Els sondejos apunten a una victòria del sí de les dues reformes de la Constitució irlandesa i preveuen una baixa participació

Irlanda vota si elimina la vinculació de la dona als "deures" de la llar a la Constitució

La consulta també pregunta als ciutadans si la Carta Magna del 1937 ha de seguir considerant el matrimoni com l'única definició possible de família

RedaccióActualitzat

Coincidint amb el 8M, Irlanda vota en doble referèndum la reforma de la Constitució del 1937 per redefinir el concepte de família i el paper de la dona en la societat.

La primera consulta planteja suprimir dos articles de la Carta Magna que es refereixen a la vida de la dona a la llar i als seus "deures" a la llar, i que genera un fort rebuig entre les entitats feministes.

L'actual text exposa que l'Estat s'ha d'esforçar per assegurar que les mares no estiguin obligades a treballar fora de casa i a descuidar els seus deures a la llar.

La nova proposta permetria suprimir les referències de sexe i quedaria inclosa així a la Constitució: 

"L'Estat reconeix que la prestació d'atenció per part de membres d'una família cap a d'altres membres de la mateixa família ofereix a la societat un suport sense el qual no podria assolir-se el bé comú. D'aquesta manera, s'esforçarà a donar suport a la prestació d'aquesta assistència". 

La República d'Irlanda té profundes conviccions catòliques. Fins al 1973, una dona soltera havia de renunciar a la feina per casar-se i una vegada casada no podia demanar feina enlloc.
 

Ampliar la definició de família a aquelles que no es basen en el matrimoni

La segona consulta proposa esmenar un article que defineix la unitat familiar només com a matrimoni i a la qual s'incorporaria ara el concepte "altres relacions duradores". El redactat quedaria així:

"L'Estat reconeix la família, ja estigui basada en el matrimoni o en una altra relació duradora, com la unitat grupal primària i fonamental de la societat."

L'any 2015 Irlanda va aprovar el matrimoni entre persones del mateix sexe mitjançant un referèndum popular.

Uns 3,3 milions d'irlandesos estan cridats a participar en el referèndum sobre la Constitució (Reuters)


Tot apunta a una victòria del sí i a una baixa participació

El govern de coalició entre democristians, centristes i verds ha demanat el sí a les dues consultes, que ha fet coincidir amb el Dia Internacional de les Dones.

El primer ministre irlandès, Leo Varadkar, ha assenyalat que el país té l'oportunitat d'eliminar un "llenguatge molt antic i molt masclista sobre les dones".

Els col·legis electorals estan oberts aquest divendres entre les set del matí i les deu del vespre, hora local. Gairebé tres milions i mig d'irlandesos estan cridats a les urnes

Els sondejos previs a les votacions indiquen una victòria del sí en les dues consultes i preveuen que al voltant d'un 40% dels ciutadans hi donin suport i que un prop d'un 25% hi votin en contra.

Les darreres enquestes apunten que un 35% de l'electorat no sap si anirà a votar i l'executiu tem que la baixa participació li pugui treure legitimitat. El recompte de vots començarà dissabte al matí i els resultats es coneixeran a la tarda.
 

 

ARXIVAT A:
Irlanda
Anar al contingut