La líder de Reagrupament Nacional, Marine Le Pen, escoltant una intervenció de Jordan Bardella
La líder de Reagrupament Nacional, Marine Le Pen, escolta una intervenció de Jordan Bardella (Europa Press/Alexis Sciard)

Jordan Bardella, el jove que es perfila com el relleu de Le Pen a l'extrema dreta francesa

Crescut a la "banlieue" de París, amb només 29 anys Bardella s'ha convertit en el delfí de Le Pen a Reagrupament Nacional i el principal candidat a rellevar-la

Ramon RadóActualitzat

La sentència d'aquest dilluns que inhabilita Marine Le Pen per a càrrecs públics complica molt les opcions de la líder de Reagrupament Nacional per presentar-se a les eleccions presidencials del 2027. En la primera intervenció que ha fet després de la condemna per malversament de fons europeus, Le Pen ha promès "lluitar fins al final", però ha admès que el camí per tornar a ser la candidata del partit a l'Elisi és "estret". I tots els ulls miren cap a Jordan Bardella...

Amb tot just 29 anys, Bardella ha protagonitzat una carrera política meteòrica. Entusiasta de la boxa, des de novembre de 2022 és el president de Reagrupament Nacional, quan va superar per golejada l'alcalde de Perpinyà, Louis Aliot. Malgrat que el lideratge simbòlic del partit en cap moment ha deixat d'estar en mans de Le Pen, Bardella ha anat guanyant cada cop més pes.

Vestit habitualment amb americana i corbata i amb una gran presència a les xarxes socials, és una de les principals cares de la transformació de l'extrema dreta que ha fet Marine Le Pen els darrers anys, allunyant-se dels tics racistes i antisemites del seu pare, Jean-Marie Le Pen, mort el mes de gener passat
 
El rentat de cara, amb canvi de nom inclòs, pretén fer passar el Reagrupament Nacional per un partit emmarcat en la normalitat de la dreta europea que està preparat per governar França. O, com va dir Pascal Humeau, el periodista que va assessorar-lo al principi de la seva carrera: "L'objectiu era que la gent digués: per ser un fatxa, sembla simpàtic."

Bardella, durant un viatge a Jerusalem la setmana passada
Bardella durant un viatge a Jerusalem la setmana passada (EFE/Jack Guez)

De la "banlieue" al Parlament Europeu

Fill de pares amb arrels italianes, Bardella va créixer en un bloc d'habitatge social en un barri humil de Saint-Denis, ciutat de la "banlieue" parisenca, uns orígens que ha fet servir en la política, sovint per atacar els musulmans que viuen als afores de la capital francesa.

Es presenta a ell mateix com algú que ha crescut en un entorn ple de violència i drogues, però algunes biografies, com la del periodista Pierre-Stéphane Fort, qüestionen aquest relat. Fill d'un petit empresari dedicat a les màquines expenedores de begudes i una funcionària d'Educació, va estudiar en escoles privades i de molt jove va interessar-se per la política.

Amb només 16 anys va entrar al Front Nacional, que en aquell moment encara no havia canviat el nom pel de Reagrupament Nacional. Amb prou feines era major d'edat quan va ser nomenat secretari del partit al departament de Sena-Saint Denis i, amb 19 anys, ja era conseller a la regió de l'Illa de França, la més poblada del país.

Va ser en aquella època que Bardella, que havia estat un estudiant que treia bones notes al batxillerat, va abandonar la universitat. Sortint de l'institut, primer va suspendre l'examen d'ingrés a la prestigiosa Sciences Po de París. Aleshores va començar un doble grau en Geografia i Història i Espanyol a la Sorbona, però va abandonar-lo després de dos cursos de mals resultats acadèmics.

Consolidat com un dels líders de l'extrema dreta francesa, l'any 2019 va ser el candidat a les eleccions europees de Reagrupament Nacional, que va ser la llista més votada superant el partit d'Emmanuel Macron enmig de l'enfonsament de conservadors i socialistes.

Jordan Bardella escolta un discurs d'Ursula von der Leyen al Parlament Europeu
Jordan Bardella escoltant un discurs d'Ursula von der Leyen al Parlament Europeu (Europa Press/Philipp von Ditfurth)

L'any passat, Bardella va repetir victòria als comicis al Parlament Europeu amb un triomf tan clar que Emmanuel Macron va dissoldre l'Assemblea Nacional i va avançar les eleccions legislatives.

Bardella ser el candidat del Reagrupament Nacional en aquelles eleccions i va portar l'extrema dreta a les portes del govern francès. De fet, per primera vegada va guanyar la primera volta de les eleccions legislatives.

Però, a la segona volta, la retirada estratègica de candidats per frenar l'extrema dreta va portar a la victòria del Nou Front Popular, tot i que Reagrupament Nacional va tornar a ser la força més votada amb més de 10 milions de sufragis.

Jordan Bardella, durant un míting de la campanya de les últimes eleccions europees
Jordan Bardella durant un míting de la campanya de les últimes eleccions europees (Europa Press/Vincent Isore)

L'escuder de Marine Le Pen

L'ascens imparable de Bardella l'ha convertit en el delfí de Marine Le Pen. De fet, la intenció gens dissimulada de la líder de Reagrupament abans de les darreres eleccions legislatives era que un executiu amb Bardella com a primer ministre aplanés el camí cap a la presidència de Le Pen el 2027.

Ara, la inhabilitació de Le Pen podria col·locar Bardella directament a la ruta cap a l'Elisi. Malgrat que la seva candidatura no generaria el mateix consens que la de Le Pen dins de la formació d'extrema dreta, es fa difícil imaginar alguna alternativa amb més tirada electoral si finalment la líder del partit no es pot presentar.

De moment, ni Bardella ni Le Pen han fet cap gest que pugui insinuar que el relleu està en marxa. A les xarxes socials, el president del partit ha dit que la inhabilitació de Le Pen és "un escàndol democràtic".

L'endemà de fer-se pública la condemna a Le Pen, Bardella ha insistit en el relat: "Faran tot el possible per impedir-nos arribar al poder", ha assegurat en una entrevista a Europe 1. Sobre l'opció de ser candidat a les presidencials, s'ha limitat a expressar lleialtat "total" cap a Marine Le Pen perquè li ha "donat tot en política". 

I, per la seva banda, la fins ara candidata ha definit Bardella com un "magnífic actiu" per a Reagrupament Nacional. I, just després, ha afegit que tant de bo "no calgui utilitzar-los abans que sigui necessari". Només el futur -o els jutges- dirà quan arribarà aquesta necessitat.

Marine Le Pen i Jordan Bardella, en un cartell electoral
Marine Le Pen i Jordan Bardella en un cartell electoral (Europa Press/Adrien Fillon)


 

ARXIVAT A:
Extrema dretaFrança
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut