Investidura d'Illa i retorn de Puigdemont

Salvador Illa ha estat elegit 133è president de la Generalitat de Catalunya, en un ple marcat per la incertesa sobre Carles Puigdemont. L'expresident ha aparegut a l'Arc de Triomf de Barcelona aquest matí i després se li ha perdut la pista. Els mossos han detingut dos agents que haurien col·laborat amb la marxa del president Puigdemont i estudien citar Jordi Turull per obstrucció de la justícia.

  • 07.00
    Dia d'investidura d'Illa amb la incògnita del retorn de Puigdemont

    Dia amb dues grans cites polítiques a l'agenda. Arriba el dia del ple d'investidura de Salvador Illa, que es fa enmig d'una gran expectació per la possible tornada de Carles Puigdemont després de gairebé set anys d'exili.

    El líder de Junts havia insistit en diverses ocasions que vol ser a l'hemicicle en el moment del ple i, aquest dimecres, va anunciar que ja ha començat "el viatge de retorn des de l'exili".

    El ple d'investidura està convocat al Parlament a les 10 h i Junts ha anunciat que, si detenen Puigdemont, en demanarà la suspensió. 

  • 07.15
    Dues manifestacions contràries al costat de la Ciutadella

    Puigdemont confia evitar la detenció si aconsegueix arribar al Parlament. Segons un protocol de la cambra, qui ha d'autoritzar l'entrada de la policia judicial és el president del Parlament, Josep Rull, que ha manifestat que "cap diputat podrà ser detingut ni retingut per la policia" mentre ell presideixi la cambra.

    Davant d'aquest retorn anunciat de Puigdemont, s'han convocat dues manifestacions de signe contrari. D'una banda, associacions independentistes es mobilitzen per donar la benvinguda a l'expresident de la Generalitat i, si cal, escortar-lo fins al Parlament. D'altra banda, Vox ha fet una crida a manifestar-se per demanar l'empresonament de Puigdemont.

  • 07.20
    El Parlament, blindat

    Els Mossos d'Esquadra han desplegat a les sis del matí el dispositiu policial previst de cara al ple d'investidura.

    Tots els accessos al parc de Ciutadella romandran tancats i només s'hi podrà accedir a través de la porta més propera a l'estació de França, al carrer del Marquès de l'Argentera, on un cordó policial vigila l'accés.

     

    Els Mossos només hi deixaran entrar diputats, personal del Parlament acreditat i periodistes correctament identificats.

    Ja des de primera hora, la policia catalana ha activat el centre de comandament policial des d'on dirigirà tot l'operatiu.  

     

  • 07.30
    Salvador Illa opta a ser el 133è president de la Generalitat

    Salvador Illa podria convertir-se aquest dijous en el 133è president de la Generalitat. A les 10 del matí comença al Parlament el debat d'investidura del candidat socialista.

    Després de tancar acords amb Esquerra i els Comuns, Illa compta amb 68 vots favorables, els necessaris per ser investit president de la Generalitat.

    El ple d'investidura, que se celebra quan han passat gairebé tres mesos des de les eleccions al Parlament, està marcat per la hipotètica tornada de Carles Puigdemont, després de prop de set anys d'exili.

    El líder del PSC, Salvador Illa, entrant al Parlament (Europa Press/Kike Rincón)

  • 07.38
    Mossos tanquen l'accés al TSJC

    Els Mossos d'Esquadra col·loquen un dispositiu de tanques els accessos al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), a poca distància de la porta principal del parc de la Ciutadella.

    La policia catalana ha reforçat el tall del carrer Almogàvers amb el Passeig Lluís Companys, l'accés al tribunal, que està tancat al trànsit.

     

  • 07.45
    Com serà el debat d'investidura d'Illa

    El ple d'investidura de Salvador Illa està convocat a les 10 del matí. La previsió és que el debat es faci en una sola jornada i que duri entre set i vuit hores.

    El ple començarà amb la lectura de la resolució en què el president proposa el candidat per part d'un dels secretaris de la Mesa. A partir d'aquí, Illa farà el seu discurs d'investidura, sense límit de temps, en què exposarà el programa de govern i demanarà la confiança de la cambra.

    Després de la intervenció d'Illa, el ple se suspendrà durant una estona i es reprendrà amb els discursos dels grups parlamentaris, de major a menor, però acabant amb el de PSC-Units.

    Cada grup té un temps 30 minuts i el candidat pot respondre sense límit de temps. Illa podrà triar si contesta grup per grup o fa una resposta global. Els grups parlamentaris tenen dret a una rèplica a Illa de la mateixa estona que hagi utilitzat el candidat. Si Illa tornés a respondre, el grup tindria cinc minuts per a una contrarèplica.

    Acabades les intervencions, es farà la votació. Serà pública per crida, és a dir, es dirà el nom de cada diputat, que haurà de respondre si vota "sí", "no" o "abstenció".

    Si Illa aconsegueix el vot favorable de la majoria absoluta de la cambra, és a dir, 68 diputats, serà investit president en primera votació. Si no, dos dies després hi haurà un segon debat i una segona votació, en què només necessitarà més vots a favor que en contra.

    Després de la investidura d'un president de la Generalitat, el president del Parlament ho comunica al rei perquè el nomeni i, a partir d'aquí, hi ha cinc dies naturals perquè prengui possessió del càrrec.
     
    L'hemicicle del Parlament, buit, amb una urna (ACN/Job Vermeulen)

  • 07.49
    Rull preveu acompanyar Puigdemont fins al Parlament

    Tot a punt a l'inici del passeig Lluís Companys per celebrar l'acte de rebuda de l'expresident Carles Puigdemont. Ja s'hi pot veure l'escenari i el faristol on està previst que l'expresident pronunciï el seu primer discurs després de set anys d'exili.

    Un cop acabi l'acte, Puigdemont preveu baixar el passeig acompanyat de 400 autoritats polítiques, una comitiva encapçalada pel president del Parlament, Josep Rull. També hi haurà diputats de Junts, de la CUP, expresident de la Generalitat, el govern de l'1 d'octubre i alcaldes, segons ha confirmat Junts.

  • 08.03
    Arriben els primers manifestants independentistes

    Un primer grup de manifestants independentistes arriba a la convocatòria de rebuda a Carles Puigdemont. "Tornem-hi per guanyar!" és el lema que duu la pancarta que encapçala la columna, signada per la Joventut Nacionalista de Catalunya.

    A crits de "Puigdemont, el nostre president", la mobilització ha baixat el passeig de Sant Joan i ja ha arribat al punt de convocatòria independentista, a l'inici del passeig Lluís Companys, davant l'Arc de Triomf.

     

  • 08.25
    Eduard Sallent, comissari en cap dels Mossos, dirigirà l'operatiu policial

    Aquest dimecres, Mossos d'Esquadra anunciava que el comissari en cap, Eduard Sallent, no dirigiria l'operatiu policial previst pel ple d'investidura, sinó Rosa Bosch, la comissària responsable de Barcelona. Finalment, però, Sallent serà al capdavant del comandament.

    Aquest matí, a quarts de nou, Sallent conversava amb el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, a les portes del Parlament. 

     

    El dispositiu dels Mossos d'aquest dijous és especialment delicat per a la policia catalana, ja que treballarà sota l'escrupolosa mirada judicial per dirimir si s'executa correctament l'ordre de detenció que pesa sobre l'expresident.

  • 08.30
    Salvador Illa arriba al Parlament

    Salvador Illa ja és al Parlament, on ha arribat quan passaven cinc minuts d'un quart de nou, acompanyat de la seva dona. 

     

    No ha estat el més matiner: abans que ell han arribat diversos diputats, entre els quals la número dos del PSC, Alícia Romero, i Lluïsa Moret, que ha liderat les negociacions per l'acord d'investidura. També la vicepresidenta del govern, Laura Vilagrà, i Josep Maria Jové, president del grup parlamentari d'ERC.

  • 08.35
    Centenars de persones a la rebuda de Puigdemont

    Centenars de manifestants independentistes ja es concentren a l'inici del passeig Lluís Companys en l'acte de rebuda de Carles Puigdemont. Els primers assistents arribaven una hora abans de l'inici de l'acte, que començarà a les 9 h del matí.

    A la mobilització s'hi poden veure cartells contraris a la investidura de Salvador Illa, estelades i missatges de rebuda a Puigdemont. Entre els assistents, s'han repartit cartolines amb la cara de Carles Puigdemont.

     

    Entre els convocants hi ha l'ANC, Òmnium, l'AMI i el Consell de la República, així com Junts, ERC i la CUP, que hi donen suport.

  • 08.41
    Mouen la concentració de Vox a la porta de l'Estació de França

    Els Mossos d'Esquadra han traslladat la concentració de Vox contra el retorn de Puigdemont fins a la porta d'accés de l'avinguda del Marquès de l'Argentera, amb l'objectiu que no coincideixin amb els manifestants independentistes.

     

  • 08.56
    Arriba Carles Puigdemont a Arc de Triomf

    L'expresident Carles Puigdemont arriba a l'acte de rebuda de Barcelona pel carrer Trafalgar acompanyat del president del Parlament, Josep Rull.

    Puigdemont ha de pronunciar el seu primer discurs a la convocatòria independentista, situada a l'inici del passeig Lluis Companys. Un cop finalitzat, té previst dirigir-se cap al Parlament per assistir al ple d'investidura de Salvador Illa.

    Ho farà acompanyat del president del Parlament, Josep Rull, que presidirà una comitiva formada per 400 autoritats, entre ells diputats, expresidents de la Generalitat i ajuntaments.

    La comitiva vol protegir l'expresident de la detenció que haurien de practicar els Mossos d'Esquadra, executant així l'ordre de detenció que pesa sobre Puigdemont.

  • 09.04
    Carles Puigdemont: "Hem vingut a recordar-los que encara som aquí"

    L'expresidentCarles Puigdemont ha comparegut per primer cop després de retornar de l'exili. "Malgrat els seus esforços, malgrat que ens han volgut molt de mal, avui he vingut aquí per recordar-los que encara som aquí", ha celebrat en un acte davant centenars de persones al passeig Lluís Companys.

    Visiblement nerviós i emocionat, Puigdemont ha fet un al·legat a favor del dret a l'autodeterminació del poble català i ha animat els assistents a "no renunciar": "El dret a l'autodeterminació pertany als pobles, a la gent que hi viu. Ningú des de la política no té dret a fer renunciar a un dret col·lectiu."

    L'expresident ha denunciat "la repressió ferotge" que es va derivar del referèndum de l'1 d'Octubre i les mancances en la implantació de la llei d'amnistia que, en el seu cas, no l'ha deslliurat de les causes que encara es mantenen sobre ell: "No volem viure en un país on les lleis d'amnistia no amnistien."

     

     

     

  • 09.12
    La comitiva que ha rebut Puigdemont va cap al Parlament

    La comitiva que ha rebut Carles Puigdemont al passeig de Lluís Companys ja s'ha posat en marxa cap al Parlament. Ho ha fet després del breu discurs de l'expresident, de menys de cinc minuts, a tocar de l'Arc de Triomf. Entre els integrants de la comitiva hi ha el president del Parlament, Josep Rull, i la vicepresidenta de la cambra, Raquel Sans. També l'expresident Artur Mas.

    Ara per ara, però, sembla que Puigdemont no forma part de la comitiva.

     

  • 09.32
    Incertesa sobre el parador de Puigdemont

    Incertesa, ara per ara, sobre el parador de Carles Puigdemont. A les 8.55 ha aparegut al carrer de Trafalgar, on hi havia la comitiva de Junts, des del passatge de Sant Benet. Al costat del president del Parlament, Josep Rull, ha caminat fins al passeig de Lluís Companys, on ha fet un breu discurs, de menys de cinc minuts, que duia escrit i ha llegit.

     

    Els últims metres fins a l'escenari els ha fet corrent, com s'ha pogut veure en una imatge publicada a les xarxes socials. Després de fer el discurs, però, Puigdemont s'ha fet fonedís, mentre que la comitiva que l'ha rebut en el seu retorn de l'exili s'ha posat en marxa cap al parc de la Ciutadella.

     

    L'únic accés habilitat és al passeig del Marqués de l'Argentera, a tocar de l'estació de França, fortament custodiat pels Mossos d'Esquadra, que només permeten l'entrada de diputats, periodistes i persones autoritzades.

    Cap a dos quarts de deu, la comitiva de diputats de Junts ja era a l'interior de la Ciutadella, i a dos quarts tocats ja era dins el Parlament. 

  • 09.38
    Vox i els independentistes, a banda i banda de l'accés a la Ciutadella

    Un extens cordó policial conté les mobilitzacions convocades amb motiu del retorn de Carles Puigdemont i la celebració del ple d'investidura a pocs metres de l'accés al parc de la Ciutadella, a l'avinguda del Marquès de l'Argentera.

     

    La marxa independentista ha baixat pel passeig de Lluís Companys des de l'Arc de Triomf després de l'arribada de Puigdemont des de l'exili. A la comitiva, però, no s'hi ha vist l'expresident, que ha desaparegut dels focus de les càmeres just després d'acabar els parlaments. Entre els manifestants es poden sentir crits de "volem entrar". Segons la Guàrdia Urbana, a la mobilització hi ha assistit 3.500 persones.

    Per la seva banda, Vox ha convocat una concentració a les 9.30 h, també per rebre l'expresident. Els manifestants han aplaudit l'arribada dels diputats catalans del partit d'extrema dreta, entre ells el líder de la formació, Ignacio Garriga.

  • 09.58
    Urgència mèdica del vicepresident primer de la mesa, David Pérez

    Pocs minuts abans de l'inici del ple d'investidura, el Parlament ha informat que el vicepresident primer de la mesa del Parlament, David Pérez, ha hagut de ser traslladat d'urgència a l'hospital per una indisposició.

    També han confirmat que Pérez ja ha fet tots els tràmits necessaris per poder delegar el vot.

    David Pérez, durant una sessió constitutiva de la Diputació Permanent del Parlament (Europa Press/Rosa Maria Ibarra)

  • 09.57
    A punt de començar el ple d'investidura d'Illa

    Tot a punt per començar el ple d'investidura de Salvador Illa. Josep Rull, president de la cambra, ocupa la seva posició des d'uns minuts abans de les 10, hora prevista per a l'arrencada del ple. 

     

    El ple ha començat a les 10.02, un minut després que el grup parlamentari de Junts fes una entrada conjunta a l'hemicicle. 

  • 10.08
    Els Mossos d'Esquadra activen l'operatiu Gàbia a Barcelona per localitzar Puigdemont

    Els Mossos d'Esquadra activen l'operatiu Gàbia per localitzar i detenir Puigdemont, que ara mateix està desaparegut.

    Tot i que en un primer moment fonts policials asseguraven que Carles Puigdemont estava localitzat, ara la policia catalana hauria hagut d'activar un operatiu especial per localitzar-lo.

    Després de reaparèixer a l'acte de rebuda del passeig de Lluís Companys, l'expresident havia de baixar fins al Parlament amb una comitiva d'autoritats i nombrosos ciutadans que s'han mobilitzat. Puigdemont, però, ha desaparegut del focus i a hores d'ara no se sap on és.

  • 10.17
    Els Mossos dispersen amb gas els manifestants

    Els Mossos d'Esquadra han dispersat amb gas a un grup de manifestants que intentaven accedir al parc de la Ciutadella al mateix moment en què ha començat al Parlament el debat d'investidura de Salvador Illa.

    Un nombrós grup de manifestants s'han concentrat davant d'una de les portes d'accés al parc al carrer de Pujades, on han arribat a tombar les tanques.

    Uns quants manifestants han pogut entrar uns metres dins el parc, moment en què els agents han llançat gas per dispersar-los i fer-los sortir del parc de la Ciutadella. El sistema d'emergències mèdiques ha hagut d'atendre 22 persones afectades pels gasos lacrimògens. 

     

    Alguns dels manifestants afectats pel gas dels Mossos (3cat)

  • 10.20
    Boye marxa del Parlament

    L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha sortit del recinte del parc de la Ciutadella i abandona així l'accés al Parlament.

    Després d'assistir a l'acte de rebuda del president Carles Puigdemont, Boye ha aconseguit entrar fins a les portes del Parlament mostrant l'acreditació pertinent al cordó policial de l'accés del Marqués de l'Argentera. 

    Minuts abans de dos quarts d'onze, abandonava el recinte del parc de la Ciutadella. Ara mateix l'advocat de Puigdemont es dirigeix cap a Arc de Triomf, el lloc on s'ha celebrat l'acte de rebuda de l'expresident.

     

     

     

  • 10.25
    Illa recorda Tarradellas i demana una aplicació "ràpida" de la llei d'amnistia

    A les 10.05 ha començat la seva intervenció, sense límit de temps, Salvador Illa, candidat a la investidura com a 133è president de la Generalitat. D'aquesta manera, i després de la intervenció del president de la cambra, Josep Rull, ha arrencat amb normalitat el debat sobre el qual planava l'ombra de la suspensió, en cas que Carles Puigdemont fos detingut. 


    Les primeres paraules d'Illa han estat per a Josep Tarradellas, últim president a l'exili durant el franquisme, de qui ha recordat el setantè aniversari del seu nomenament i ha volgut destacar el sentit institucional, els valors i la tossuderia que van permetre la continuïtat de la institució.

     

    Illa també ha volgut remarcar la seva voluntat d'aconseguir "el restabliment íntegre dels drets polítics" de la ciutadania i les forces polítiques de Catalunya, en aplicació de la llei d'amnistia. En aquest sentit, ha demanat respecte per a les decisions del poder legislatiu i l'"aplicació àgil, ràpida i sense subterfugis de les disposicions d'aquesta llei".

     

  • 10.36
    L'operació Gàbia per localitzar Puigdemont s'amplia a la zona metropolitana sud

    Els Mossos d'Esquadra han ampliat l'operació Gàbia a l'àrea metropolitana sud. El dispositiu per localitzar i detenir Carles Puigdemont s'hauria estès perquè la policia tindria indicis que l'expresident podria trobar-se en aquella zona.

    En un primer moment, la policia catalana assegurava haver localitzat Puigdemont. Finalment, però, Mossos han hagut d'activar un dispositiu per buscar l'expresident, que es troba desaparegut.

    L'operatiu consisteix en la presència física de Mossos d'Esquadra en punts clau i en controls en vies d'accés a la ciutat de Barcelona, segons informa l'agència EFE.

    L'expresident ha pogut arribar a la convocatòria de rebuda a l'Arc de Triomf i comparèixer davant milers d'assistents. Estava previst que es dirigís cap al ple d'investidura del Parlament acompanyat d'una comitiva d'autoritats i dels manifestants, però minuts després del seu parlament, Puigdemont ha desaparegut.

  • 10.43
    Illa acaba el discurs i se suspèn el ple durant una hora

    37 minuts. És el que ha durat el discurs de Salvador Illa per defensar el programa amb què vol aconseguir la investidura. A les 10.42 ha acabat la seva intervenció i el ple ha quedat suspès durant una hora, després de la qual, a les 11.45, començarà el torn de rèpliques dels grups polítics.

  • 10.51
    Illa proposa la "tercera gran transformació de Catalunya"

    Salvador Illa ha defensat al Parlament que Catalunya ha de fer front al que ha anonmenat la "tercera gran transformació" del país.

    Una transformació que vol abordar governant "per a tothom", ha dit, i "des de la humilitat".


    Ha remarcat que ha signat dos acords de d'investidura, no pas de legislatura, que respectarà i que converteixen ERC i els Comuns en els interlocutors preferents del seu govern.

    De tota manera, s'ha mostrat obert a dialogar amb totes les forces polítiques, excepte Vox i Aliança per Catalunya.

    Salvador Illa, durant la seva primera intervenció (Reuters/Jon Nazca)

    També ha avançat que el seu enfocament serà "reformista", mirant d'evitar batzegades, i amb la mirada posada en el llarg termini.

    Illa també ha tingut paraules per a l'actual president, Pere Aragonès: "Em trobo un país millor que el que vostè es va trobar, i li ho agraeixo", ha dit.
     

  • 11.01
    S'amplia l'operatiu Gàbia a tot Catalunya

    El dispositiu policial per trobar Carles Puigdemont s'amplia, finalment, a tot Catalunya.

    L'anomenat operatiu Gàbia s'havia implementat en un primer moment a Barcelona. Poc després, s'ha ampliat fins a l'àrea metropolitana sud per acabar estenent-se a tot el territori català.

    L'operatiu consisteix en la presència física de Mossos d'Esquadra en punts clau i en controls de trànsit.

    Puigdemont segueix desaparegut hores després de la seva intervenció a l'acte de rebuda al passeig Lluís Companys. Els Mossos d'Esquadra no han arribat a detenir-lo, ja que l'expresident s'ha esfumat pocs minuts després del seu parlament.

    Control policial a l'avinguda Meridiana en el marc de l'operatiu Gàbia (3Cat)

  • 11.08
    L'estratègia de Puigdemont, coneguda només per un petit cercle

    La desaparició de Carles Puigdemont després de comparèixer davant de milers de manifestants és el darrer gir de guió d'aquest retorn de l'exili.

    Segons fonts properes a Puigdemont, només el cercle més proper de l'expresident coneix bé l'estratègia que ha emprat per arribar a Barcelona i molt poques ho saben de forma global. La majoria, tenen informació fragmentada del pla.

    Mossos d'Esquadra ha hagut d'activar l'operatiu Gàbia, un dispositiu policial a tot Catalunya per localitzar l'expresident mitjançant controls a carreteres i la presència de la policia a punts claus.

    Els cossos de seguretat no han pogut mantenir ubicat l'expresident després d'haver comparegut davant de milers de persones.

  • 11.15
    L'etiqueta "Houdini", tendència a Twitter per la desaparició de Puigdemont

    La desaparició de Carles Puigdemont no ha deixat indiferent les xarxes socials. Tot i l'operatiu policial de primer nivell que han desplegat els Mossos d'Esquadra, Puigdemont, a hores d'ara, ha aconseguit escapar-se d'una possible detenció.

    Això ha motivat els usuaris d'X a viralitzar l'etiqueta "Houdini", el popular il·lusionista i escapista hongarès, que ja comparen amb Puigdemont.

    Ara per ara, els Mossos continuen buscant l'expresident mitjançant l'operació Gàbia, un dispositiu amb diversos controls de trànsit que han hagut d'ampliar a tot el territori de Catalunya.

    Puigdemont ha comparegut davant de milers de manifestants al principi del passeig Lluís Companys. Minuts després, la multitudinària comitiva que havia d'acompanyar-lo fins al ple del Parlament ha avançat passeig avall, però l'expresident ja no hi era. Des d'aleshores, se'n desconeix la localització.

  • 11.14
    El debat d'investidura es reprendrà amb la intervenció de Junts

    A les 11.45 està prevista la represa del debat d'investidura, una hora després que Salvador Illa ha acabat la seva primera intervenció, de 37 minuts de durada. 

    Els grups parlamentaris intervenen en el torn de rèplica, començant pel de més representació i acabant amb el que dona suport al candidat. És a dir: el primer grup que hi intervindrà serà Junts, i tancarà les intervencions el PSC. 

    Illa, durant la seva primera intervenció (EFE/Alberto Estévez)

    Cada grup té un límit de 30 minuts, mentre que Illa no té límit de temps per respondre. Fonts del Grup Socialista al Parlament ja han aclarit que Illa respondrà individualment cada intervenció

    La previsió és poder tancar el ple avui mateix. La votació serà pública, per crida: els secretaris de la mesa aniran dient un per un el nom dels diputats, que diran en veu alta el sentit del seu vot. L'ordre de crida és alfabètic, a partir d'un diputat o diputada elegits a l'atzar.

Anar al contingut