Jazz al corredor de la mort: la història d'un músic català i un pres dels EUA

El pianista Albert Marquès, resident a Nova York, intenta evitar l'execució d'un pres afroamericà gravant un disc amb ell

Xesco ReverterActualitzat

L'Albert Marquès és un pianista de Granollers resident a Nova York. Durant les protestes de Black Lives Matter va conèixer la història d'un home condemnat a mort que fa 28 anys que és en una cel·la d'aïllament, en una penitenciaria d'Ohio.

Es diu Keith LaMar i a l'Albert el va captivar la seva humanitat, que defensava la seva innocència i que a la presó es va convertir en un intel·lectual i en un gran amant, com ell, del jazz. Encuriosit, va decidir contactar-hi.

"El Keith és un ser extraordinari. Aquests gairebé 30 anys que porta en una cel·la d'aïllament ha estat llegint i escoltant jazz. Llavors, és un expert".


L'Albert va decidir muntar una plataforma de músics de suport a LaMar i el jazz seria la seva arma. Van improvisar concerts i protestes i va aconseguir que diversos mitjans, com The New York Times, se'n fessin ressò.

Els esforços han culminat amb la presentació en un club de Nova York de l'àlbum "Freedom First", que és el primer de la històra on un grup toca sincronitzat amb un condemnat a mort, que, en directe i per tèlefon des de la presó, recita poemes propis en unes composicions que han elaborat plegats.

A Keith LaMar el van condemnar a mort per l'assassinat de cinc presoners durant un motí a la presó on complia sentència per un altre homicidi. Ell i un creixent nombre d'advocats sostenen que, com passa sovint quan es jutgen afroamericans, hi va haver moltes irregularitats en el judici i ara treballen per reobrir el cas. Els queda poc temps, perquè la data d'execució és el 16 de novembre del 2023.

En una conversa just abans del concert de presentació, Keith explica com el jazz, literalment, li ha salvat fins ara la vida.

"Escoltar jazz i familiaritzar-me amb les beceroles de la improvisació m'ha ajudat a improvisar estratègies per sobreviure aquí les tres últimes dècades. La música ha estat clau per conservar el seny i mantenir-me d'una peça. I ara, fer un concert amb músics professionals que toquen la música que m'ha sostingut aquest temps és molt més que gratificant".

El pianista Albert Marquès, en ple concert de suport a Keith LaMar
El pianista Albert Marquès, en el concert de presentació del disc que ha fet amb Keith LaMar

El nou album també pretén ser una denúncia del sistema judicial i penitenciari dels Estats Units, el més punitiu d'occident. Albert Marquès creu, però, que aquestes són reflexions extrapolables arreu del món.

"Per què posem gent en cel·les d'aïllament, en gàbies, i llencem la clau? Per què hi ha llocs que existeixen que es diuen el corredor de la mort? Per què serveix la presó? Serveix per a reformar o serveix per a castigar?"

Amb el ressò de la campanya, els diners aconseguits amb els concerts i la gravació del disc, i amb nous advocats, Marquès confia que un jutge reobri el cas o bé es pugui aconseguir l'indult per part del governador d'Ohio. Mentrestant, LaMar ja ha dit que el primer que farà si surt, serà anar a veure jazz en directe.

ARXIVAT A:
CulturaMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut