L'extorero El Litri, en una imatge d'arxiu (Fundación Cajasol)

Investiguen l'extorero El Litri per extreure 2.000 milions de litres d'aigua de Doñana

Els hauria fet servir per regar 400 hectàrees d'oliveres a la seva finca

RedaccióActualitzat

La Fiscalia de Medi Ambient de Sevilla investiga l'extorero i empresari Miguel Báez Spínola, El Litri, per extreure il·legalment 2.000 milions de litres de les aigües subterrànies del parc nacional de Doñana.

En concret, se l'acusa de fer servir aquesta aigua per convertir 400 hectàrees de secà en oliveres de regadiu del seu "cortijo", entre Sanlúcar la Mayor i Húevar (Sevilla), i així, multiplicar-ne els beneficis.

Aquesta finca es situa a les immediacions del riu Guadiamar, un dels afluents més importants de les marismes de Doñana. Els quatre pous amb què El Litri regava els camps es van clausurar de forma cautelar.

Vista de la maresma de Doñana (Flickr)

La investigació parteix d'una denúncia que va presentar l'organització mediambiental WWF España (World Wide Fund for Nature) l'any 2021.

En l'escrit, acusen El Litri de no tenir autorització legal per fer servir aigua per al reg, i tampoc ha obtingut permisos mediambientals per transformar més de cent hectàrees de secà en regadiu.

A més, denuncien que es tracta d'"un clar exemple de transformació del paisatge i la intensificació dels cultius agrícoles, especialment en regadiu, en zones on realment no hi ha recursos naturals".

En la querella, la Fiscalia calcula que els 2.000 milions de litres d'aigua extrets il·legalment equivalen a pèrdues de 574.308 euros per l'erari públic.

Amb tot, la Fiscalia l'acusa de delictes contra el medi ambient i de danys al domini públic hidràulic per deteriorar les reserves subterrànies de Doñana. L'extorero haurà de prestar declaració com a investigat als jutjats de Sevilla.

Miguel Báez Spinola pertany a una de les dinasties de toreros més importants d'Andalusia, i va estar actiu entre els anys 1987 i 1999. El seu pare, el seu avi i el seu besavi també van torejar sota el nom d'El Litri.

Quan Báez Spinola va abandonar la tauromàquia, es va reconvertir en empresari i ramader, i actualment posseeix onze càrrecs directius en quinze empreses diferents.

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut