Javier Nart (Ciutadans): "L'amnistia s'ha pactat línia per línia amb Puigdemont"

Entrevista al candidat de la llista de Ciutadans a les eleccions europees de Ciutadans, un partit que els últims anys ha desaparegut de la majoria d'institucions

RedaccióActualitzat

Javier Nart repeteix com a candidat a eurodiputat per Ciutadans després de dues legislatures senceres al Parlament Europeu des del 2014, quan va ser cap de llista.

El 2019, quan el partit va aconseguir 7 escons amb Luis Garicano com a cap de llista, Nart anava de número 5, i ara és el número 2, darrere de Jordi Cañas, que també repeteix com a candidat a eurodiputat.

El partit, que els últims anys ha tingut una important davallada electoral que l'ha fet desaparèixer de la majoria d'institucions, es presenta amb el lema "Equipo España".


L'amnistia, pactada "línia per línia" amb Puigdemont

Entrevistat al programa "Els Matins", de TV3, i preguntat per si l'amnistia als independentistes catalans cal dur-la al Parlament Europeu, Nart ha afirmat que s'estan vulnerant les condicions que va fixar la Comissió de Venècia per aplicar-la: que hi hagués consens i que no es fes a mida de ningú:

"Aquí no hi va haver consens, va ser una decisió de Sánchez per necessitat de 7 vots, i en segon lloc, escandalós, no ha estat una amnistia del govern, ha estat pactada, línia per línia, paraula per paraula, amb els advocats de Puigdemont, no he vist mai res igual."

Nart, que el 2019 va estar en desacord amb la negativa d'Albert Rivera de pactar amb el PSOE, ha dit que llavors només va plegar del comitè executiu de Ciutadans, i ha negat que hagi arribat mai a donar-se de baixa del partit, com es va dir.


Els tres somnis de la UE que s'han acabat

El candidat de Ciutadans ha dit que, malgrat el que es pugui dir, no troba "grans diferències" en la política de la UE actual amb la de fa 10 anys, però ha afirmat que sí que és veritat que s'ha despertat d'uns quants "somnis".

Un és que s'ha evidenciat, principalment amb la crisi de les mascaretes durant la pandèmia, que el somni de la globalització ha fet desindustrialitzar Europa, i que ara cal reindustrialitzar-la.

El segon somni s'ha acabat amb la invasió d'Ucraïna, i ha afirmat que aquest país té dret a defensar-se i atacar Rússia, però que ho ha de fer amb la "màxima prudència", per la capacitat nuclear d'aquest país.

En aquest cas, ha tret pit afirmant que ha fet campanya per impedir que Rússia continuï venent a la UE diamants obtinguts a la República Centreafricana a través de Bèlgica:

"Els diamants els vehiculen a Moscou i arriben a Anvers, i allà els comerciants pressionen el govern belga perquè no els incomodi amb el tema dels diamants, vaig aconseguir que això no passés."

El tercer somni segons Nart s'ha acabat amb la guerra de Gaza, que ha qualificat de "crim de guerra horrorós", i que l'està fent un govern "d'hiper extrema dreta", i ha advocat perquè la UE suspengui l'acord amb Israel:

"Aquest acord està en funció del compliment de mínims democràtics i de drets humans i francament bombardejar una població civil de la manera que ho estan fent és obscè i criminal".

Recupera l'entrevista d'"El matí de Catalunya Ràdio" a Jordi Cañas, també candidat de Ciutadans a les eleccions europees:

 

ARXIVAT A:
CsEleccions europees 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut