Joan Reig
Joan Reig, bateria de Els Pets

Joan Reig, bateria d'Els Pets, revela que va patir abusos del rector de Constantí

"El Periódico" ha destapat que el rector de Constantí hauria abusat sexualment durant dècades d'escolanets menors d'edat

Actualitzat

La cançó "Corvus", d'Els Pets, va rebre el Premi Fada, que reconeix obres culturals que sensibilitzen la població contra la pederàstia. Escrita per Joan Reig, el bateria del grup, forma part del seu últim àlbum, "Som", publicat al 2018. Parla, en primera persona, sobre els abusos que pateix un menor en un refugi de muntanya. Ara s'ha sabut que la cançó és autobiogràfica i que Reig va ser un dels nens víctimes d'abusos per part del capellà Pere Llagostera, rector de Constantí (Tarragonès).

Segons ha explicat Reig a "El Periódico", no s'havia atrevit a explicar-ho abans perquè "no volia semblar oportunista" de cara al llançament del disc:

"Personalment, tampoc volia semblar oportunista explicant quelcom així ara, quan surten tants casos de pederàstia, com si ens aprofitéssim d'un tema tan greu i sòrdid."

"El Periódico" estava investigant el cas del capellà Llagostera quan es van adonar que la lletra de la cançó d'Els Pets era molt semblant als testimonis de les víctimes. Al preguntar-li a Joan Reig si "Corvus" parlava del capellà Pere Llagostera, aquest els va respondre: "Sí... en realitat, és autobiogràfica... Jo també vaig patir abusos".
 


Reig ha decidit que era el moment de fer-ho públic perquè si els seus altres companys víctimes havien donat el pas, "potser també ha arribat el moment de fer-ho".


"Molts sabien a què es referia la cançó"

L'article principal d'"El Periódico", que va portar a descobrir el cas de Reig, es basa en el testimoni de Joan Maria Ramon, un altre de les víctimes del capellà. Ramon ha decidit explicar-ho 50 anys després, quan va veure el documental 'Examen de Consciència', d'Albert Solé.

Notícia relacionada: L'abat de Montserrat demana "humilment perdó" pels abusos sexuals a menors

Actualment, Ramon té 59 anys. Ell i Reig són dos dels escolanets víctimes del mossèn Llagostera. Tenien entre 10 i 12 anys. Molts van intentar explicar el que els havia passat als seus pares o a altres persones del municipi, però, en aquell moment, el sentiment era d'"incredulitat" i que "s'havia de perdonar".

"La reacció a casa era la de les òlibes, girar el cap 180º i s'ha acabat. I sobretot 'és un mal moment que ha tingut aquesta persona', 'això s'ha de perdonar' i 'som homes i tenim temptacions'. Per tant, el millor és que ho oblidis i s'ha acabat el tema."

De fet, per Joan Reig, molta gent de la seva generació "era inevitable" que sabés a què es referia la seva cançó, tot i no haver-ho fet públic.

"Evidentment em fa cert vertigen (que se sàpiga ara) perquè al poble això pot caure com una bomba, però és que el fet és una bomba en si mateix."


"El mossèn m'acaba de tocar el pito"

El sacerdot Pere Llagostera organitzava excursions d'una setmana per a escolanets a un refugi de muntanya a Barruera, al Pirineu de Lleida. Només hi podien anar els joves que demostressin més coneixements durant el curs que catequesi i que tenien l'honor de ser escolanets de la parròquia de Constantí.

Segons explica Ramon a "El Periódico", la primera nit, el va despertar un amic: "El mossèn m'acaba de tocar el pito." El mateix Joan Maria Ramon narra que no va entendre la frase en aquell moment. Van seguir dormint i, al cap de poc, va ser el mateix Ramon el que es va despertar despullat de cintura cap avall, amb els pantalons i els calçotets pels turmells "i va veure la figura adulta i negra de Llagostera sobre ell, amb la mà als seus genitals", explica el diari. Al ser descoberts, Llagostera va reaccionar dient-li "tapeu-vos bé, que sempre us destapeu".

Aquella primera nit, segons Ramon, cinc d'ells havien patit abusos sexuals. Quan van intentar explicar els fets a un dels seminaristes que els acompanyaven al refugi, aquest va fingir que no els creia. "És impossible, segur que ho heu somiat o ha estat un altre noi i us heu confós", els va contestar.

La segona nit, en un altre refugi a Portarró d'Espot, al parc d'Aigüestortes, un altre dels menors va explicar que "li havia xupat el pito". El mateix li passaria a Ramon, una altra nit.

Al tornar a Constantí, molts van demanar ajuda, però pocs van ser escoltats. Tanmateix, el que va passar va marcar la vida d'aquells nens.


En contacte amb menors durant 30 anys

Llagostera va ser rector de Constantí entre 1972 i 1999. Durant 30 anys va estar en contacte amb menors de la població. Segons Joan Maria Ramon, Llagostera va abusar d'"una desena de menors" des de finals dels seixanta fins a finals dels anys vuitanta.

"Com a mínim deu persones. Et parlo d'escolans companys meus com d'altres persones que després ens hem trobat que havien patit el mateix."

Ramon es refereix nens que, a les tardes, anaven a casa del sacerdot per fer classes de reforç. Al poc temps, va saber el rector també havia abusat d'algun d'ells.

 

"No havia fet net amb mi mateix"

Joan Reig ha explicat que la idea d'aquesta cançó "fa temps que la tenia en un calaix" i que tot i els anys, necessitava escriure-la "com una teràpia".

"Jo crec que no havia fet net amb mi mateix, tot i que havia passat més de 40 anys. Els que fem cançons som els nostres millors terapeutes i, quan va morir aquest senyor, se'm va remoure tot una altra vegada, sense ànim de venjança, només com a teràpia per a mi sobretot per tancar un episodi de la meva vida."

Considera que ara la cançó "ja no serà tant Joan Reig", ara representarà "a aquella generació" que "s'han envalentit" després de veure altres casos als mitjans de comunicació.

La cançó es titula 'Corvus', corb en llatí, la imatge que li venia al cap a Reig quan pensava en el capellà:

"De petit, al mossèn Llagostera me l'imaginava així: com un ocell fosc, com la seva sotana, que sobrevolava els nostres llits des del sostre i ens atacava mentre dormíem."

ARXIVAT A:
Pederàstia MenorsEsglésia
Anar al contingut