Els triangles d'emergència tenen els dies comptats (Pixabay/Rico_Loeb)

Ja no és obligatori posar el triangle en autopistes i autovies, però s'ha de dur al cotxe

Els triangles desapareixeran totalment el gener del 2026
Redacció Actualitzat
TEMA:
Trànsit

A partir d'aquest 1 de juliol, ja no és obligatori fer servir el triangle per senyalitzar un vehicle avariat o accidentat en autopistes i autovies. En qualsevol cas, caldrà continuar portant-ne al cotxe perquè a la resta de carreteres s'ha de fer servir.

La Direcció General de Trànsit ha fet aquesta distinció amb l'objectiu d'evitar les morts per atropellament que hi ha hagut a les anomenades vies d'alta capacitat, quan el conductor o algun acompanyant baixaven del vehicle per col·locar el triangle perquè fos visible a cent metres de distància, com deia la norma.

Segons la instrucció de la DGT que s'acaba de publicar, "la col·locació dels triangles de presenyalització de perill no resulta factible en autopistes i autovies perquè compromet greument la seguretat de les persones, en haver de transitar a peu per la calçada," i deixa de ser obligatòria:

"Se n'eximeix la col·locació i, per tant, no serà motiu de denúncia exclusivament en aquestes vies ràpides."

L'ordre està firmada pel director general de Trànsit, Pere Navarro Olivella, que havia avançat que la mesura estava en estudi.

De fet, la DGT recomana explícitament no fer servir els triangles de presenyalització de perill en autopistes i autovies. L'any passat, 42 persones van ser atropellades a Espanya per baixar del vehicle.


Dos anys i mig de transició

La mesura quedarà sense efecte l'1 de gener del 2026, quan serà obligatori senyalitzar les aturades amb una balisa lluminosa al sostre dels cotxes. Aquest dispositiu, que val uns 60 euros, es pot col·locar sense sortir del cotxe i fixar-lo al sostre des de la finestra, gràcies a la base magnètica que porta.

Fins llavors, s'obre un període de transició en què podran conviure els dos sistemes d'alerta, sense oblidar l'obligació del triangle a les carreteres convencionals.

Països com el Regne Unit ja han eliminat l'ús del triangle i d'altres ho estan estudiant.

ARXIVAT A:
Trànsit Mobilitat
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut