Les nenes afectades tenen mal de cap, marejos, nàusees i taquicàrdia
Les nenes afectades tenen mal de cap, marejos, nàusees i taquicàrdia (Reuters )
Iran

Investiguen l'enverinament de centenars de nenes a les escoles de l'Iran

Hi ha menors afectades pel suposat gas tòxic a una trentena d'escoles i creix la indignació popular per la passivitat de les autoritats

RedaccióActualitzat

Centenars de nenes iranianes han patit enverinaments lleus els últims mesos quan eren a escola, segons ha confirmat el Ministeri de Sanitat de l'Iran. Des de fa setmanes, al país hi havia el rumor que grups religiosos contraris a l'educació de les nenes haurien atacat diverses escoles del país, possiblement amb gas tòxic.

Els atacs haurien començat al novembre a la ciutat santa xiïta de Qom. En el primer cas detectat, una cinquantena de nenes i joves van haver de rebre atenció sanitària. Presentaven un quadre complex de mal de cap, marejos, nàusees i palpitacions. En alguns casos van estar alguns dies hospitalitzades.

Fa uns dies, a la mateixa ciutat de Qom, un grup de 80 estudiants han hagut d'ingressar a l'hospital amb els mateixos símptomes.

Ja hi ha una trentena d'escoles on s'han denunciat situacions similars repartides per tot el país. Segons alguns mitjans iranians, també hi ha hagut un atac a una escola masculina a la ciutat de Boroujerd.

De moment, no hi ha constància de cap mort per aquests enverinaments massius.
 

Les nenes, a casa per la por

Els pares, alarmats, han començat a deixar les nenes i joves a casa i eviten que vagin als centres escolars. Un professor d'una escola de Qom denuncia que a una escola amb 250 alumnes, només una cinquantena continua assistint a les classes.

L'aiatol·là reformista Alavi Boroujerdi denuncia que els atacs estan aconseguint el propòsit volgut: "Les famílies tenen por i no volen portar les filles a l'escola."
 

Productes químics de fàcil accés

No està clar encara quina substància és la que provoca els vòmits i les palpitacions a les menors, però se sospita que pugui tractar-se de components presents en diversos pesticides.

Algunes de les víctimes han explicat que abans de trobar-se malament havien detectat una olor sospitosa d'una barreja de productes de neteja i cítrics podrits. Per aquesta raó es creu que es tracta d'una substància gasosa que les noies han respirat.

El Ministeri de Sanitat de l'Iran ha confirmat que els compostos químics que haurien afectat les estudiants "no són productes químics de guerra sinó que es poden comprar als mercats" i que, per això, no han necessitat un tractament mèdic agressiu.

Un grup de nenes envolten el líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei en un acte a Teheran
Un grup de nenes envolten el líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei, en un acte a Teheran (Reuters/ Wana)

Protestes per la passivitat del govern iranià

Aquests atacs s'han fet en un moment crític a l'Iran, després de mesos de protestes antigovernamentals desfermades per la mort de la jove Jina Mahsa Amini quan estava sota custòdia de la policia de la moral.

La setmana passada, un grup de pares preocupats es van manifestar davant l'oficina del governador de Qom i diverses escoles de la ciutat van tancar mentre s'investiga què pot haver afectat les nenes i joves.

El cas ha provocat una onada d'indignació al país, on ja són nombroses les veus que denuncien el silenci i la passivitat de les autoritats davant l'increment de nombre de casos d'enverinament.

Segons l'agència de notícies Fars, el Parlament iranià ha fet "una reunió d'urgència" sobre el cas, amb la participació dels ministres d'Educació, Intel·ligència i Sanitat.

El cap de la policia nacional ha assegurat que les forces de seguretat "estan en procés d'identificació de possibles sospitosos". Però no s'ha anunciat cap detenció.

Les sospites recauen sobre grups religiosos de la línia més dura de l'islam, contraris a l'escolarització de les dones.

ARXIVAT A:
Educació Violència masclistaDrets humansMenorsIran
Anar al contingut