Interior posa en marxa un nou model de bombers voluntaris perquè "funcioni encara millor"

L'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya considera la proposta insuficient perquè que no recull les principals reivindicacions que, històricament, ha posat sobre la taula, com cotitzar a la Seguretat Social
Abraham Orriols Actualitzat
TEMA:
Bombers

El malestar als bombers voluntaris de Catalunya fa temps que creix i el Departament d'Interior intenta apagar l'incendi dins del cos. Per això, acaba de presentar un nou pla que vol enfortir l'actual model mixt entre bombers professionals i voluntaris.

Es tracta d'una bateria de mesures per promocionar i reconèixer el voluntariat, com la millora de les compensacions econòmiques i els beneficis socials.

A més, també serà més fàcil tramitar l'ingrés al col·lectiu, amb un període formatiu més curt que permeti fer alguns tipus de serveis.

David Borrell, cap del cos de Bombers, defensa que:

"El model de bombers professionals i voluntaris, que no és únicament català i que es replica a molts països europeus, és un model d'èxit que cal preservar."

Tot i això, diu, havien detectat "la necessitat d'actualitzar-lo, de millorar-lo". Les modificacions que s'han introduït esperen reimpulsar-lo perquè "funcioni encara millor."


Les debilitats del model

De fet, el mateix Departament identifica debilitats en l'informe que ha presentat. "Un sentiment negatiu intern del col·lectiu vers l'organització," comença apuntant Borell, així com "una descreença en les bondats i fortaleses del sistema mixt i una desmotivació cap a l'ingrés de nous bombers i bomberes voluntàries."

El nou model també preveu millorar les dotacions de personal, els vehicles i les infraestructures. En aquest sentit, Interior preveu convocar 753 noves places.

Amb aquestes incorporacions, tots els parcs de bombers voluntaris del país, que en total són una setantena, assolirien la xifra de 31 efectius.

Reivindicacions no recollides

Pel col·lectiu, però, no s'han recollit reivindicacions històriques com la cotització a la Seguretat Social o la fi de les revocacions per falta d'hores.

Creuen que s'hauria d'anar molt més enllà. Per Josep Maria Alcalà, president de l'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya

"La proposta és del tot insuficient, extemporània i fins i tot té tocs de mal gust. Arriben molt tard. No és una proposta real, no està consensuada perquè no està parlada amb ningú i no soluciona els problemes que tenim."

Frontal d'un camió dels Bombers al parc de Cerdanyola del Vallès (Norma Vidal / Arnau Martínez / Albert Segura / ACN)

Amb tot, reclamen una nova regulació del cos que els inclogui en l'estructura professional.

Per altra banda, exigeixen, alhora, la reposició de tots els efectius revocats per no haver complert, suposadament, el mínim d'hores establert per l'administració.

Sigui com sigui, les primeres accions del Departament s'implementaran aquest any i es preveu completar-les durant el 2024. Els bombers voluntaris avisen que ho seguiran amb atenció perquè aquest nou pla no suposi sortir del foc per caure a les brases.

ARXIVAT A:
Bombers
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut