L'eurodiputat Alvise Pérez al Parlament Europeu (EFE/Teresa Suárez)

Investiguen Alvise Pérez pels 100.000 euros en efectiu que va rebre de CriptoSpain en campanya

Un empresari lligat a les criptomonedes assegura que li va fer el donatiu per finançar la campanya de les eleccions europees, per una quantitat que supera la permesa per llei
Redacció
TEMA:
Extrema dreta

La Fiscalia General de l'Estat veu indicis de finançament il·legal al partit S'ha Acabat la Festa, dirigit per l'agitador d'extrema dreta Alvise Pérez.

El ministeri públic es basa en una denúncia que va arribar dijous passat per part d'un empresari lligat a les criptomonedes, que assegura que va donar 100.000 euros en efectiu a Pérez per finançar la campanya de les eleccions europees del juny passat.

Unes eleccions en què S'ha Acabat la Festa va treure tres diputats, i que converteixen Alvise Pérez en aforat. Per això la Fiscalia trasllada al Tribunal Suprem la investigació del suposat cas de finançament il·legal.

El mateix denunciant inclou proves directes com ara converses en què l'agitador d'extrema dreta ofereix una recompensa a l'empresari vinculat a les criptomonedes. Eldiario.es n'ha publicat alguns fragments en exclusiva:

"Les enquestes m'encaminen cada vegada més a prop de ser clau de govern amb Feijóo i amb Abascal. Això significa que jo, en un possible acord de govern, puc posar com a [condició] sine qua non una sèrie de legislacions [sic] relatives a bitcoins, etcètera. O sigui que això, en realitat, és un pols entre el que és l'estat nació i el que és la llibertat financera."

L'entrega dels diners s'hauria fet a Madrid, en mà i en plena campanya de les europees.


La llei prohibeix donacions superiors a 50.000 euros

L'empresari que ha fet la denúncia --en data del 19 de setembre--, Álvaro Romillo, tenia una empresa de criptomonedes, Madeira Invest. Fa poc va anunciar que tancaria, després que s'obrissin diligències a l'Audiència Nacional per investigar una possible estafa amb criptomonedes.

Per tot plegat, l'eurodiputat s'enfronta a un delicte de finançament irregular perquè la llei de partits prohibeix les donacions procedents d'una sola persona superiors a 50.000 euros anuals.

Alvise Pérez el dia que va jurar la Constitució per prendre possessió de l'acta d'eurodiputat (Europa Press/Eduardo Parra)

Alvise Pérez assegura que tot plegat és una invenció i que ja intuïa que l'atacarien en algun moment. "He esperat pacientment a veure com intentaven destrossar-nos, perquè sabia que ho intentarien. He vist tot el que han tingut temps d'inventar-se contra nosaltres, crec que és el nostre torn", ha dit.

Un cop s'acabi la investigació, l'alt tribunal decidirà si presenta una querella contra Alvise per finançament irregular, o n'arxiva la causa.

El "xiringuito" de Madeira Invest

L'empresari denunciant --conegut com a CriptoSpain-- va crear Madeira Invest el 2021 com a plataforma per a inversors i compradors d'obres d'art digitals, amb el compromís de recomprar-les en un termini estipulat.

Amb els diners recaptats es va crear un "entramat de societats", segons el mateix Romillo, dedicades a negocis de restauració, festivals de música o botigues. Aquestes servien d'aval als compromisos de recompra amb els clients de Madeira Invest.

Romillo es presentava com a expert en evasió fiscal, i amb els seus arguments va convèncer prop de 30.000 persones perquè accedissin a Madeira Invest.

Per entrar a la plataforma d'inversió, s'havia de fer un ingrés inicial de 2.000 euros, que després es retornava amb criptomonedes.

Prometia rendibilitats superiors al 50%: alguns inversors van aconseguir el pagament, però la majoria es va quedar atrapada en aquesta possible estafa --que superaria els 600 milions d'euros--.

El mateix empresari reconeix que "la situació es va fer insostenible", motiu pel qual va posar la denúncia al setembre i es va posar a disposició de la justícia per determinar si les seves activitats eren delictives.

Entre els fets que recull l'escrit, es detalla l'entrega de 100.000 euros a Alvise el 27 de maig del 2024, una setmana abans de les eleccions europees.

L'empresari acompanya la seva denúncia amb captures de pantalla dels missatges que intercanviava amb l'eurodiputat d'extrema dreta, entre el març i el setembre d'enguany.

Divendres passat l'Audiència Nacional va obrir diligències per investigar la presumpta estafa amb criptomonedes. La Comissió Nacional del Mercat de Valors ja va advertir el maig del 2023 sobre aquest "xiringuito" financer, que va deixar d'estar operatiu fa pocs dies.

ARXIVAT A:
Extrema dreta
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut