El periodista Jaume Figueras amb el Gaudí d'Honor 2023 (Jordi Borràs/ANC)

Jaume Figueras, Premi de l'Acadèmia de Cinema Espanyol per 60 anys com a cronista de referència

El periodista ha rebut el Premi de Comunicació de l'Acadèmia de Cinema Espanyol, que el veu com "un referent absolut per a diverses generacions"
Redacció
TEMA:
Cinema

Jaume Figueras, ànima del recordat programa "Cinema 3", ha estat reconegut amb el Premi de Comunicació de l'Acadèmia del Cinema Espanyol. El premi porta el nom d'Alfonso Sánchez, un altre gran cronista de cine, a qui Figueras admirava.

La junta directiva de la institució ha destacat la seva activitat professional al llarg de 60 anys i "la seva proximitat en la manera de transmetre la cultura cinematogràfica i que és un referent absolut per a diverses generacions d'espectadors i periodistes".


Un currículum de dècades

Cronista de cinema, no crític, com li agrada remarcar, la trajectòria del director i presentador ha estat marcada pels 26 anys liderant el programa "Cinema 3" de TV3 en dues etapes: la primera de 1984 fins a 1996, i la segona entre 2002 i 2016. El parèntesi va conduir Jaume Figueras fins a Canal Plus, on es va encarregar de les transmissions de la gala dels Oscars de Hollywood, fent tàndem amb Ana García Siñeriz, amb qui també va copresentar el programa MagaCine.

Entre altres col·laboracions televisives, destaca "Cinema 100", programa dedicat al centenari del cinema que va copresentar amb Àlex Gorina a TV3 entre 1995 i 1996.

El currículum com a cronista i divulgador cinematogràfic inclou també cinc dècades, entre 1964 i fins a 2015, amagat darrere el personatge de Mr. Belvedere, a càrrec de l'històric consultori que escrivia a la revista Fotogramas. A la ràdio va col·laborar amb Ràdio Barcelona de la Cadena SER, on va compartir amb Mayra Gómez Kemp primer, i amb Maruja Torres després, l'espai "Al cine con Mr. Belvedere". També ha estat col·laborador de programes com "El matí de Catalunya Ràdio".

Membre d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català des del 2015, el Premi Gaudí d'Honor s'afegeix a altres reconeixements com el Premi Nacional de Periodisme Cultural de l'any 2016 o el Premi Ángel Fernández Santos de 2006.

Com a responsable de "Cinema 3", ha rebut guardons com l'Ondas l'any 1990, el Premi Túria (ex aequo) el 1992 o el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria d'audiovisuals el 2004.

 

ARXIVAT A:
Cinema
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut