Israel accepta pauses humanitàries a Gaza per vacunar de la pòlio 640.000 infants

Hamas i Tel-Aviv acorden aturar els atacs durant tres dies al centre de la Franja, segons ha anunciat l'OMS

Redacció/AgènciesActualitzat

Israel ha acceptat aquest dijous una sèrie de pauses humanitàries a Gaza per permetre la vacunació d'uns 640.000 infants contra la pòlio.

Segons ha informat l'alt funcionari de l'OMS per als territoris palestins, Rik Peeperkorn, la campanya s'iniciarà aquest diumenge al centre de la Franja i durarà tres dies.

Concretament, els atacs s'aturaran nou hores cada dia, entre les sis del matí i les tres de la tarda, per facilitar que les famílies arribin als punts de vacunació de l'OMS.

L'acord contempla tres pauses humanitàries en tres zones diferents: primer al centre, després al sud i, per últim, al nord de l'enclavament. A cadascuna, la interrupció dels bombardejos durarà tres dies.

L'agència de l'ONU també ha avisat que podria necessitar un dia més a cada àrea a causa de l'estat deteriorat de les rutes internes i la quantitat de població desplaçada. 

Peeperkorn ha deixat clar que aquestes aturades no equivalen a un alto el foc de la guerra entre Israel i Hamas.

"Hi ha un acord, i esperem que totes les parts el respectin. En cas contrari, serà impossible dur a terme una veritable campanya de vacunació."

Per a dur a terme la campanya, als 392 punts fixos que l'OMS té al llarg de tot Gaza, s'hi sumaran 300 llocs mòbils. El pacte entre Israel i Hamas també preveuria la vacunació d'una segona dosi quatre setmanes després.

Desplaçats palestins fugint de Khan Younis, al sud de la Franja (REUTERS/Mohammed Salem)

Reaparició de la pòlio, 25 anys després

El virus de la pòlio feia 25 anys que estava erradicat a la Franja, però l'ofensiva militar llançada per Israel, que fa gairebé onze mesos que dura, ha deteriorat enormement les condicions sanitàries de l'enclavament. 

Com a conseqüència, ha aparegut el primer cas de pòlio en un quart de segle, segons van comunicar les autoritats sanitàries del territori i va confirmar després l'ONU. Es tracta d'una criatura de deu mesos de Deir al-Balah.

A finals de juny, es va detectar la presència del virus en aigües residuals a Khan Younis i Deir al-Balah. Un mes després, l'exèrcit d'Israel ja va llançar una campanya per vacunar els seus soldats contra la poliomielitis.

Aquest tipus de virus, que pot provocar una paràlisi irreversible en poques hores, ha desaparegut a gran part del planeta gràcies a les vacunes.

 

ARXIVAT A:
IsraelGazaVacunesOMSGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut