El primer ministre del Marroc, Aziz Akhannouch, amb el president espanyol, Pedro Sánchez (EFE/EPA/Jalal Morchidi)
El primer ministre del Marroc, Aziz Akhannouch, amb el president espanyol, Pedro Sánchez (EFE/EPA/Jalal Morchidi)

Israel s'apropa més al Marroc i en reconeix la sobirania sobre el Sàhara Occidental

Els dos països van iniciar una inèdita relació el 2020 i des de llavors han eixamplat la cooperació fins i tot militarment

Israel ha reconegut la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental. Ho ha fet públic en un comunicat el gabinet del rei Mohamed VI i més tard ho han confirmat fonts diplomàtiques israelianes.

S'enforteix així una relació, la que van establir el 2020 el Marroc i Israel en el marc dels anomenats Acords d'Abraham, que han permès a Israel millorar relacions amb alguns països àrabs.

A més d'aquesta nova posició diplomàtica, Israel estudia instal·lar un consolat a la ciutat de Dajla, coneguda com a Villa Cisneros mentre el Sàhara Occidental va ser colònia espanyola.

Quan van reprendre les relacions ja van obrir oficines a Tel Aviv i Rabat respectivament sense tenir rang d'ambaixada, però ara aquestes oficines també podrien créixer.

A partir d'ara, detalla el comunicat, Israel farà valer aquesta posició en tots els actes i documents. A més, també s'informarà de la decisió l'ONU i altres organitzacions internacionals i regionals de les quals Israel forma part.

La carta de Sánchez a Mohamed VI que ha aixecat la tempesta política sobre el Sàhara
Pedro Sánchez i el rei del Marroc, Mohamed VI, en una imatge d'arxiu (EFE)

Relació més estreta

Des que es va crear el 1948 amb l'ocupació de Palestina, Israel ha tingut molt mala relació amb els països àrabs, i també era així amb el Marroc. Però durant la presidència nord-americana de Donald Trump es van impulsar els coneguts com a Acords d'Abraham, que tenien per objectiu acostar Israel als països àrabs.

Per acceptar aquest tracte impensable per un país com el Marroc, Rabat va posar de condició el reconeixement del Sàhara Occidental com a territori marroquí. I així ho van fer també els Estats Units el mateix any que va impulsar els Acords d'Abraham, el 2020.

Es dona el cas que Espanya també va canviar la seva posició recentment i també ha reconegut el Sàhara Occidental, cosa que ha afegit tibantors entre els dos socis del govern central.

Des de llavors els dos països han firmat acords de comerç, transport i turisme. Però el més destacable és un acord de cooperació militar signat el 2021, el primer acord d'aquest tipus d'Israel amb un país àrab.

Protesta a favor de l'autodeterminació del Sàhara Occidental el 2020 davant del consolat del Marroc (ACN/Alan Ruiz Terol)

Això millora significativament les condicions militars del Marroc, ja que li dona accés a la indústria armamentística israeliana, que disposa de drons, míssils i sistemes d'intel·ligència d'última generació.

Altres dades que expliquen la millora de les relacions entre aquests dos països és que Israel va enviar més de 200.000 turistes al Marroc. D'altra banda, més de 700.000 israelians són jueus d'origen marroquí.

El Marroc manté un conflicte obert amb el Front Polisario, el moviment independentista del Sàhara Occidental. El Sàhara Occidental va ser colònia espanyola fins al 1976, però quan ja havia començat una guerra entre el Marroc i el Front Polisario, Espanya es va retirar d'aquesta part del nord de l'Àfrica i va abandonar els sahrauís a la seva sort.

Actualment hi ha més de 170.000 sahrauís refugiats en territori algerià, a Tindouf, que van fugir durant el conflicte, i el Marroc reprimeix durament qualsevol mena de moviment sahrauí al Sàhara ocupat que ha estat denunciat contínuament per activistes i organitzacions de defensa dels drets humans.

ARXIVAT A:
Estats UnitsIsraelMarrocSàhara Occidental
Anar al contingut