Els atacs d'Israel al sud de Beirut es dirigien a un centre de comandament de Hezbollah (Reuters/Emilie Madi)

Israel ataca la seu de Hezbollah i l'Iran avisa: "Hi haurà un càstig"

L'objectiu del bombardeig era el líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah, però la milícia xiïta assegura que el mandatari segueix viu
Sergi Pont Sànchez Actualitzat
TEMA:
Líban

Nous bombardejos de l'exèrcit d'Israel al sud de Beirut. L'ofensiva israeliana arriba minuts després del discurs de Benjamin Netanyahu a l'ONU, en què ha avisat que els atacs contra la milícia xiïta no pararan "fins a aconseguir els objectius", confirmant que dona l'esquena a la proposta d'alto el foc liderada pels Estats Units.

El bombardeig d'Israel al centre de comandament de Hezbollah a Beirut tenia com a objectiu el líder de la milícia xiïta, Hassan Nasrallah. Encara no se sap si Nasrallah era a la seu central de Hezbollah en l'atac, que ha tingut lloc a dos quarts de set de la tarda. Segons Hezbollah, Nasrallah segueix viu. Israel diu que encara no ha pogut confirmar si ha complert l'objectiu d'abatre'l.

Segons un primer balanç de víctimes, dues persones han mort i 76 han resultat ferides. L'atac ha destruït cinc blocs de pisos i ha deixat un cràter de grans dimensions.

Avions de guerra de les Forces de Defensa d'Israel (FDI) han dut a terme una sèrie d'atacs contra el centre de comandament de Hezbollah, al suburbi de Dahieh de la capital del Líban, segons ha confirmat l'exèrcit israelià.

El portaveu militar, Daniel Hagari, ha dit en un missatge televisat que el bastió de la milícia xiïta estava situat en zones civils. Testimonis citats per mitjans libanesos asseguren que es tracta de l'atac més potent d'Israel sobre Beirut dels últims dies.

Imatges publicades a les xarxes socials testimonien la destrucció provocada per l'atac:

Una escalada violenta que "canvia les regles del joc"

L'Iran ja ha reaccionat a l'atac i ho ha fet a través de la seva ambaixada al Líban. En una piulada, adverteixen que el bombardeig suposa "una perillosa escalada que canvia les regles del joc" i avisen que "qui l'ha perpetrat rebrà el càstig que li pertoca".

"Una vegada més, el règim israelià està cometent una sagnant massacre, dirigint-se a barris residencials densament poblats, i emetent falses justificacions per intentar tapar el seu crim brutal.
No hi ha dubte que aquest delicte condemnable i aquestes conductes temeràries representen una escalada perillosa que canvia les regles del joc i qui l'ha perpetrat rebrà el càstig que li pertoca."

Els Estats Units, per la seva banda, s'han desvinculat dels atacs. El president nord-americà, Joe Biden, ha assegurat que el Pentàgon "no ha participat ni tenia coneixement" de l'atac.
 

27 morts al Líban en menys de 24 hores

Els últims bombardejos a Beirut se sumen a les ofensives d'Israel al sud del Líban, que ja han provocat almenys 27 morts aquest divendres, segons el Ministeri de Salut libanès.

Un d'aquests atacs ha matat nou membres d'una família, entre els quals quatre infants, la nit de dijous a divendres.

Durant aquesta mateixa nit, un bombardeig d'Israel també hauria matat cinc soldats sirians i n'hauria ferit un sisè en territori de Síria, prop de la frontera amb el Líban i a pocs quilòmetres de Damasc. N'ha informat el Ministeri de Defensa de Síria en un comunicat:

"L'enemic israelià ha llançat un atac aeri des de la direcció del Golan sirià ocupat, dirigit contra una de les nostres posicions militars a la frontera entre Síria i el Líban, a prop de Kfar Yabus, als afores de Damasc."

Hezbollah ha reaccionat a l'ofensiva amb 15 projectils dirigits contra les ciutats de Haifa i Tiberíades, al nord d'Israel. Un jove de 25 anys ha resultat ferit.

D'altra banda, la milícia xiïta ha confirmat la mort de Muhamad Hosein Sarur, comandant de la unitat aèria. Les Forces de Defensa d'Israel ja van informar aquest dijous que havien abatut l'alt càrrec de Hezbollah en un atac contra els suburbis del sud de Beirut.

I mentre es repeteixen els atacs aeris a banda i banda de la frontera entre Israel i el Líban, el cap de l'Estat Major de l'exèrcit hebreu, Herzi Halevi, avisa les tropes que es preparin per a una possible invasió terrestre:

"L'objectiu és molt clar: retornar amb seguretat els residents del nord [d'Israel]."

Per si no fos prou, l'exèrcit israelià ha fet un simulacre de maniobres com si fossin al Líban i el màxim responsable de les forces aèries ha insistit que s'estan preparant, juntament amb el comandament del nord, per a una invasió terrestre.

Els bombardejos israelians ja han provocat prop de 600 morts i l'ONU ha dit que al Líban ja hi ha més de 100.000 persones que s'han desplaçat aquesta setmana. Segons l'ACNUR, més de 30.000 han anat cap a Síria, on els passos fronterers estan oberts.

 

ARXIVAT A:
Israel Guerra a Gaza Líban
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut