Vista aèria del resort turístic que s'hauria regat durant 17 anys amb aigua extreta de forma il·legal d'un aqüífer natural

Investigat per robar aigua per a un camp de golf durant 17 anys i assecar un aqüífer a Múrcia

El gerent d'un exclusiu resort amb camp de golf hauria extret aigua durant 17 anys d'un aqüífer natural fins que l'ha assecat

RedaccióActualitzat

Un empresari de Múrcia és investigat per robar aigua d'una quinzena de pous il·legals i de brolladors naturals per abastir d'aigua el camp de golf d'un exclusiu complex turístic. 

No va ser una acció puntual. Segons els investigadors, ha xuclat aigua d'un aqüífer natural subterrani durant 17 anys, fins que ha arribat a esgotar-lo. Es calcula que ha espoliat més de dos milions de metres cúbics d'aigua anuals sense autorització i hauria provocat danys irreversibles a l'entorn natural valorats en més de 65 milions d'euros.

Aquesta aigua, que extreia il·legalment de pous il·legals i de deus naturals, la feia servir per regar gairebé 22 hectàrees de terreny --inclòs un camp de golf--, quan només tenia autorització per a regar-ne 5.

Els investigadors, en un dels pous il·legals construïts en el complex turístic (Guàrdia Civil)

La investigació d'aquest espoli de recursos naturals va començar arran d'una denúncia ciutadana. Segons els denunciants, dins de les instal·lacions d'un resort amb camp de golf de la Regió de Múrcia s'haurien construït de forma il·legal una quinzena de pous per extreure aigua del subsol. Els pous es feien en zones amagades i en horari nocturn perquè ningú se n'assabentés. 

Agents de la Guàrdia Civil, amb l'ajuda d'agents mediambientals i de la Confederació Hidrogràfica del Segura van vigilar el complex turístic, construït en una zona de secà però situat sobre un gran aqüífer protegit. Amb helicòpters van sobrevolar el recinte i van detectar que la zona verda del resort tenia una superfície quatre vegades més gran de la declarada, i que incloïa un camp de golf amb gespa.

El gerent del complex turístic està acusat d'un delicte d'usurpació d'aigües subterrànies i d'un altre contra el medi ambient i els recursos naturals. 

Un dels 15 pous il·legals construïts per extreure aigua del subsol (Guàrdia Civil)
ARXIVAT A:
Medi ambientEcologia
Anar al contingut