L'atac a un camp de futbol dels alts del Golan ha fet 12 morts i 30 ferits (Reuters/Ammar Awad)

Israel respon a Hezbollah amb bombardejos al Líban: "Han creuat totes les línies vermelles"

Israel manté que un coet de la milícia xiïta és el responsable dels dotze morts als alts del Golan, mentre l'Iran adverteix sobre qualsevol "nova aventura" israeliana al Líban

RedaccióActualitzat

L'exèrcit d'Israel ha bombardejat el sud i l'est del Líban en resposta a l'atac amb projectils que aquest dissabte ha fet dotze morts --la majoria infants i joves-- en un camp de futbol als alts del Golan i que el govern israelià atribueix a Hezbollah

La resposta d'Israel s'ha dirigit contra posicions del grup xiïta al Líban i ha deixat diverses persones ferides i nombrosos danys materials. De moment, no s'ha concretat si hi ha víctimes mortals. 

El primer ministre, Benjamin Netanyahu, ja havia avisat que hi hauria represàlies contra Hezbollah. La milícia nega l'autoria de l'acció, tot i que sí que ha reivindicat el llançament de projectils contra una base militar de la zona.
 

Netanyahu reuneix el gabinet de seguretat

Aquest diumenge, en un comunicat, el Ministeri de Defensa israelià ha insistit que la milícia "ha travessat totes les línies vermelles" amb l'atac al territori annexionat per Israel.

"No es tracta d'un exèrcit que lluita contra un altre exèrcit, sinó d'una organització terrorista que dispara deliberadament contra civils. Israel exercirà el seu dret i el seu deure d'actuar en defensa pròpia i respondrà a la matança."


Israel manté que el coet que va caure al camp de futbol era un model de fabricació iraniana que forma part de l'arsenal de Hezbollah --en concret, un Falaq-1 amb 53 quilos de càrrega explosiva-- i que és l'hora que el món responsabilitzi "plenament l'Iran i els seus aliats".

L'atac als alts del Golan va enxampar el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, de viatge als Estats Units. El mandatari ha tornat aquest mateix diumenge a Tel Avi per abordar la crisi a la frontera amb el Líban i per reunir el gabinet polític de seguretat.

Netanyahu reuneix el gabinet de polític de seguretat per abordar la crisi als alts del Golan (EFE/Oficina del primer ministre d'Israel)

El Líban descarta un atac intencionat i l'Iran alerta Israel

El ministre d'Exteriors del Líban, Abdalá Bou Habib, ha descartat que Hezbollah llancés l'atac de forma intencionada, malgrat les contundents acusacions d'Israel, perquè "des de l'inici del conflicte no ha disparat contra llocs civils, sinó contra posicions militars".

El govern ha plantejat altres escenaris com ara que l'atac el perpetressin altres organitzacions o que fos un error israelià o de Hezbolah.

El ministre ha demanat una investigació internacional per aclarir els fets i que s'apliqui la Resolució 1701 del Consell de Seguretat de l'ONU "per les dues parts", cosa que permetria desmilitaritzar la línia blava de separació que hi ha entre Israel i el Líban. 

"Un atac total per part d'Israel contra el Líban provocaria el deteriorament de la situació a la regió i l'esclat d'una guerra regional."


Per la seva banda, l'Iran ha advertit a Israel que no porti a terme "noves aventures" al Líban sota el pretext de l'atac als alts del Golan. El portaveu del ministeri d'Exteriors, Nasser Kanaani, ha alertat aquest diumenge que qualsevol "acció ignorant" d'Israel pot fer créixer la inestabilitat.

També aquest diumenge, el ministeri d'Exteriors de Síria ha acusat Israel de ser el responsable de l'atac als alts del Golan i d'atribuir l'acció falsament a la milícia xiïta per poder "ampliar el cercle de la seva agressió" cap a altres països de la zona.
 

Crida a la contenció de l'ONU, els Estats Units i diversos països europeus

Hezbollah ha decretat l'alerta màxima i es prepara per a una escalada del conflicte davant l'amenaça del govern israelià d'emprendre represàlies. 

Per la seva banda, les Nacions Unides i països com França, Alemanya, Itàlia, el Regne Unit i els Estats Units han fet una crida perquè la regió no sumi una nova guerra a la de Gaza.

El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha explicat que estan en contacte amb Israel i que tot apunta a l'autoria de Hezbollah, però ha demanat evitar una escalada a la zona.

"Vull posar l'accent en el dret d'Israel a defensar els seus ciutadans i en la nostra determinació d'assegurar-nos que puguin fer-ho. (...) Però tampoc volem que el conflicte s'intensifiqui. No volem que s'estengui."


Funerals pels dotze morts als alts del Golan

Milers de persones han participat aquest diumenge en els funerals per les dotze persones mortes en l'atac a un camp de futbol de la ciutat de Majdal Shams, la majoria dels quals tenien entre 10 i 16 anys. 

L'atac també va deixar una trentena de ferits, quinze dels quals són menors i continuen hospitalitzats --tres en estat crític-- en centres hospitalaris de les ciutats de Safed i Haifa.

Els funerals per les víctimes s'han fet aquest diumenge (Reuters/Ammar Awad)

El del camp de futbol ha estat l'atac més mortífer a Israel i els territoris ocupats i annexionats des que va començar la guerra a Gaza l'octubre passat.

Els alts del Golan són un territori que Israel va arrabassar a Síria durant la guerra dels Sis Dies (1967) i la guerra del Yom Kippur (1973) i que es va annexionar de forma efectiva el 1981, en un moviment no reconegut per la comunitat internacional.

ARXIVAT A:
IranIsrael
Anar al contingut