Josep Rull, el pres de l'1-O que presidirà el Parlament després de tota una vida en política

El conseller de Territori durant el govern de Puigdemont es va iniciar en política a mitjans dels anys 80 i és diputat al Parlament des del 1997

RedaccióActualitzat

Josep Rull ha estat escollit aquest dilluns el divuitè president del Parlament --sense comptar Alba Vergés, que ho va ser en funcions--. El conseller de Territori i Sostenibilitat durant el govern de Carles Puigdemont i president del Consell Nacional de Junts relleva al càrrec la diputada Anna Erra, companya de partit.

El president en funcions, Pere Aragonès, saluda Josep Rull en l'inici del ple de constitució del Parlament (ACN/Jordi Borràs)

Els inicis polítics de Josep Rull s'han de buscar a mitjans dels anys 90. Va ser llavors quan aquest llicenciat en dret per la UAB va ser nomenat secretari general de la Joventut Nacionalista de Catalunya, el planter de Convergència.

Rull va col·laborar en els serveis jurídics de l'Associació Catalana de Municipis entre els anys 1993 i 1995. El 1986, amb 18 anys, es va afiliar a la Joventut Nacionalista de Catalunya a Terrassa i va ser-ne el secretari general entre els anys 1994 i 1998.

Cinc anys després, Rull ja era diputat al Parlament de Catalunya. Però el seu pas com a home fort de CDC no va arribar fins al 2014, quan va substituir Oriol Pujol com a secretari general de Convergència.

Puigdemont va nomenar Rull conseller de Territori i Sostenibilitat (ACN/Nico Tomàs)

Josep Rull és diputat al Parlament de Catalunya des del 1997 i del 2010 al 2015 va ser secretari tercer de la mesa de la cambra.

Ja amb la coalició Junts pel Sí, el president Puigdemont el va nomenar conseller de Territori i Sostenibilitat. Des d'aquest càrrec va reclamar incansablement el traspàs de la xarxa de Rodalies i l'aeroport del Prat. Però l'aplicació de l'article 155 va fer que Rull cessés en el càrrec.

Josep Rull amb els líders del procés encausats per l'1-O (EFE)

Jutjat pels fets de l'1 d'Octubre, el Tribunal Suprem el va condemnar a 10 anys i mig de presó. El 2021 va ser indultat pel govern de Pedro Sánchez, després de més de tres anys empresonat. I tres anys més tard va accepta anar en el tercer lloc de les llistes de Junts, a les últimes eleccions al Parlament de Catalunya.

Josep Rull, que té 55 anys, també va ser regidor de l'Ajuntament de Terrassa, la seva ciutat natal, durant més de 10 anys, del 2003 al 2014.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut