J. D. Vance, de titllar Trump de "Hitler americà" a ser el candidat a la vicepresidència

Conegut com una veu crítica contra l'expresident, va fer un gir quan va entrar en política i actualment és una influent veu ultraconservadora

RedaccióActualitzat

J. D. Vance, l'aposta de Donald Trump --proclamat aquest dilluns candidat del partit en la convenció dels republicans a Milwaukee-- per ser el seu vicepresident, és un polític de trajectòria fulgurant. Amb 39 anys, és tan conservador com l'exmandatari, però en un passat recent era una veu molt crítica, integrant del moviment "Never Trump" ("Mai Trump").

Ara, alineat amb les posicions més conservadores del líder republicà --amb qui l'uneix una estreta amistat--, el flamant candidat a la vicepresidència en la cursa per les presidencials dels Estats Units no es mossegava la llengua a l'hora d'atacar Trump. El 2016 afirmava:

"El que està fent Trump és donar excuses a la gent per assenyalar amb el dit a algú altre, als immigrants mexicans, al comerç amb la Xina, a les elits demòcrates o a qualsevol altra cosa."

El mateix any va escriure en privat a un contacte de Facebook: "Vaig i vinc entre pensar que Trump és un imbècil cínic... o que és el Hitler dels Estat Units".

Vance, que no ha desmentit mai aquesta afirmació, també va declarar a la ràdio pública: "No puc suportar Trump, em fa por que porti la classe treballadora blanca a un lloc molt fosc".

El 2016 era un dels més crítics amb Donald Trump, però s'ha acostat a les seves tesis, fins i tot situant-se més a la dreta en temes com l'avortament.
 

Escriptor i opinador d'èxit

Es va fer popular gràcies al llibre autobiogràfic "Hillbilly Elegy" --publicat el 2016--, on relata la seva infantesa. Nascut el 1984 a Middletown, Ohio --el cinturó industrial dels Estats Units-- en el si d'una família de classe treballadora, es va criar amb els avis pels problemes de drogoaddicció de la mare i l'absència del pare.

Es va enrolar als Marines, amb qui va lluitar a la guerra de l'Iraq. De tornada als Estats Units, es va llicenciar en Ciències Polítiques i Filosofia a la Universitat Estatal d'Ohio, des d'on va fer el salt a Yale per estudiar Dret. Finalment, però, es va dedicar a la inversió en capital de risc.

El relat de les seves memòries va funcionar tan bé que Netflix en va fer una pel·lícula, protagonitzada per Amy Adams i Glenn Close. I Vance va començar a ser una veu conservadora en els platós de televisió i un convidat a la celebració anual republicana "Lincoln Day Dinner".

Des d'una perspectiva clarament crítica amb l'expresident, mirava d'explicar el perquè del vot de la classe treballadora blanca a Donald Trump. El seu protagonisme li va aplanar el camí per abraçar la política el 2021.


Gir de guió

En un gir de guió del destí, J. D. Vance va conèixer Donald Trump Júnior després que el fill gran del líder republicà es declarés fan de "Hillbilly Elegy" i el conegués personalment quan es va encarregar de llançar la seva carrera política. Llavors va començar una amistat que encara perdura, i més endavant va establir una estreta relació amb Donald Trump, que li va donar suport polític. Abans, Vance havia demanat disculpes per les crítiques del passat.

Elegit senador per Ohio el 2022, des de llavors ha esdevingut una veu líder entre els conservadors. Alineat amb l'agenda ultraconservadora de Trump, ha arribat a adoptar la retòrica de l'expresident sobre l'assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021.

Donald Trump veu en J. D. Vance el perfil jove ideal per donar impuls a la seva candidatura. Entre els gestos més recents de l'ara candidat a vicepresident hi ha la presentació de projectes de llei per retenir fons federals per a aquelles universitats on es protesta per la guerra de Gaza o que donin feina a immigrants en situació irregular.

Al març, Vance va presentar una llei per impedir que la Xina accedís a mercats de capitals estatunidencs si no respecta la legislació internacional.

Els demòcrates el consideren un extremista per algunes posicions provocatives que ha adoptat --tot i haver-se esmenat després. Creuen que Trump ha escollit Vance perquè "es doblegarà per facilitar l'agenda extrema" de l'exmandatari, encara que això passi per "infringir la llei", segons ha opinat la cap de campanya de Biden, Jen O'Malley Dillon.

 

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Eleccions Estats UnitsEleccions Estats Units 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut