El dret humanitari obliga a garantir que els cadàvers --inclosos els dels comabtents enemics-- siguin tractats amb dignitat (REUTERS/Raneen Sawafta)

Investiguen els soldats israelians que van llençar cossos de palestins des d'una teulada

Els Estats Units han demanat explicacions per les imatges de la incursió militar a Qabatiya, a Jenín, on set palestins van morir i onze van resultar ferits
Redacció Actualitzat
TEMA:
Guerra a Gaza

Mentre els focus de la guerra al Pròxim Orient estan posats al Líban, l'exèrcit israelià continua les seves operacions militars sobre la Cisjordània ocupada. Aquest dijous van fer una incursió de més de deu hores a Qabatiya, a la governació de Jenín, i van deixar un balanç set palestins morts i onze de ferits.

Durant l'operació, els soldats van cosir a trets tres homes que estaven apostats damunt de la teulada d'un edifici residencial. Imatges proporcionades per Reuters i France Press mostren com un soldat empeny un dels cossos sense vida cap al llindar de la teulada. Després, li dona diverses puntades fins que es precipita al buit d'un solar adjacent.

Les imatges que veureu a continuació poden ferir sensibilitats:


Els altres dos palestins morts van ser llançats de la mateixa manera, segons WAFA, l'agència palestina de notícies. Els equips mèdics no van poder acostar-se a les víctimes fins sis hores després de morir disparades.


Aquesta seria la darrera de les possibles violacions del dret humanitari que cometen les forces israelianes des de l'esclat de la guerra de Gaza.

Funerals dels palestins morts durant la incursió de l'exèrcit israelià a Qabatiya, a Jenín, aquest divendres (REUTERS/Raneen Sawafta)

En aquest cas, segons les lleis internacionals, els soldats han de garantir que els cadàvers --inclosos els dels combatents enemics-- son tractats amb dignitat. Segons fonts locals, una excavadora de l'exèrcit es va emportar els cossos.

Diversos grups de drets humans han denunciat un patró sistemàtic d'abús de la força contra la població palestina, tant a la Franja com als territoris ocupats. En cas de demostrar-se, però, poques vegades l'exèrcit israelià processa els seus soldats.

Israel ho investiga i els EUA demanen explicacions

Les Forces de Defensa d'Israel (FDI) han obert una investigació dels fets. En un comunicat recollit per la CNN, ho qualifiquen d"'incident seriós" que no coincideix amb "els valors de les FDI ni dels soldats".

El portaveu de les Nacions Unides, Stephane Dujarric, ha descrit les accions del vídeo com a "grotesques i inhumanes". Al seu torn, els Estats Units han demanat explicacions a Israel, i han dit que esperaran el resultat de les investigacions per pronunciar-se.

"Hem contactat amb la nostra contrapart israeliana i els hem pressionat per tenir més detalls. Ens han assegurat que investigaran els successos i que es derivaran responsabilitats quan sigui necessari", ha explicat el portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Kirby.

Durant la incursió d'aquest dijous a Jenín, les FDI van matar quatre persones més, una dins d'un vehicle. Segons fonts de l'exèrcit israelià, eren membres de Hamas.

Els equips mèdics no van poder acostar-se a les víctimes fins sis hores després d'haver mort (REUTERS/Raneen Sawafta)

Cisjordània, sota atacs

La incursió militar va causar pànic entre els escolars de Qabatiya: prop d'un miler van haver de ser evacuats per la proximitat al lloc dels combats. Alguns periodistes locals van denunciar que els soldats van llençar-los gasos lacrimògens.

La governació de Jenín és un dels bastions històrics de la resistència armada palestina. Israel justifica les operacions militars per neutralitzar les branques de Hamas i de la Jihad Islàmica a la Cisjordània ocupada.

A principis de setembre, l'exèrcit hebreu va llançar una de les ofensives més grans als territori palestí, amb incursions simulànies a Jenín, Tulkarem i Tubas, amb 34 morts, entre els quals milicians, però també civils i infants.

Aquest any, almenys 375 persones han mort a la Cisjordània ocupada --inclòs Jerusalem est-- pel foc israelià. Segons el recompte independent d'EFE, 61 dels palestins morts eren menors.

ARXIVAT A:
Israel Palestina Guerra a Gaza Hamas
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut