a uns 1.100 metres d'alçada. El refugi tenia les condicions mínimes d'habitabilitat, i des d'aquí, el dirigent d'ETA feia cada dia llargues caminades per la muntanya.

 

 

Josu Ternera hi hauria viscut com a mínim els últims 6 mesos dels 17 anys que ha estat fugit de la justícia. Segons el diari El País, es feia passar per un escriptor veneçolà de nom Bruno Martí.

Quan el van detenir aquest dijous a l'aparcament de l'hospital de Sallanches, prop d'on s'amagava, duia 4.000 euros a sobre i no anava armat. Els investigadors intenten ara saber quines fonts de finançament tenia el terrorista, i quina mena de suport rebia per poder resistir 17 anys a la clandestinitat.


Dubtes sobre la malaltia

Malgrat que en moment de la detenció estava molt més prim que en les últimes fotografies que es tenien d'ell, fonts de la lluita antiterrorista posen en dubte que l'ex-número 1 d'ETA estigui malalt de gravetat.

Ternera havia anat a l'hospital per una cita puntual amb el metge, però es descarta que s'estigués sotmetent a un tractament oncològic periòdic per un càncer.

 

 

Quan els agents de la DGSI francesa el van interceptar a l'aparcament de l'hospital, se li van adreçar pel seu nom. La resposta inicial de l'etarra va ser que s'equivocaven, però, en veure's acorralat, no va oferir cap mena de resistència i va ser detingut i emmanillat.

ARXIVAT A:
ETA Terrorisme França
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut