Soldats israelians dalt d'un vehicle militar prop de la frontera entre Israel i Gaza
Soldats israelians dalt d'un vehicle militar prop de la frontera entre Israel i Gaza (Reuters/Amir Cohen)

Israel vacuna de la pòlio els soldats que té a Gaza per la presència del virus a la Franja

L'OMS ha informat que s'ha detectat la presència de virus en aigües residuals, però no se sap de cap cas en humans

RedaccióActualitzat

L'exèrcit d'Israel ha llançat una campanya per vacunar els soldats contra la poliomielitis, després que s'hagi detectat el virus a Gaza. La decisió s'ha pres per garantir la salut tant dels "soldats com dels ciutadans israelians", segons un comunicat militar.

Un informe de l'Organització Mundial de la Salut va confirmar divendres la detecció de poliovirus d'origen vacunal de tipus 2 en mostres d'aigües residuals de Gaza, preses a campaments de ciutats com Khan Yunis i Deir al-Balah, al sud i al centre de la Franja.

Fins ara, el virus només s'ha trobat al medi ambient i no se sap de casos de paràlisi en humans, el símptoma més greu d'aquesta malaltia vírica que pot atacar el sistema nerviós. Només és endèmica en dos països, el Pakistan i l'Afganistan.

Arran d'això, l'exèrcit israelià, en coordinació amb el Ministeri de Salut, "ha iniciat una vasta operació de vacunació de les tropes terrestres", inclosos els reservistes. "El militar que no es vulgui vacunar, no estarà obligat a fer-ho", afegeix el comunicat.

L'exèrcit no ha precisat a quants soldats pot afectar la campanya de vacunació i ha dit que s'instruirà les tropes en matèria d'higiene personal per intentar evitar una hipotètica propagació de la malaltia.

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, amb soldats israelians al sud de Gaza
El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, en una visita recent als soldats israelians al sud de Gaza (Reuters)


La població palestina

Sobre la possibilitat de facilitar també vacunes per a la població palestina de Gaza, Israel ha dit que "des de l'inici de la guerra, amb la cooperació d'organitzacions internacionals, aproximadament 300.000 vacunes de la pòlio han estat introduïdes a la Franja de Gaza". Segons el comunicat, seria una quantitat suficient per tractar al voltant d'un milió de persones.

La població del territori palestí és d'uns 2,4 milions d'habitants.

Per la seva banda, el Ministeri de Sanitat de Gaza, controlat per Hamàs, informava aquesta setmana que el virus s'ha detectat "a les aigües residuals que s'acumulen i flueixen entre les tendes de campanya dels desplaçats i a les zones poblades a causa de la destrucció d'infraestructures" i ho descrivia com "una nova catàstrofe sanitària".

 

ARXIVAT A:
IsraelGazaGuerra a GazaPalestinaSalutVacunes
Anar al contingut