Vells jocs amb vestits nous busquen fer més disteses les llargues sobretaules
Vells jocs amb vestits nous busquen fer més disteses les llargues sobretaules (iStock/Esin Deniz)

Jocs de taula per distreure la calor: novetats i clàssics renovats per a aquest estiu

Les vacances són un període propici per a aquest tipus d'oci i les empreses que en produeixen aprofiten per presentar nous models o versions

Enllaç a altres textos de l'autor Marc Garriga dirigirà "Això és Mórdor"

Marc Garriga

Cap de la secció de Cultura de Catalunya Ràdio

@marga_riga
Actualitzat

Els fabricants de jocs de taula estrenen propostes estiuenques, moltes basades en jocs ja coneguts que s'actualitzen amb normes noves o gràcies a la intel·ligència artificial.

N'hi ha per a tots els gustos i nivells de dificultat: des dels més enrevessats per als apassionats dels daus i els taulers fins als més àgils i senzills per als qui no es volen complicar massa la vida.

Vells jocs amb vestits nous que busquen fer més disteses les llargues sobretaules de xafogor i orxata o els vespres a la fresca després d'un dia de sol i platja. Repassem, en la següent selecció, alguns dels llançaments més destacats de la temporada.
 

Aventureros al tren: Iberia (Asmodé)

'Aventureros al tren: Iberia'
Aventureros al tren: Iberia (Asmodé)

Connectar per via fèrria moltes de les capitals de la península Ibèrica, incloses Barcelona i Lleida. Això és el que permet Aventureros al tren: Iberia, l'expansió del joc publicada per Asmodé.

Un dels responsables de l'empresa, José Luis Viruete, explica que, a banda de guanyar construint combois, ara també incorpora la possibilitat d'una estratègia alternativa.

"Aquí tenim fama de tenir festes estranyes o peculiars en diferents comunitats i per això anem recorrent la Península connectant ciutats i també recollint cartes de festa. Això dona vida al joc i està resultant popular també fora d'aquí."

Fins i tot, es pot viatjar en ferri a les Balears. I, a més, incorpora en el revers el mapa de Corea del Sud per poder recórrer, també, el seu territori. Aventureros al tren celebra el seu vintè aniversari amb més de deu milions d'unitats venudes arreu del món.
 

Pictionary vs. IA (Mattel)

'Pictionary vs. IA'
Pictionary vs. IA (Mattel)

Mattel, per la seva banda, revoluciona el Pictionary, el famós joc d'endevinar dibuixos, amb l'ajuda de la intel·ligència artificial. La tecnologia no és només un suport, sinó que passa a ser part activa del joc, com assenyala una de les directives de la companyia, Céline Ricaud.

"En aquesta versió, els jugadors dibuixen esbossos i la IA intenta endevinar de què es tracta. Si encerta, es guanyen punts. Òbviament, tot el joc està dissenyat tenint en compte la privacitat."

Per jugar a Pictionary versus IA, cal descarregar-se una aplicació al mòbil que permet, entre altres coses, dibuixar amb els ulls tapats.
 

Trio (Devir)

'Trio'
Trio (Devir)

"S'ensenya en cinc minuts i és d'aquells que, quan acabes la partida, en vols fer una altra i una altra..." Així presenta Joaquim Dorca, soci director de Devir, el seu nou joc, Trio, que compara amb el mític Uno.

"És molt difícil trobar jocs inspirats en coses a les quals ja hem jugat d'una altra manera, però ben endreçats. Això és el que va passar amb l'Uno fa molt temps, que bàsicament agafava un joc que era de la cultura popular."

Assegura que el Trio no és exactament el mateix, perquè "també hi ha feina de disseny", però hi veu similituds. En qualsevol cas, es tracta d'un joc de cartes on es premia la capacitat de deducció i que també té alguna semblança amb el Cluedo.

Més jocs per a aquest estiu

També destaquen el Deductio, de SD Games, i el Juntaraules, de GDM, en català, jocs senzills, però addictius per endevinar els números o les paraules secretes de l'adversari i que han estat ideats per triomfar en aquesta època de l'any.

ARXIVAT A:
Cultura popular
Anar al contingut