Israel ataca un hospital i una escola de l'ONU entre esforços diplomàtics a Jordània i Turquia

L'exèrcit israelià ha atacat un hospital infantil i una escola de les Nacions Unides al camp de refugiats de Jabalia, que per tercera vegada ha tornat a ser bombardejat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Israel envaeix Gaza

Les advertències reiterades del personal de l'ONU que a Gaza no hi ha cap lloc segur es confirmen cada dia. Hospitals, ambulàncies i escoles de les Nacions Unides han estat els últims objectius. Una situació desesperada a la qual s'afegeixen els temors que el conflicte s'escampi a escala regional.

En aquest context, el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, és a Amman, la capital de Jordània, per abordar amb alguns mandataris de la regió un alto el foc temporal a Gaza i l'alliberament dels ostatges a mans de Hamas. "Fem tot l'esforç possible pel cessament d'operacions militars amb finalitats humanitàries", ha dit Blinken. Ara bé, beneeix el "dret a l'autodefensa" d'Israel amb el pretext de l'atac de Hamas.

En una reunió fora d'agenda, el primer ministre libanès, Najib Mikati, ha exigit al secretari d'estat nord-americà que pressioni Israel per acabar amb la guerra a Gaza. Però també perquè l'exèrcit israelià deixi d'atacar el sud del Líban, amb el pretext de combatre la milícia xiïta Hezbollah.

"S'ha d'aturar l'agressió israeliana contra el sud del Líban i la política de terra cremada d'Israel, fent servir armes prohibides internacionalment per continuar causant més pèrdues humanes i destrucció de regions i ciutats del sud", ha denunciat Mikati.

Blinken i el comissari de la UNRWA Philippe Lazzarini a Amman, Jordània (REUTERS/Jonathan Ernst)

La intensitat dels enfrontaments i els bombardejos a la frontera amb Israel ha revifat la por que el Líban es vegi arrossegat a una guerra oberta com la del 2006. Justament ahir, el líder de Hezbollah va advertir que, per evitar un conflicte regional, Israel ha de posar fi a la guerra a Gaza.

Durant aquest dissabte, Mikati s'ha reunit amb els seus homòlegs d'Egipte, l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units, Qatar i l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) per coordinar mesures per a un alto el foc i l'entrada d'ajuda humanitària a Gaza, amb l'objectiu de frenar l'escalada bèl·lica al Pròxim Orient.

Tot seguit, han comunicat la postura àrab a Antony Blinken: qualifiquen de "catàstrofe" l'ofensiva israeliana a la Franja, i consideren "injustificable justificar-ho com a autodefensa". 

 

Els EAU demanen un nou enfocament de la qüestió palestina

El representant dels Emirats Àrabs Units (EAU) a la cimera d'Amman, Anwar Gargash, ha dit que la política de contenció d'Israel de la qüestió palestina ha fracassat. I ha demanat al secretari nord-americà Antony Blinken un nou enfocament que inclogui la qüestió dels refugiats palestins, les fronteres dels dos Estats, i el futur de Jerusalem Est.

"Si aquesta crisi continua, i si ens porta de nou a la vella política de contenció anterior al 7 d'octubre, el paper dels Estats deixarà de ser efectiu", ha dit Gargash.

El pronunciament dels Emirats Àrabs Units sobre la guerra a Gaza és important: es tracta d'un dels socis més fiables de Washington a Pròxim Orient. A més, és l'estat àrab més important a signar els Acords d'Abraham (2020) per la normalització de les relacions amb Israel.

 

Erdogan: "Netanyahu ja no és un interlocutor vàlid"

Demà, el secretari d'Estat nord-americà viatjarà a Turquia per continuar la ronda de converses amb el president Recep Tayyip Erdogan. Molt crític amb la guerra a Gaza, el mandatari turc ha advertit que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, "ja no és un interlocutor vàlid", i aquest dissabte ha cridat a consultes el seu ambaixador a Israel.

"Israel ha fet un pas molt equivocat, i en realitat ha enfosquit el seu propi futur", ha afegit Erdogan, que comunicarà la seva posició a l'Organització de la Cooperació Islàmica. També ha insistit que Turquia farà el possible per portar Israel al Tribunal Penal Internacional per possibles crims de guerra.

Aquest divendres, Blinken es va reunir amb Netanyahu a Tel-Aviv, amb l'objectiu d'establir una "pausa humanitària" per protegir els civils a Gaza. Netanyahu, però, va rebutjar la petició i va prometre continuar l'ofensiva a la Franja amb "totes les forces".

L'escola de la UNRWA s'havia convertit en refugi de milers de desplaçats per la guerra (REUTERS/Anas al-Shareef)

Israel ataca un hospital i una escola de l'ONU

L'exèrcit israelià ha atacat un hospital infantil i una escola de les Nacions Unides al camp de refugiats de Jabalia, que per tercera vegada ha tornat a ser bombardejat. Hi ha almenys 17 morts i una seixantena de ferits, segons el Ministeri de Sanitat de l'enclavament palestí. En aquestes instal·lacions s'hi allotjaven milers de civils desplaçats per la guerra.

"L'atac de les forces d'ocupació israelianes a l'escola Al-Fakhoura ha deixat, fins ara, 15 morts i 70 ferits", mentre que un altre atac de les forces israelianes a la porta de l'hospital infantil Al-Nasr ha provocat "dos morts i molts ferits", denuncia el ministeri gazià.

Aquesta escola, administrada per l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA), ja va ser objectiu dels bombardejos israelians el 2009: hi van morir 40 persones.

 

Aquest nou bombardeig passa després que Israel ataqués un comboi d'ambulàncies que evacuava ferits de l'hospital Al-Shifa, a la ciutat de Gaza, aquest divendres a la tarda. L'atac va provocar 15 morts i 60 ferits.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, va declarar sentir-se "horroritzat" per l'atac a l'hospital Al-Shifa. I va tornar a reclamar un alto el foc humanitari.

"Durant gairebé un mes, els civils de Gaza, inclosos els nens i les dones, han estat sota setge, se'ls ha negat l'ajuda, han estat assassinats i se'ls ha fet fora de casa a bombardejos. Això s'ha d'acabar", va dir Guterres en un comunicat.

Una nena plora després dels bombardejos a l'escola Al-Fakhoura (REUTERS/Anas al-Shareef)

L'ofensiva israeliana ha causat la mort de prop de 9.500 persones des del 7 d'octubre, segons l'últim balanç del Ministeri de Sanitat de Gaza publicat aquest dissabte. Durant la nit, l'exèrcit ha fet una nova incursió al sud de la Franja i ha abatut un nombre indeterminat de milicians, d'acord amb el comunicat de les Forces de Defensa d'Israel.

També han anunciat que permetran la sortida de civils cap al sud de la Franja, a través de la carretera Saladí, que connecta la ciutat de Gaza amb Rafah. Es preveuen tres hores de treva, entre la una i les quatre del migdia (hora local), que caldrà veure si es respecten.

 
ARXIVAT A:
Israel envaeix Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut