Netanyahu durant l'acte, davant del cartell que anuncia els Alts de Trump en hebreu i en anglès (Reuters)
Netanyahu durant l'acte, davant del cartell que anuncia els Alts de Trump en hebreu i en anglès (Reuters)

Israel bateja com els "alts de Trump" una nova colònia al territori ocupat del Golan

Netanyahu remarca que el president dels Estats Units és "un gran amic d'Israel" i reivindica la sobirania del territori, rebutjada per la comunitat internacional

RedaccióActualitzat

Nou gest del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a favor del president nord-americà, Donald Trump. Netanyahu ha anunciat la construcció d'un nou assentament al territori sirià ocupat del Golan en honor al mandatari dels Estats Units, que portarà el nom dels alts de Trump. Ho fa tres mesos després que Trump es desmarqués de la comunitat internacional i reconegués la sobirania israeliana d'aquest territori arrabassat a Síria el 1967.

El govern en funcions d'Israel va aprovar l'establiment de la nova colònia en una reunió extraordinària als mateixos alts del Golan. Tot i que l'acte es va presentar com una inauguració, la construcció d'habitatges i infraestructures no començarà fins a la formació d'un nou govern, després de les eleccions del setembre.

Netanyahu ha reiterat que el Golan és i continuarà sent d'Israel i ha remarcat la importància de la nova actuació en aquesta zona:

"Trump és un gran amic de l'estat d'Israel. Som davant d'un dia històric. Construïm una nova comunitat als alts del Golan, una cosa que ja fa molts anys que no es feia."

 

El punt on es construirà aquest nou assentament ocupat del Golan (Reuters)


A la cerimònia també hi ha estat present l'ambaixador dels Estats Units a Israel, David Friedman, que ha expressat el seu agraïment per la decisió, que suposa un gest "merescut i molt apreciat" que representa la fortalesa de l'aliança entre els dos països.

Des de la guerra dels Sis Dies, el 1967, Israel controla dues terceres parts dels alts del Golan a Síria. La comunitat internacional no reconeix la seva sobirania en aquest territori, que el país es va annexionar el 1981 de manera unilateral.

Una resolució de l'ONU adoptada llavors, ja fa 52 anys, recorda a Israel que "és inadmissible l'adquisició de territori per mitjà de la guerra". Una resolució posterior del 1981 considera que "la decisió israeliana d'imposar les seves lleis, jurisdicció i administració als alts del Golan sirians ocupats és nul·la, sense validesa ni efecte internacional legal."

ARXIVAT A:
Trump IsraelPalestina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut