Florència

Investigadors italians, a punt de revelar la identitat de la Mona Lisa

El 27 d'abril que ve, el Comitè Nacional per la Valorització dels Béns Històrics, Culturals i Ambientals format per un equip de geòlegs, antropòlegs i historiadors d'art, començarà l'exhumació de les restes de Lisa Gherardini del Giocondo, la Gioconda, que se suposa que va posar per Leonardo da Vinci a principis del segle XVI.

Actualitzat
Durant anys s'ha especulat i s'han fet investigacions per saber qui era la dona que va posar per l'obra més representativa del pintor renaixentista, Leonardo da Vinci.

Entre les diferents hipòtesis sobre qui era la Mona Lisa, les més fiables són les que procedeixen dels testimonis contemporanis al pintor. Giorogio Vasari (1511-1574), pintor, arquitecte i historiador d'art que va viure de ple la Florència renaixentista, explica en una de les seves biografies sobre artistes com Leonardo da Vinci va treballar de valent durant quatre anys en un retrat de Lisa Gherardini del Giocondo, dona de Francesco del Giocondo. Vasari coneixia i visitava sovint la casa de la família Gherardini, així que és una font fiable.

Lisa Gherardini del Giocondo va néixer el 1479 i després de la mort del seu marit el 1538 es va tancar al convent de Santa Úrsula, on va morir quatre anys després. Per aquesta raó se suposa que va ser enterrada en aquell mateix convent.

Els treballs de recerca començaran en aquest antic convent, on s'han descobert criptes amb sepultures del segle XVI, que coincideixen amb l'època de la Mona Lisa. Els investigadors italians volen agafar proves d'ADN i contrastar-les amb les dels seus fills enterrats a la església de la Santíssima Anunciació de Florència.

La troballa més esperada seria el crani de la dona, amb el qual se'n podria construir un model tridimensional.
Anar al contingut