El demòcrata Joe Biden serà el 46è president dels Estats Units (Reuters/Kevin Lamarque)
El demòcrata Joe Biden serà el 46è president dels Estats Units (Reuters/Kevin Lamarque)

Biden tomba Trump a Pennsilvània i serà el nou president dels Estats Units

La victòria a Pennsilvània de qui va ser vicepresident de l'administració Obama li ha obert les portes de la Casa Blanca

RedaccióActualitzat

Han calgut quatre dies per saber qui serà el nou estadant de la Casa Blanca. En unes eleccions de vertigen i una polarització sense precedents, el candidat demòcrata, Joe Biden, ha estat escollit president dels EUA un cop que s'ha confirmat el "sorpasso" de l'aspirant a la presidència a Pennsilvània, un estat en què hi havia 20 vots electorals en joc. Poc després també li han atribuït la victòria a Nevada.

Aquestes victòries, s'atorguen a Biden 290 vots electorals. Els grans mitjans nord-americans li han atribuït la victòria a Pennsilvània cap a dos quarts de sis de la tarda, hora catalana, al migdia als Estats Units. També la cadena conservadora Fox ha anunciat la victòria demòcrata. Uns minuts després, alguns mitjans també han proclamat la victòria de Biden a Nevada, amb 6 vots electorals.

Joe Biden serà, doncs, el 46è president dels Estats Units. És el candidat que ha obtingut més vots de tota la història del país, més de 74 milions. Assumirà el càrrec el 20 de gener.

Trump, per contra, es converteix en el quart president dels EUA escollit a les urnes que haurà governat un sol mandat, després de Hoover (1932), Carter (1980) i George Bush pare (1992).

Biden ha celebrat les projeccions amb un tuit en què ha promès ser el president de tots:

 

El candidat demòcrata també lidera el recompte a l'estat de Geòrgia, cosa ,que dispararia la victòria als 306 vots electorals.

Amb aquestes xifres, Trump deixarà de ser president a favor de qui va ser vicepresident a l'administració del també demòcrata Barack Obama, entre el 2009 i el 2017. Les demandes interposades per l'equip de l'encara president Donald Trump per provar d'aturar el recompte o bé han estat rebutjades o bé s'han traduït en qüestions menors com establir menys distància entre els observadors dels partits i les urnes.

Kamala Harris, la primera dona negra i d'ascendència asiàtica que serà vicepresident dels Estats Units, ha celebrant la victòria amb un emotiu vídeo en què se la veu trucant a Biden: "Ho hem fet"

 

joe biden suple
 


Victòria a la seva Pennsilvània

Biden, nascut a Scranton, ha acabat guanyant a la seva Pennsilvània natal, un estat que fa quatre anys va guanyar Donald Trump. La nit electoral, l'estat es va pintar de vermell, però a mesura que ha avançat el recompte s'ha anat consolidant la victòria demòcrata.

Divendres, Biden va aconseguir capgirar el resultat, gràcies sobretot als vots comptats als districtes de Pittsburg i Filadèlfia. A partir de llavors, la distància s'ha anat eixamplant fins als 34.000 vots, quan els mitjans li han donat la victòria.

Biden serà el president que assumeix el càrrec sent més gran, compleix 78 anys d'aquí 13 dies. I el segon president catòlic de la història, després de Kennedy.


Acusacions de frau, l'estratègia de Trump

Feia mesos que Donald Trump posava en dubte la fiabilitat del vot per correu assenyalant que podria ser una font potencial de frau. La psicosi generada va arribar fins al punt que els demòcrates van impulsar un projecte de llei per aturar les retallades al servei postal previstes per l'administració del president republicà, per por que fossin una forma d'obstaculitzar el vot anticipat per aquesta via.

Dies abans de la contesa electoral, l'equip de campanya de Trump assegurava que els seguidors del seu adversari volien introduir sufragis falsos a les urnes i alguns mitjans anticipaven que es declararia vencedor abans que acabés el recompte. Aquestes al·legacions arribaven després d'assolir el rècord de vots anticipats en unes eleccions: uns 100 milions.

La tesi del frau l'han acabat defensant una minoria d'extrema dreta i els més incondicionals de Donald Trump. Fins i tot la cadena conservadora Fox News li ha girat l'esquena, en una reacció per part dels periodistes sense precedents a la història del país. Mentre Trump compareixia parlant de frau electoral, les televisions van tallar el directe per desmentir-lo.

ARXIVAT A:
Eleccions Estats Units
Anar al contingut