Els operaris van perforar cinc vagons per la por que poguessin explotar
Catalunya nit

Intoxicació química i política: un any del polèmic descarrilament d'un tren a Ohio

Els productes vessats no van provocar danys en la població però sí en la popularitat de Joe Biden, que visitarà la zona en els propers dies

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Francesc Garriga

Corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units

@fgarriga

La vida sembla recuperar el ritme de sempre a East Palestine, la petita població de l'estat nord-americà d'Ohio on, ara fa un any, va descarrilar un tren carregat de mercaderies perilloses. El comboi --que, entre altres coses, transportava una substància cancerígena i molt inflamable-- es va incendiar i va emetre una gran quantitat de gasos, fet que va generar una gran por a possibles conseqüències per a la salut dels seus 7.000 habitants.

Una situació que la dreta nord-americana va aprofitar per acusar el president dels Estats Units, Joe Biden, d'oblidar els residents perquè són majoritàriament blancs i conservadors. Dotze mesos després, no s'ha constatat cap afectació pel que fa a la salut pública, però les seqüeles polítiques d'aquell sinistre encara perduren.

La contaminació va afectar els cursos fluvials propers i va matar milers de peixos (Reuters/Alan Freed)

Un accident convertit en munició

A banda d'especular sobre els efectes que podia tenir en les persones, arran del descarrilament es va arribar a dir que els animals moririen en massa, que la fauna i flora no resistirien i que la terra quedaria gairebé inservible.

Finalment, tot i que va haver-hi una afectació important per al medi ambient, les conseqüències van ser molt menors de les que alguns havien pronosticat. Segons el gerent de l'Ajuntament, l'empresa ferroviària responsable de la línia afectada ha invertit 1.000 milions de dòlars al poble per intentar compensar els danys.

Milers de persones van haver de marxar de casa mentre es drenava i cremava el contingut dels vagons (Reuters/Alan Freed)

Avui les tasques de neteja als terrenys afectats encara continuen, set dies a la setmana i 24 hores al dia, però les autoritats asseguren que no hi ha cap dada que sostingui que la població s'hagi posat malalta o que hagi patit cap conseqüència física.

Catalunya Ràdio ha tornat a East Palestine i ha pogut parlar amb alguns dels seus ciutadans.

Veïns dividits

En Don té un enorme viver de plantes i admet que el seu negoci ha caigut un 20% respecte a fa un any, però, en termes de salut, està tranquil:

"Ni jo ni la meva família hem tingut cap problema. Els ocells són molt sensibles i mengen al terreny, beuen aigua del terreny i estan bé. Segur que hi ha gent que està malalta, però ja hi havia gent malalta abans del descarrilament."

En Will lamenta que la gent hagi marxat del poble, però entén els seus motius (3Cat)

Hi ha veïns, però, que continuen sense creure's els informes del govern que diuen que l'aigua i l'aire estan bé. Alguns, fins i tot, han marxat del poble. Ho explica en William, que viu a tocar d'on el tren va descarrilar:

"Tenien por del que va passar i, amb aquesta por, veïns i famílies senceres van marxar. Ningú no sabia com això afectaria la gent, així que els entenc."

El president Joe Biden visitarà aquesta localitat en els propers dies. Aquí, a les eleccions de l'any 2020, va aconseguir només un 20% dels vots. Que hagi trigat més d'un any a venir fa que el seu suport en aquesta zona, actualment, encara sigui molt més baix.

ARXIVAT A:
Estats UnitsEleccions Estats Units
Anar al contingut