Israel parteix la Franja de Gaza en dos amb la construcció d'una carretera

Ja son 31.000 els morts pels bombardejos israelians a la Franja de Gaza

RedaccióActualitzat

Sis mesos després de començar l'ofensiva a Gaza, l'exèrcit israelià ha construït una carretera --codificada com a autopista 749-- que travessa d'est a oest el nord de la Franja, partint-la en dos i separant la ciutat de Gaza de la resta del territori palestí.

Oficialment, és una carretera logística, però també és tota una barrera per evitar el retorn del milió i mig de desplaçats que hi ha al sud, a Rafah, cap al nord, a la ciutat de Gaza.

La construcció també podria amagar les intencions, ja anunciades pel primer ministre Benjamin Netanyahu, de prolongar indefinidament l'ocupació israeliana del sector septentrional.

Segons mostra la BBC amb imatges de satèl·lit, la carretera comença a l'est, a la tanca fronterera prop del quibuts de Nahal Oz, i acaba prop de la costa. L'"autopista" travessa les carreteres Salah al-Din i al-Rashid, les dues artèries principals de la Franja.

 

Tot i que hi ha altres vies que connecten l'est i l'oest, la nova carretera aixecada per l'exèrcit israelià és l'única amb què es pot recórrer Gaza sense interrupcions.  

La majoria de les seccions de l'autopista s'han construït entre els mesos de febrer i març. La carretera recorre zones destruïdes pels bombardejos, tot i que estan menys densament poblades que altres parts de Gaza.

Segons han informat comandaments de les IDF a la BBC, la carretera servirà com una via ràpida d'entrada i sortida de les tropes en cas d'atac o replegament, a més de facilitar el control terrestre de la Franja.

Una família palestina entre la runa del seu habitatge a Rafah, al sud de la Franja (Reuters/Mohammed Salem)

31.000 morts a Gaza

A dia d'avui ja són 31.000 els morts pels bombardejos israelians a la Franja de Gaza, segons el govern de Hamas. Els ferits, més de 72.000.

Només aquest diumenge, fonts mèdiques palestines han informat de la mort d'almenys quinze persones i de desenes de ferits en un bombardeig a les tendes de campanya de desplaçats de Khan Yunis, al sud de la Franja.

Als efectes de les bombes cal afegir-hi els morts per desnutrició al nord de la Franja per la falta d'accés als aliments bàsics. Aquest matí, el Ministeri de Sanitat gazià ha donat la xifra de 25 morts, la majoria nadons.  

El govern de la Franja també calcula que hi ha 7.000 desapareguts sota la runa dels edificis atacats des de l'inici de l'ofensiva, el 7 d'octubre passat.

En vigílies del Ramadà, la tensió escala a Jerusalem Est. Més d'una vintena de palestins residents a la ciutat ocupada han estat detinguts, acusats de terrorisme.

A les portes del mes sagrat dels musulmans, es tem que esclati la violència en paral·lel a la guerra a Gaza. S'espera que centenars de milers de musulmans vagin a resar a l'esplanada de les Mesquites, on hi ha el temple d'Al-Aqsa i la cúpula de la Roca, el tercer lloc sagrat de l'islam.

Paquets d'ajuda humanitària llançats des d'un avió egipci (Reuters/Amir Cohen)

L'ajuda, encallada

Mentrestant, el vaixell d'Open Arms carregat amb 200 tones d'ajuda humanitària continua al port de Lànarca, a Xipre, esperant l'autorització per salpar cap a Gaza.

Si les condicions ho permeten, el vaixell sortirà al llarg d'aquest diumenge, carregat d'arròs, farina i llaunes de tonyina, per intentar pal·liar, ni que sigui breument, els efectes del bloqueig de subministraments a la Franja.

Els encarregats de repartir el menjar a Gaza seran els membres de World Central Kitchen, l'ONG del xef José Andrés.

Segons han explicat des d'Open Arms, l'operació no tindria relació amb el corredor humanitari que va prometre divendres la Comissió Europea. La presidenta de la CE, Ursula Von der Leyen, va anunciar l'obertura imminent d'una ruta marítima per portar ajuda a Gaza aquest mateix cap de setmana.

Els Estats Units, per la seva banda, han enviat un vaixell militar amb ajuda humanitària cap a la Franja de Gaza. El Frank S. Besson ha sortit de Virgínia aquesta nit, i està previst que arribi a Xipre d'aquí dos mesos.

Washington té previst construir un port flotant davant de la costa de Gaza que faciliti el desembarcament d'ajuda, sense concretar més detalls.

Mentre continuen les negociacions per a una treva entre Israel i Hamas, la comunitat internacional segueix pressionant Israel perquè permeti l'accés d'ajuda a Gaza, sobretot al nord, on hi ha 700.000 persones en risc de fam.

ARXIVAT A:
Guerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut