Tel-Aviv i Washington creuen que l'Iran podria iniciar una ofensiva a gran escala durant aquesta setmana (Reuters/Amir Cohen)

Israel, en alerta màxima per un atac imminent de l'Iran i Hezbollah: "Estem preparats"

Biden, Macron, Starmer i Scholz busquen un acord d'alto el foc contra rellotge per calmar la situació al Pròxim Orient

RedaccióActualitzat

Fa 12 dies que Israel espera amb nerviosisme un atac de l'Iran i la milícia libanesa de Hezbollah. No se sap quan, on ni com arribarà, però els serveis d'intel·ligència apunten que podria ser les pròximes 24 hores, i per això el país manté els sistemes de defensa en "alerta màxima".

El règim iranià i Hezbollah van prometre venjança per l'assassinat de dues figures destacades: el líder de Hamas, Ismail Haniyeh, a Teheran, i el comandant de Hezbollah Fuad Shukr a Beirut.

Es tem que en aquest atac coordinat també s'hi afegeixin altres forces satèl·lit de l'anomenat Eix de la Resistència, com els houthis del Iemen, la Resistència Islàmica a l'Iraq o milícies proiranianes de Síria. I podrien fer-lo coincidir amb la festivitat jueva de Tisha B'av, que ha començat aquest dilluns al vespre.

El president d'Israel, Isaac Herzog, ha enviat un missatge a la ciutadania en què afirma que el país "està preparat per enfrontar-se amb aquesta amenaça multifrontal".

"Tenim capacitats militars de primer nivell; una força aèria i sistemes avançats de defensa multidimensional que estan en alerta màxima i llestos; a més duna intel·ligència exhaustiva."

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, i el president Isaac Herzog en una cerimònia per a un sionista destacat, el 5 d'agost  passat (Reuters/Naama Grynbaum)

Herzog ha cridat els israelians a "actuar amb responsabilitat, seguir les instruccions i mantenir la calma" davant una eventual ofensiva a gran escala. L'exèrcit ja ha intensificat la freqüència de patrulles a l'espai aeri libanès.

Washington comparteix l'anàlisi d'Israel: "Podria ser aquesta setmana", ha assenyalat el portaveu de la Casa Blanca, John Kirby, que ha afegit que es podria tractar d'una "sèrie significativa d'atacs".


La inquietud s'estén per la regió

Enmig de la tensió, nombroses aerolínies internacionals mantenen o han ampliat les cancel·lacions de vols a l'Orient Mitjà, mentre el Líban ha començat a designar albergs davant d'un possible desplaçament massiu de la seva població.

Tot i l'estat d'alerta creixent entre els israelians, Hagari ha reiterat que l'Exèrcit no ha ordenat instruccions especials d'emergència per als civils.

El líder suprem iranià al funeral del líder de Hamas, Ismail Haniyeh (imatges del govern iranià)

El Regne Unit, França i Alemanya han demanat a l'Iran i els seus aliats que s'abstinguin de perpetrar atacs que "puguin intensificar encara més les tensions regionals". El canceller alemany, Olaf Scholz, ha demanat al nou president iranià, Masoud Pezeshkian, "fer tot el possible per evitar una escalada militar" que portaria "perills imprevisibles".

 

Intent d'alto el foc contra rellotge

Les possibilitats d'assolir un acord d'alto el foc entre Israel i Hamas semblen llunyanes, malgrat l'esforç dels mediadors --Estats Units, Qatar i Egipte--, que han cridat les parts a abordar els detalls d'un pacte dijous que ve.

Israel ha acceptat acudir a la cita, però Hamas ho ha rebutjat, al·legant que ja "va acollir amb satisfacció" la proposta de pau que va fer Biden a finals de maig.

Amb la vista posada a una possible escalada militar a tota la regió, tant Biden com el president de França, Emmanuel Macron, i els caps de govern del Regne Unit, Keir Starmer; d'Alemanya, Olaf Scholz; i d'Itàlia, Giorgia Meloni, han demanat aquest dilluns que Israel i Hamas tanquin com més aviat millor un acord d'alto el foc.

Els principals líders occidentals han emès un comunicat conjunt després d'haver mantingut una trucada per analitzar el repunt de la tensió al Pròxim Orient.

"Hem subratllat que no es pot perdre més temps. Totes les parts han de complir les seves responsabilitats."

També han expressat el seu "suport a la defensa d'Israel" davant de les represàlies anunciades per Teheran. "Hem demanat a l'Iran que desisteixi de les constants amenaces d'un atac militar contra Israel i hem parlat de les greus conseqüències per a la seguretat regional en cas que hi hagi un atac d'aquest tipus", diu el comunicat.

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IranIsraelGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut