Israel dona per mort el líder de Hezbollah en l'atac d'aquest divendres a Beirut

L'exèrcit d'Israel anuncia la mort del líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah, i altres figures de la cúpula de la milícia xiïta, tot i que l'organització no ho ha confirmat

AgènciesActualitzat
El líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah, hauria mort en l'important atac que Israel va dur a terme divendres al vespre al sud de Beirut, al Líban, que tenia com a objectiu la cúpula de la milícia.

L'anunci l'ha fet el compte oficial de les forces militars d'Israel a X: 

"Hassan Nasrallah ja no podrà terroritzar el món"

En les primeres hores després de l'atac, d'una intensitat sense precedents, hi havia molta incertesa sobre l'estat de Nasrallah, líder de l'organització xiïta des de fa 32 anys, i ni si tan sols se sabia si era dins la seu de la milícia.  

De fet, Hezbollah encara no n'ha confirmat la mort. Hores abans, segons algunes fonts i algunes agències de notícies pròximes a Hezbollah, Nasrallah seguia viu. Ara, diverses fonts anuncien la seva mort.

Un alt funcionari israelià ja havia confirmat que el bombardeig anava dirigit a alts comandaments de Hezbollah, sense referir-se a noms propis.

El president de l'Iran, Masud Pezeshkian, ha qualificat de "crim de guerra" i "terrorisme d'estat" els bombardejos israelians del divendres a Beirut, que fins ara han provocat sis morts i 91 ferits. La xifra podria augmentar ja que els bombardejos han seguit aquesta matinada i matí.

El mateix exèrcit israelià assegurava que havia mort importants figures de la cúpula de Hezbollah: Muhammad Ali Ismail, comandant de la unitat de míssils de Hezbollah al sud del Líban; el seu adjunt, Hussein Ahmad Ismail, així com Ibrahim Muhammad Qabisi, cap de la força de míssils i coets de Hezbollah, i altres comandants de la mateixa unitat.

Israel també ha confirmat en les darreres hores haver mort el cap de la xarxa palestina de Hamàs al sud de Síria, a qui es referia com Ahmad Muhammad Fahd, durant la nit de divendres.

 

Bombardejos continus i gent dormint al ras

Els atacs d'Israel han seguit aquest dissabte al matí, quan encara reverberaven les paraules del primer ministre, Benajmin Netanyahu, a l'Assemblea General de les Nacions Unides ("Estem guanyant i no pararem") i les reaccions de l'Iran, que advertia d'un "càstig".

Fruit de la por de ser bombardejats, centenars de veïns dels barris del sud del Líban han passat la matinada de dissabte a la intempèrie, dormint congregats en places, parcs i voreres del centre de Beirut i zones costaneres.

Milers de persones ja han fugit de la zona des de l'atac de divendres a la nit i, segons ens expliquen els companys desplaçats al Líban, la ciutat s'ha despertat envoltada per un núvol de fum.

Un dels nous atacs d'Israel ha tingut lloc al sud-est del Líban, a la població de Bhamdoun, dissabte a primera hora, però també han continuat en diferents punts de l'extraradi de la capital, Beirut, seguint l'important bombardeig d'ahir contra la seu de Hezbollah.

La gent ha passat la nit a la intempèrie mentre Israel ataca els suburbis del sud de Beirut
La gent ha passat la nit a la intempèrie mentre Israel ataca els suburbis del sud de Beirut (Reuters / Timour Azhari)

 
Encara no se sap si els atacs de matinada han provocat víctimes i quina és l'extensió dels danys, segons explicava el polític Mark Daou a Reuters.
 
L'exèrcit israelià ha confirmat els atacs a l'est del Líban després d'haver bombardejat intensament durant la nit els suburbis del sud de Beirut, considerat el bastió del moviment islamista armat, a la zona coneguda com a Dahieh o "Suburbi del Sud".
 
En un comunicat, han informat que l'exèrcit "està colpejant actualment objectius (...) pertanyents a l'organització terrorista Hezbollah a la regió de la Bekaa, a l'est del Líban".
 
Els bombardejos a la capital, Beirut, s'han sentit durant tota la matinada i encara duraven quan ja sortia el sol a Beirut aquest dissabte al matí.
 
En el mateix comunicat, han indicat que les sirenes han sonat al nord d'Israel, on Hezbollah afirmava que havia disparat coets, en el primer atac de resposta després dels bombardejos d'aquest divendres a Dahieh, al sud de Beirut, que han provocat l'esfondrament de diversos edificis i la mort del seu líder.

La milícia xiïta, al seu torn, ha dit en un comunicat que el seu atac amb coets al quibuts Kabri, al nord d'Israel, és la resposta als atacs "bàrbars" d'Israel "a ciutats, pobles i civils" al Líban.

L'exèrcit israelià ha confirmat que un míssil disparat al centre d'Israel ha caigut sobre una zona oberta i que uns deu projectils han creuat des del Líban cap a territori israelià, alguns dels quals han estat interceptats.

Israel també ha anunciat que mobilitzarà tres batallons de reserva per reforçar les defenses del comandament central, que operen en àrees com la Cisjordània ocupada, una decisió que s'ha pres just abans d'un període de festes jueves que sovint coincideix amb un augment de les tensions a Jerusalem i Cisjordània i en un context d'escalada militar.

 
Els hospitals de Beirut, previnguts

Mentrestant, a Beirut els hospitals dels suburbis del sud preparen l'evacuació de pacients davant els bombardejos intensos d'ahir a la nit i aquesta matinada, que ja han provocat desplaçaments interns de la població. 

Les famílies desplaçades es reuneixen a la plaça central dels màrtirs de Beirut, on han passat la nit fugint dels atacs israelians
Les famílies desplaçades es reuneixen a la plaça central dels Màrtirs de Beirut, on han passat la nit fugint dels atacs (Louisa Gouliamaki)

El Ministeri de Salut Pública encara no ha comunicat el nombre de víctimes que han provocat aquests últims atacs, però ja es prepara per al que podria ser un important augment de morts, ferits i pacients desplaçats.

Els responsables de Salut Pública del Líban han demanat als hospitals de "Beirut, Mont Líban i zones no afectades per l'agressió israeliana" que deixin d'atendre casos no urgents, almenys fins a finals de la setmana que ve, per poder acollir els pacients que hagin evacuat de les zones bombardejades i les noves víctimes que hi pugui haver. 

"S'espera que les responsabilitats i tasques [d'hospitals i centres sanitaris] augmentin amb l'increment [de desplaçats]."

 

ARXIVAT A:
Guerra a GazaLíbanHezbollah
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut