Control de trànsit a Barcelona el 31 de març del 2020 (Europa Press/David Zorrakino)
Control de trànsit a Barcelona el 31 de març del 2020 (Europa Press/David Zorrakino)

Ja es pot reclamar la devolució de les multes del primer estat d'alarma

Interior ha informat que es podran acollir a la mesura 24.289 persones

RedaccióActualitzat

Més de 24.000 persones que ja havien pagat les multes que els havien imposat durant el primer estat d'alarma ja poden reclamar-ne la devolució.

El formulari per poder-ho fer ja està disponible a la web de tràmits de la Generalitat. Interior recomana fer-ho telemàticament, per internet, on pot fer-se sense certificat digital.

La gestió també es pot fer presencialment, al Departament d'Interior, als serveis territorials i a les oficines d'atenció ciutadana de la Generalitat. Cal, això sí, demanar cita prèvia telemàticament.

Per poder recuperar els diners cal facilitar un compte bancari.


Devolució amb interessos

La resolució del Departament d'Interior que regula aquesta devolució de l'import de les multes del primer estat d'alarma, amb data del 23 de desembre, s'ha publicat aquest dimarts al Diari Oficial de la Generalitat i entra en vigor aquest dimecres.

En considerar que "els ingressos obtinguts per les sancions imposades pels incompliments esmentats es declaren indeguts", ordena que la devolució es faci amb interessos: 

"A banda de procedir a la devolució, s'haurà d'afegir a l'import corresponent l'interès legal dels diners meritat entre la data del pagament efectiu de la sanció i la data en què es proposi el pagament de la devolució de la sanció."

Interior també recorda que no es poden reclamar multes posteriors al 21 de juny del 2020 ni aquelles que "no fan referència a la normativa de la covid".


Més de 24.000 beneficiaris

De totes les denúncies fetes durant el primer estat d'alarma, 65.493 van acabar en multa. D'aquestes, se'n van arribar a pagar 24.289, que són les que ara es pot demanar que es retornin.

La devolució de l'import de les multes va ser anunciada fa dos mesos pel conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, en una entrevista a "Els matins", de TV3.

L'anunci d'Elena va arribar tres dies després que el govern espanyol anunciés que retornaria aquestes multes en els territoris on tenia competències per fer-ho.


El Constitucional no obliga a tornar-les

L'origen de la decisió està en la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que el 14 de juliol va tombar parcialment la declaració d'estat d'alarma, aprovada per fer front a l'expansió de la pandèmia, que va estar en vigor entre el 14 de març i el 21 de juny del 2020.

Dividit en dos -6 vots a favor, 5 en contra-, l'alt tribunal va dictaminar, en resposta al recurs presentat per Vox, que l'estat d'alarma no dona cobertura legal per confinar domiciliàriament la població, i que per fer-ho calia haver declarat l'estat d'excepció.

Imatge exterior del Tribunal Constitucional
Imatge exterior del Tribunal Constitucional (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)

Amb tot, val a dir que la sentencia del TC no ordena retornar l'import de les multes ja pagades. Ben al contrari, declara "no susceptibles de ser revisats", entre d'altres, "les situacions decidides mitjançant actuacions administratives fermes".

Estableix, però, una excepció, que obre la porta a la possibilitat de recórrer-les, en aplicació del principi que "ningú pot ser condemnat o sancionat per accions o omissions que en el moment de produir-se no constituïssin delicte, falta o infracció administrativa", com estableix l'article 25.1 de la Constitució.


Multa anul·lada a Catalunya

Es dona la circumstància que, a Catalunya, pocs dies després de saber-se la sentència del TC, un jutjat ja havia suspès una multa imposada durant el primer estat d'alarma.

Imposada per l'Ajuntament de Barcelona a una persona que s'havia saltat les restriccions, el jutjat contenciós número 17 de la ciutat considerava que la sentencia del TC convertia la multa en una "resolució nul·la" i que, per tant, "seria un contrasentit no suspendre l'executivitat de la sanció".


I les multes del segon estat d'alarma?

Tres mesos després de tombar el primer estat d'alarma, el TC també va tombar el segon., que va estar vigent entre el 9 d'octubre i el 8 de maig del 2021. En aquest cas, però, qüestiona la manca de control per part del Congrés dels Diputats i la delegació de competències a les comunitats autònomes. Considera, en canvi, proporcionades per combatre la pandèmia, mesures com el toc de queda.

 

Aquest fet sembla que dificultaria més reclamar les multes que hagin estat pagades, en establir la sentència que l'anul·lació "no afecta per ella mateixa, de manera directa, les resolucions i disposicions dictades".

De tota manera, no tanca la porta a poder presentar-hi recurs quan afegeix que "aquesta afectació podria ser apreciada, arribat el cas, pels òrgans judicials que estiguessin coneixent o arribessin a conèixer de pretensions en aquest sentit".

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut