El cap de l'Estat Major de l'exèrcit israelià, Herzi Halevi, amb les seves tropes

Israel diu que es prepara per entrar al Líban després dels atacs aeris amb 600 morts

Les Forces de Defensa d'Israel han mobilitzat dues brigades per iniciar la incursió terrestre al nord de la frontera

RedaccióActualitzat

El cap de l'Estat Major de l'exèrcit israelià, Herzi Halevi, ha afirmat que els atacs aeris sobre el Líban estan servint per preparar el terreny per una possible ofensiva terrestre. Les Forces de Defensa han mobilitzat dues brigades de reservistes per iniciar "missions operatives" al nord de la frontera d'Israel.

"Podeu sentir els avions, estem fent atacs durant tot el dia. Tant per preparar el terreny per la vostra entrada com per continuar fent mal a Hezbollah", ha dit el tinent general durant un exercici militar a la frontera.

Halevi ha detallat que la maniobra consistiria en incursions als pobles del sud del Líban per neutralitzar la infraestructura de Hezbollah. "Entrareu, destruireu l'enemic i destruireu definitivament la seva infraestructura. El nostre objectiu és clar: el retorn dels 60.000 residents al nord", ha subratllat.

Aquesta tarda està previst que el primer ministre Benjamin Netanyahu convoqui el gabinet de seguretat per discutir la campanya militar al Líban, poques hores abans del seu viatge als Estats Units per participar en l'Assemblea General de l'ONU.

Uns soldats patrullen per una zona afectada pels bombardejos al quibuts Saar, al nord d'Israel (REUTERS/Amr Abdallah Dalsh)

Ara per ara, Israel s'ha limitat a fer atacs aeris al sud i l'est del Líban, amb un resultat letal: prop de 600 morts en tres dies. Tot i que els polítics israelians han arengat les tropes per preparar-se per als combats, de moment no han ordenat les operacions al sud. 

Però a poc a poc Israel va fent passes i es va acostant a la temuda ofensiva terrestre. Ahir el cap del Comandament Nord de l'Exèrcit, el major general Ori Gordin, va suggerir que les tropes han d'estar preparades per "maniobrar" a l'interior del Líban.

"Hem entrat en una nova fase de la campanya (...). L'operació va començar amb un cop molt significatiu a les capacitats de Hezbollah i als seus comandants", va dir Gordin durant una visita a una brigada apostada a la frontera d'Israel.

Tres dies de bombardejos

Israel va començar aquest dilluns una onada de bombardejos concentrats, sobretot, al sud i a l'est del Líban. En els atacs han mort més de 600 persones i han provocat el desplaçament intern de mig milió de libanesos.

Amb tot, l'exèrcit hebreu manté que l'objectiu dels seus atacs són l'arsenal de míssils i coets que té Hezbollah i que amaga, diu, en zones urbanes. A la ciutat meridional de Tir, l'abast de la destrucció dels bombardejos es palpa, sobretot, en edificis i infraestructures civils.   

Aquest dimecres, les forces de defensa israelianes han continuat els bombardejos, amb una cinquantena de morts. Asseguren haver tocat 60 "objectius d'intel·ligència" de la milícia xiïta, entre ells, quarters que utilitza per recopilar informació.

La ciutat de Tir és la més afectada per l'ofensiva aèria al Líban (REUTERS/Amr Abdallah Dalsh)

Hezbollah també ha incrementat els seus atacs contra Israel, que s'han endinsat més enllà de la línia divisòria. Fins ara, l'impacte dels míssils s'havien concentrat al nord del país.  

Aquest matí, les sirenes s'han activat a Tel-Aviv en detectar-se un míssil balístic d'abast mitjà, el primer disparat des del Líban. L'ha interceptat el sistema de defensa antiaèria.

Israel i Hezbollah fa onze mesos que estan empantanegats en un intens intercanvi de foc, des que la milícia xiïta va obrir el front nord en solidaritat amb les milícies palestines de Gaza.  

ARXIVAT A:
LíbanIsraelHamasHezbollah
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut