Un conductor dins un vehicle, darrere del volant
La DGT assegura que ha identificat usuaris sospitosos (Unsplash)

Investiguen un ciberatac a la DGT que pot haver afectat dades de 27 milions de conductors

Segons fonts de la DGT, s'han identificat diversos usuaris sospitosos que han intentat accedir a la seva base de dades

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil investiga un ciberatac a la base de dades de la Direcció General de Trànsit (DGT), amb un cens de 27 milions de conductors, després que la DGT els va alertar que hi havien intentat accedir.

Segons fonts de Trànsit, s'han identificat diversos usuaris sospitosos a qui asseguren que se'ls ha tallat l'accés a la base de dades.

La seva identitat ha estat facilitada al Grup de Recerca i Anàlisi de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil, que investiga si aquestes dades es podrien haver venut.

Les mateixes fonts han precisat que un important nombre d'organismes i institucions, com és el cas dels ajuntaments, tenen accés a la base de dades. A més, asseguren que, "moltes vegades", els ciberdelinqüents anuncien la venda d'aquesta informació, però que en realitat no la tenen. "Són falsos", indiquen. Ara bé, també reconeixen que hi ha casos en què són "certs".

En declaracions a "La tarda de Catalunya Ràdio", l'experta en ciberseguretat Selva Orejón ha detallat que les dades que han quedat al descobert serien, com a mínim, els noms i cognoms dels conductors, el seu DNI i número de matrícula. 

Com a consell general després de conèixer l'atac a la DGT, Orejón recomana canviar la contrasenya per accedir a l'aplicatiu.

Per l'experta, malgrat que encara falta informació sobre el ciberatac, podria ser que els delinqüents guardin les dades i les venguin més endavant als anomenats "data brokers", que són els que llavors comercialitzen amb elles. És més probable que passi això, diu, que no que els ciberatacants demanin un rescat directament als usuaris:

Amb tot, reconeixen que els ciberatacs són freqüents a Trànsit, com passa en altres organismes públics o entitats.

La investigació va començar fa un parell de setmanes.

 

ARXIVAT A:
TrànsitCiberdelicte
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut